externe

De luni de zile, serviciile secrete occidentale cunosteau numele sponsorului ucrainean al aruncarii in aer a conductelor de gaz ale Federatiei Ruse

Numele ucraineanului – sponsorul privat care ar fi finantat sabotarea conductelor de gaze rusesti din Marea Baltica – era cunoscut de luni de zile de cercurile de informatii occidentale, dar a fost ascuns in mod deliberat pentru a proteja Ucraina.
Informatia a fost publicata miercuri de editia britanica a cotidianului The Times, scrie eurointegration.com.ua.

Potrivit publicatiei, deja la o saptamana dupa exploziile de la Nord Streams, angajatii delegatiei scandinave de la Bruxelles au primit informatii de la serviciile de informatii potrivit carora nu americanii, rusii sau polonezii se aflau in spatele exploziilor, ci o initiativa privata din Ucraina. Diplomatilor li s-a spus ca aceste informatii nu vor fi facute publice.

Dupa cum scrie publicatia, numele sponsorului privat al sabotajului – un ucrainean fara nume – nu are nicio legatura cu guvernul presedintelui Zelensky.

Asa explica publicatia de ce au decis sa ascunda numele sponsorului ucrainean:

„Aparent, oficialii NATO au vrut sa salveze Ucraina de la o disputa publica cu Germania, care intarzia livrarea unui ajutor militar vital, inclusiv tancuri Leopard 2 si sisteme de aparare aeriana IRIS-T”.

Ziarul noteaza ca „personajul influent” care a finantat operatiunea nu a avut intentia de a consolida pozitia criticilor livrarii de arme germane, care fac presiuni asupra guvernului lui Olaf Scholz.

Ziarul mai spune ca operatiunea complexa a presupus implicarea unui iaht, a unor scafandri de elita, a unor pasapoarte false si achizitionarea de incarcaturi de explozibili cumulativi, disponibili doar pentru industria gazului si a petrolului in baza unei licente speciale si pentru o suma mare de bani.

„Numele sau va iesi cu siguranta la iveala, mai ales ca a lasat un fel de carte de vizita”, rezuma publicatia.

Va reamintim ca marti, publicatia liberala americana autorizata The New York Times a publicat un articol cu referire la surse si date de informatii, care induc ideea ca in spatele exploziei conductelor de gaz Nord Stream din Marea Baltica se afla grupuri neguvernamentale, care ar putea include rusi si ucraineni .

O ancheta a presei germane a identificat o nava care a fost folosita pentru a sabota gazoductele rusesti Nord Stream din Marea Baltica in toamna anului 2022 si considera ca aceasta are, intr-un fel sau altul, legatura cu Ucraina .

Consilierul sefului biroului presedintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, a declarat ca Ucraina nu a fost implicata in exploziile de pe gazoductele rusesti Nord Stream si nu are informatii despre niciun agent pro-ucrainean care ar fi putut face acest lucru.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

A fost impuscat premierul Slovaciei. Au fost cel putin trei focuri de arma

Premierul Robert Fico a fost impuscat la Handlova dupa o sedinta de guvern, el  a…

30 de minute ago

Greva in curtea in curtea lui Ciolacu. Angajatii guvernului intra in greva de vineri, nemultumiti ca nu li se maresc salariile cu 30%

Liderul de sindicat al functionarilor din cadrul Guvernului anunta ca acestia vor intra in greva…

13 minute ago

Militarii rusi au oprit traficul auto pentru a ataca cu rachete Grad regiunea Harkov din Ucraina. Soferii privesc „spectacolul” din masini – Video

Imagini ireale publicate chiar de armata Rusiei pe retelele de socializare. In mijlocul unei sosele…

48 de minute ago

Falsitatea „reformelor” lui Ciolacu, evidentiata de Comisia Europeana: „Deficitul guvernamental se va inrautati semnificativ”

Comisia Europeana avertizeaza ca deficitul guvernamental va urca la 6,9% din PIB in 2024 si…

38 de minute ago

Momentul crimei din Crangasi a fost filmat de un sofer. Ucigasii sustin ca s-au aparat, imaginile arata altceva – Video

Un sofer aflat in trafic in zona Parcului Crangasi a inregistrat momentul in care cei…

5 ore ago