externe

De ce a fost ucis Andrei Botikov, unul dintre creatorii vaccinului Sputnik V. El a fost strangulat cu o curea in locuinta din Moscova

Moartea unui virusolog rus care a ajutat la dezvoltarea vaccinului COVID a starnit numeroase teorii ale conspiratiei cu privire la natura mortii sale, scrie Newsweek USA.

Andrei Botikov, unul dintre cei 18 oameni de stiinta care au dezvoltat vaccinul Sputnik V la Centrul National de Cercetare Gamaleya, a fost strangulat in locuinta sa de pe strada Rogova pe 2 martie, a relatat agentia de stiri rusa Regnum, citand surse oficiale.

In timp ce relatarile oficiale indica o altercatie domestica, moartea barbatului de 47 de ani vine in contextul in care, in ultimul an, o serie de membri ai elitei rusesti au fost gasiti morti in circumstante misterioase, inclusiv oameni de stiinta si oameni de afaceri.

Comitetul de ancheta al Rusiei (ICR) a anuntat vineri ca a deschis o ancheta pentru crima, anuntand ca un barbat de 29 de ani l-a strangulat pe omul de stiinta cu o curea in timpul unei neintelegeri inainte de a fugi de la locul faptei.

Divizia din Moscova a ICR a precizat ca anchetatorii l-au identificat si localizat pe agresor „in cel mai scurt timp posibil”.

„In timpul interogatoriului, el si-a recunoscut vina, a fost inculpat”, a adaugat aceasta. „Anterior, inculpatul a fost pus sub urmarire penala pentru comiterea unei infractiuni grave”.

Teoriile conspiratiei au inceput sa apara imediat.

„Era pe cale sa dezvaluie adevarul?”, a scris Matt Wallace, un influencer cripto, intr-un tweet care a fost intre timp vizualizat de 2,4 milioane de ori si a primit aproape 10.000 de retweet-uri.

Intre timp, WSPN Speculation News a sustinut ca Botikov „a fost injectat cu peste 40 de doze [de vaccin COVID] in apartamentul sau din nord-vestul Moscovei, este mort, dar rapoartele spun ca a murit fara Covid!”.

„Se pare ca si-a bagat prea multe in…”, a scris Per Ekstrom, deasupra unei imagini cu vaccinul Sputnik V.

Saptamana trecuta, directorul FBI, Christopher Wray, a declarat ca agentia considera ca, „cel mai probabil”, COVID a aparut intre oameni in urma unui incident intr-un laborator din China. Aceasta a urmat unui raport potrivit caruia Departamentul Energiei din SUA a adoptat aceasta teorie in lumina noilor informatii.

Botikov a lucrat ca virusolog la Centrul National de Cercetare Gamaleya din 2014 si a facut parte din echipa responsabila pentru vaccinul natiunii – despre care Rusia a sustinut ca a avut o eficacitate la testele clinice de 91%, mult mai mare decat alte vaccinuri.

Cu toate acestea, Rusia s-a confruntat cu ezitari in privinta vaccinurilor pe plan intern. Putin peste 60% dintre rusi au primit cel putin o doza, potrivit celor mai recente cifre ale Universitatii Johns Hopkins.

Vanzarile sale pe piata internationala au fost afectate de testele grabite ale vaccinului si de lentoarea cu care a impartasit rezultatele stiintifice cu comunitatea internationala, au declarat cercetatorii de la Carnegie Endowment for International Peace.

Moartea lui Botikov survine la putin peste doua saptamani dupa cea a generalului-maior Vladimir Makarov, un oficial militar rus de rang inalt despre care anchetatorii de stat au declarat ca s-a sinucis dupa ce a fost eliberat din functie.

La sfarsitul lunii noiembrie, Ambasada Rusiei la Paris a confirmat moartea lui Viaceslav Taran, un miliardar rus si fondator al Forex Club, intr-un accident de elicopter in apropierea casei sale din sud-estul Frantei.

Fostul sef al Institutului de Aviatie din Moscova, Anatoli Gerascenko, a murit anul trecut dupa ce a cazut „mai multe etaje de scari”.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Emmanuel Macron, tot mai indraznet in fata amenintarii Rusiei: „Armele nucleare ar trebui sa faca parte din dezbaterea privind apararea UE”

Presedintele francez Emmanuel Macron a declarat ca este deschis sa discute despre utilizarea armelor nucleare…

10 minute ago

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, afirma: „Soarta lui Zelenski este pecetluita!”

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al liderului rus Vladimir Putin, a afirmat ca soarta presedintelui…

26 de minute ago

Fostul ministru al Justitiei, Stelian Ion, a sesizat Biroul Electoral dupa ce a aflat ca numele lui si al altor colegi din USR ar aparea pe listele de sustinatori ai Dianei Sosoaca

Fostul ministru al Justitiei, actualmente candidatul Aliantei Dreapta Unita la functia de primar al Municipiului…

41 de minute ago

O romanca din Spania, virala pe TikTok dupa ce a dezvaluit ca traieste doar cu mancare aruncata de altii la gunoi – VIDEO

O romanca stabilita in Spania a devenit virala pe internet dupa ce a dezvaluit ca…

56 de minute ago

Vietuitoarele marine din largul coastelor braziliene, tot mai afectate din cauza cocainei deversate accidental in ocean

Pe langa poluantii deja cunoscuti, Golful Santos - un oras din statul Sao Paulo (Brazilia)…

O oră ago

Presedintele Argentinei, Javier Milei, afirma ca nu vrea sa inchida universitatile publice, asa cum il acuza opozitia

Presedintele argentinian, Javier Milei, a dat asigurari duminica ca nu are intentia de a inchide…

O oră ago