De ce a decis Polonia sa NU mai livreze arme Ucrainei. Varsovia a fost unul dintre cei mai mari sustinatori ai Kievului

analize

andrzej duda, presedinte, polonia

Polonia, unul dintre cei mai loiali aliati ai Ucrainei in razboiul acesteia impotriva Rusiei, a anuntat ca nu va mai furniza noi arme Kievului, pe fondul unei dispute diplomatice privind exporturile de cereale. Masura a ridicat semne de intrebare cu privire la angajamentul Poloniei fata de securitatea si suveranitatea Ucrainei, precum si fata de rolul sau in Uniunea Europeana si NATO.

Disputa a inceput atunci cand Polonia, alaturi de Ungaria si Slovacia, a decis sa prelungeasca interdictia asupra importurilor de cereale ucrainene, in ciuda faptului ca UE a ridicat aceste restrictii saptamana trecuta. Interdictia a fost impusa la inceputul acestui an pentru a-i proteja pe fermierii locali de produsele ucrainene mai ieftine. Ucraina, care se bazeaza foarte mult pe sectorul sau agricol, a protestat fata de aceasta decizie si a intentat procese impotriva celor trei tari.

Presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a criticat, de asemenea, interdictia in discursul sau de miercuri in cadrul Adunarii Generale a ONU, afirmand ca unii dintre prietenii Ucrainei din Europa au inclus solidaritatea „intr-un teatru politic – facand un thriller din cereale”. El a adaugat ca acestia „ajuta la pregatirea scenei pentru un actor de la Moscova”, lasand sa se inteleaga ca ajuta agresiunea Rusiei.

Polonia a reactionat cu furie la comentariile lui Zelenski, convocandu-l pe ambasadorul ucrainean la Varsovia si exprimandu-si „protestul ferm”. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat ca Polonia nu va risca sa isi destabilizeze piata prin acceptarea importurilor de cereale ucrainene, dar nu va impiedica tranzitul prin Polonia. El a mai spus ca Polonia nu va mai transfera arme Ucrainei, deoarece aceasta se inarmeaza acum cu arme mai moderne.

„Nu mai transferam arme Ucrainei, pentru ca acum inarmam Polonia cu arme mai moderne”, a declarat Morawiecki pe retelele de socializare. „Daca vrei sa te aperi, trebuie sa ai cu ce sa te aperi”, a adaugat el.

Polonia a fost unul dintre principalii furnizori de arme catre Ucraina de cand Rusia a invadat si anexat Crimeea in 2022, iar apoi a sprijinit rebelii separatisti din regiunile estice Donetk si Luhansk. Polonia a trimis deja Ucrainei 320 de tancuri din epoca sovietica si 14 avioane de lupta MiG-29 si nu prea mai are multe de oferit.

Cu toate acestea, Polonia se afla, de asemenea, in proces de inlocuire a echipamentelor sale militare invechite cu echipamente produse in Occident, ca parte a eforturilor sale de a-si consolida propriile capacitati de aparare si de a respecta standardele NATO.

Purtatorul de cuvant al guvernului polonez a precizat ulterior ca vor fi livrate doar munitiile si armamentul convenite anterior, inclusiv cele din contractele semnate cu Ucraina. El a mai spus ca Polonia va continua sa sprijine Ucraina din punct de vedere diplomatic si politic si va mentine un centru militar la Rzeszow, in acord cu SUA si NATO.

Cu toate acestea, unii analisti au pus sub semnul intrebarii motivele si momentul in care Polonia si-a anuntat decizia de a nu mai trimite arme Ucrainei. Acestia au sugerat ca ar putea fi influentata de factori interni, cum ar fi viitoarele alegeri parlamentare din 15 octombrie, sau de factori externi, cum ar fi presiuni din partea Rusiei sau a SUA.

Unii au sustinut, de asemenea, ca miscarea Poloniei ar putea submina securitatea si suveranitatea Ucrainei, precum si solidaritatea si unitatea UE si a NATO. Acestia au avertizat ca Polonia si-ar putea pierde credibilitatea si influenta in calitate de lider regional si de partener de incredere pentru Ucraina si alti aliati.

Decizia Poloniei de a inceta sa mai trimita arme Ucrainei a starnit o dezbatere aprinsa in randul politicienilor, expertilor si mass-media din ambele tari. De asemenea, a scos la iveala provocarile si dilemele cu care se confrunta ambele tari in relatiile dintre ele, cu Rusia si cu restul Europei. Ramane de vazut cum va afecta aceasta decizie viitorul relatiilor lor bilaterale, precum si rezultatul razboiului din Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: