Danilet nu da PSD-ului nicio sansa la CCR: „Nimeni nu poate invalida decizia Parlamentului de revocare a Avocatului Poporului”

politica

Judecatorul Cristi Danilet anunta ca decizia Parlamentului prin care a fost revocat Avocatul Poporului nu poate fiu revocata de nimeni, nici chiar de CCR. Il invoca in acest sens decizia 732 a CCR din 2012.

„’Avocatul Poporului’ nu este nici ‘avocat’, nici al ‘poporului’, cum in mod gresit lasa sa se inteleaga denumirea data acestei institutii”, anunta Danilet pe siteul VedemJust.

„Poate fi revocat din functie de Parlament pentru incalcarea Constitutiei si legilor, fara ca cineva sa poata invalida aceasta hotarare (decizia nr. 732/2012 CCR)”, subliniaza Danilet.

PSD a anuntat ca va ataca la CCR decizia de revocare a Renatei Weber din functia de Avocat al Poporului.

Iata ce a scris Danilet:

Istoric: La origini, institutia se numea Ombudsman si a aparut in Europa pentru a veghea la modul in care administratia publica isi indeplineste atributiile in raport cu cetatenii.

Reglementare: In Romania, institutia este mentionata in art. 58-60 din Constitutie, este reglementata in Legea nr. 35/1997 si functioneaza in baza unui Regulament din anul 2019.

Atributii – CE NU FACE:

nu este ales de cetateni;

nu ofera sfaturi juridice cetatenilor, cum fac avocatii:

nu reprezinta cetatenii in procese judiciare si nu intervine in procesele judiciare;

nu poate anula sau reface actele ilegale ale adminstratiei;

nu poate cere socoteala magistratilor cu privire la solutionarea unor cauze.

Atributii – CE FACE:

primeste petitii de la cetateni in legatura cu respectarea drepturilor lor de catre autoritatile publice administrative;

face vizite sau inspectii in legatura cu respectarea drepturilor omului in institutiile publice ori penitenciare;

cand constata ca cele reclamate de catre un petent sunt reale, cere institutiei administratiei publice sa indrepte actul sau sa il retraga si sa repare prejudiciile produse. Daca refuza, poate doar sesiza sefii sau cere anularea actului in instanta.

Personal: Actuala institutie are in componenta sa 165 de persoane, din care:

Avocatul Poporului: echivalent cu functia de ministru. Este numit pe 5 ani de catre Parlament, cu posibilitatea reinvestirii o data. Nu primeste ordine de la nimeni. Da raportul cu privire la activitatea sa doar Parlamentului.

Poate fi revocat din functie de Parlament pentru incalcarea Constitutiei si legilor, fara ca cineva sa poata invalida aceasta hotarare (decizia nr. 732/2012 CCR);

Sase adjuncti ai Avocatului Poporului, pe domenii de activitate: fiecare este echivalent cu functia de secretar de stat; numiti pe 5 ani de birourile permanente ale Camerelor, la propunerea Avocatului Poporului. Unul dintre ei este Avocatul Copilului;

salariati: sunt asimilati cu functiile din Parlament; din anul 2014, cei cu studii juridice sunt asimilati cu magistratii.

Are birouri teritoriale in 15 localitati, care raspund de la doua pana la cinci judete unde oamenii pot depune petitii sau merge in audiente.

Competente noi:

In anul 2004 a primit competenta de a ataca legile si ordonantele guvernului, direct la CCR (art. 15 alin. 1 lit h si i din Legea nr. 35/1997);

In anul 2007 a primit competenta de a ataca in contencios administrativ un act ilegal prin care a fost incalcat dreptul unei persoane, iar in acel proces persoana vatamata va fi reclamant (art. 1 alin. 3 din Legea nr. 554/2004);

In anul 2010 a primit competenta de a introduce recurs in interesul legii pentru a cere Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa se pronunte asupra problemelor de drept care au fost solutionate diferit de instantele judecatoresti (art. 514 C.proc.civ).

Interes politic: Avocatul Poporului este singura institutie care poate contesta direct la CCR legile, OG si OUG, restul persoanelor/institutiilor trebuind sa deschida un proces in cadrul caruia sa invoce exceptia de neconstitutionalitate. De aici, interesul politic extrem de mare pentru aceasta institutie, in special cu privire la OUG-uri: imediat ce este publicata, OUG intra in vigoare si produce efecte; de la data aparitiei sale pana la data aprobarii/respingerii in Parlament, doar Avocatul Poporului poate cere CCR sa verifice constitutionalitatea OUG.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: