De ce CTP se vaccineaza in continuare cu AstraZeneca: „Nu sunt motive rationale sa-mi fie teama. Ma vaccinez fara emotii”

analize

Cristian Tudor Popescu a anuntat, luni seara, ca el se va vaccina cu AstraZeneca chiar daca mai multe state europene au anuntat ca suspenda acest produs din campania de vaccinare. CTP a argumentat „logic” ca nu ar trebui sa fie motive de teama.

„Sunt si motive politice. Franta, Italia si Germania suspenda temporar, cateva zile, iar Marea Britanie nici gand sa faca asa ceva pentru ca AstraZeneca este un vaccin in principal britanic. Era firesc sa avem aceasta situatie, iar lucrurile se vor lamuri in cateva zile, nu se poate sa dureze aceasta stare de incertudine, este vorba de loturi, de ritmicitate, nu poti sa-l stopezi. Se va decide in cateva zile.

Am incercat si eu sa judec cu capul asta pe care il am. M-am inscris astazi la un centru cat mai apropiat de casa si dupa aceea am vazut si ce vaccin este acolo, este AstraZeneca. Nu l-am cerut eu, asa a cazut. Ma voi vaccina cu AstraZeneca.

Cum am judecat, as fi putut sa imi anulez vaccinarea, dupa ce am aflat ca Franta, Italia, Germania… Am inceput sa ma gandesc…

Ce s-a intamplat? Au decedat doua persoane. Au mai fost afectate alte persoane cu probleme de circulatie, cu cheaguri, dar au decedat doua persoane. (…) Ca sa produce decese, o substanta introdusa in corp, respectiv vaccinul AstraZeneca,  trebuie sa aiba in ea un element gresit sau alterat care sa produca asa ceva. Dar ca sa produci asta, sa produci hemoragie cerebrala cuiva sau o tromboza care sa-l ucida, stiti cati parametri trebuie sa modifici? Tot felul de mediatori, de enzime, de comenzi care se dau, sistemul circulator are zeci de mecanisme de auroreglare. Ca sa-l aduci in halul asta, incat persoana respectiva sa moara de hemoragie cerebrala, acolo trebuie sa existe in vaccinul ala trebuie sa exite un element major, letal, care nu se poate manifesta numai in doua cazuri!

(…) Daca ar fi o legatura cauzala intre vaccinul AstraZeneca si tipul acesta de deces, prin avarie circulatorie grava in organism, asa ceva nu ar fi valabil nici in doua, nici in noua, ar fi valabila in 9.999 de cazuri. E logic?

Aceasta agitatie se va potoli, are un varf acum, o sa mai tina cateva zile, dupa care se va… Trebuie luata o decizie.

In ceea ce ma priveste, nu stiu cand voi fi vaccinat, ma prezint la vaccin. Nu am niciun fel de comorbiditate acum, nu am niciun fel de boala sanguina, absolut nimic, as putea spune ca analizele mele sunt bune. Daca se intampla  sa nu ne mai vedem, atunci am facut ceva pentru stiinta. Veti sti cu siguranta ca m-a omorat AstraZeneca. Daca il fac, avem o achizitie cognitiva grava, l-a omorat pe Popescu.

Ma vaccinez fara emotii, nu am motive rationale. Teama trebuie sa fie invinsa, sa lupti cu ea. Toti oamenii simt teama, cine nu simte este bolnav psihic”, a declarat CTP la Europa FM.

Intrebat daca va fi suspendata si in Romania vaccinarea cu AstraZeneca, CTP a raspuns:  „Nu exista motive rationale, in Romania nu s-a petrecut niciun caz de asta cu embolie, cu hemoragie, au fost reactii adverse in media standard, nimic deosebit”.

Agentia italiana a medicamentului, AIFA, „a decis, cu titlu de precautie si in mod temporar, in asteptarea unei decizii a EMA”, Agentia Europeana a Medicamentului, „sa interzica utilizarea vaccinului de la AstraZeneca pe tot teritoriul national”, transmite France Presse, citand un comunicat al AIFA.

Anuntul Italiei vine aproape in acelasi timp cu un anunt similar al Frantei.

Franta va inceta administrarea vaccinului impotriva COVID-19 al AstraZeneca in asteptarea unei evaluari din partea autoritatii de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeana, care urmeaza sa aiba loc marti, a declarat luni presedintele francez Emmanuel Macron, potrivit Agentiei France-Presse.

Macron a spus ca spera ca vaccinarea cu acest ser ‘va fi reluata rapid’ ‘daca avizul Autoritatii Europene o va permite’.

Anterior, Guvernul Germaniei a anuntat ca a suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca, informeaza Associated Press.

Guvernul german a declarat ca a decis sa suspende utilizarea vaccinului de la AstraZeneca avand in vedere informatiile recente despre producerea de cheaguri de sange in urma vaccinarii.

Ministrul Sanatatii a explicat ca decizia a fost luata ca masura de „precautie”, la indicatiile Institutului Paul Ehrlich, care a cerut mai multe investigatii privind cazurile adverse.

Ministrul a adaugat ca Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) ar trebui sa decida „daca si cum vor afecta noile informatii autorizarea vaccinului”.

Si Olanda a suspendat duminica utilizarea vaccinului AstraZeneca impotriva coronavirusului, ca masura de precautie, pana la 28 martie inclusiv, dupa ce s-au raportat „posibile efecte secundare” in Danemarca si Norvegia, fara o legatura dovedita in acest stadiu, a anuntat AFP.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a respins luni ideea ca Marea Britanie sa suspende campania de imunizare cu vaccinul dezvoltat de AstraZeneca si Universitatea Oxford, dupa ce Germania s-a alaturat statelor care au anuntat suspendarea utilizarii sale, transmite dpa, citata de Agerpres.

Boris Johnson a insistat ca autoritatea britanica de reglementare a medicamentelor este ‘una din cele mai exigente si mai experimentate’ din lume si ca acesti experti nu vad ‘absolut niciun motiv’ de a intrerupe administrarea vreunuia dintre vaccinuri.

‘Ei cred ca sunt foarte eficiente in reducerea nu doar a spitalizarilor, ci si a formelor grave de boala si a mortalitatii’, le-a spus Johnson reporterilor, conform agentiei Press Association (PA).

‘Continuam sa fim foarte increzatori in program si este minunat sa il vedem desfasurandu-se cu o asemenea viteza in tot Regatul Unit’, a adaugat premierul britanic.

Mai mult despre: ,

Comentarii: