De ce sunt preturi mai mici in Franta si Germania decat in supermarketurile din Romania. Fost ministru al Economiei: „Si in Ungaria se intampla acum la fel”

politica

Claudiu Nasui, fost ministru al Economiei, a explicat pentru aktual24.ro cum s-a ajuns la situatia paradoxala, in Romania, ca preturile din supermerketuri sa fie mai mari decat cele din Germania si Franta, unde salariul mediu este cel putin dublu.

Intrebat daca initiativa plafonarii preturilor la alimentele de baza este viabila din punct de vedere economic, Nasui a dat exemplul Ungariei.

„Nu este viabila, s-a mai incercat si in Romania si-n alte tari asa ceva, ba chiar sunt tari din Uniunea Europeana care o incearca acum – Ungaria, de pilda, incearca lucrul acesta si se vede ca nu merge.

Plafonarea si orice intruziune in sistemul de preturi naste, de fapt, distorsiuni si o viata si mai grea pentru toti oamenii. Romania a incercat sa plafoneze preturile inclusiv la lemne, daca mai tineti minte. Guvernul Ciuca, desi se autointitula liberal, a plafonat pretul lemnului pentru ca erau lemnele prea scumpe. Si ce s-a intamplat? Au disparut lemnele! Pentru ca pe piata libera pretul nu este decizia arbitrara a cuiva.

Pretul este un rezultat al cererii si ofertei: daca cineva vrea sa vanda lemnele prea scump, ramane cu ele pe stoc. Daca cineva vrea sa le vanda prea ieftin, va ramane fara stoc prea repede, si cei care le cumpara le pot revinde la pretul pietii. Nu intruziunile astea ne ajuta, ci ne-ar fi ajutat, daca chiar voiam sa avem o ieftinire a alimentelor, sa aiba loc o reducere a intruziunii statului in relatia distribuitor-producator.

Statul roman a otravit de-a lungul timpului foarte mult aceasta relatie si a creat niste costuri si riscuri inutile pentru distribuitori in relatia cu producatorii, ceea ce e evident ca a dus la cresterea preturilor. Nu doar asta, dar si schimbari fiscale, cum sunt si cele care se discuta zilele acestea, sunt de natura sa faca marjele si mai mari. De ce? Pentru ca, daca investesti intr-o tara care e instabila, e impredictibila, care-ti vine cu tot felul de surprize de acest gen, nu o faci cu o marja mica, o faci cu o marja mare, ca sa poti sa sustii genul acesta de riscuri si de surprize neplacute. Asta-ti goneste investitorii si duce la preturi mai mari.

De aceea avem noi preturi mai mari decat Spania, de exemplu. Imi spunea cineva ca in Germania sau Franta sunt preturi mai mici la supermarket decat in Romania. E absolut corect sa fie asa, pentru ca piata din Germania si Franta este mult mai predictibila decat cea de la noi”,  declarat Nasui.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu (PSD), a sustinut zilele trecute, intr-o postare pe Facebook, redistribuita de premierul Marcel Ciolacu, ca preturile la produsele alimentare au scazut „chiar si cu 30-50%”.

„AU SCAZUT PRETURILE LA ALIMENTE CHIAR SI CU 30- 50%. ACEASTA MASURA A PSD REDUCE INFLATIA SI ESTE UN AJUTOR PENTRU ROMANII CU VENITURI MICI SI MEDII.

Este 1 august si preturile la 14 alimente care fac parte din cosul de cumparaturi de baza, au scazut chiar pana la 50%, asa cum ne-am asumat!

Masura PSD se dovedeste viabila din punct de vedere economic, iar criticii care acuzau interventia statului in economie si, timp de o luna, au desfiintat-o fara nicio baza, vad astazi ca au gresit!

Conform INS, inflatia pe luna iunie a fost de 10,3%, deci scaderea preturilor la alimentele de baza inseamna o crestere reala a puterii de cumparare a romanilor.

Aceasta masura utila va contribui si la reducerea inflatiei a carei crestere a fost influentata de preturile la energie si alimente!

Le multumesc tuturor pentru sustinere, le multumesc reprezentantilor lanturilor de supermarket-uri si procesatorilor alaturi de care am lucrat la acest proiect, care astazi a devenit o promisiune onorata a PSD si un sprijin real pentru romani”, a scris Barbu pe Facebook, preluat de Ciolacu.

Directorul executiv al Confederatiei Patronale Concordia, Radu Burnete, a transmis in iunie pozitia Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) in legatura cu solicitarea premierului Marcel Ciolacu de reducere a preturilor la o serie de alimente de baza. El a precizat ca retailerii se opun unei ordonante de urgenta care sa plafoneze preturile.

“As vrea sa intaresc mesajul colegilor nostri din zona de comert, membri Concordia. Orice mecanism de reducere a preturilor nu poate fi decat pe baze voluntare. Vorbim oricum de o discutie complicata si o problema complexa. Pentru mine este de neimaginat ca intr-o economie libera si privata asa ceva sa fie rezultatul unei reglementari. Marile lanturi de magazine au dovedit seriozitate si responsabilitate in aplicarea schemei voluntare de diminuare a pretului la lapte, aspect certificat inclusiv de Ministerul Agriculturii si Consiliul Concurentei. Emiterea unui act normativ nu va rezolva problema de baza, motiv pentru care este absolut necesar ca mecanismul voluntar sa fie aplicat in intregul lant de produs, iar Consiliul Concurentei sa fie implicat in aplicarea mecanismului de reducere a preturilor pe o perioada limitata la produsele alimentare de baza”, a declarat Radu Burnete.

„Insistam pe ideea de voluntariat pentru aplicarea mecanismului de reducere a preturilor si nu prin emiterea unui act normativ, marile lanturi de magazine dovedind seriozitate in aplicarea schemei voluntare de diminuare a pretului la lapte, aspect certificat de Ministerului Agriculturii si de Consiliul Concurentei, care monitorizeaza in permanenta aplicarea acestor reduceri. De asemenea, pentru a produce efecte vizibile in buzunarul romanilor si pentru a accelera reducerea inflatiei, este absolut necesar ca mecanismul voluntar sa fie aplicat nu doar comerciantilor, ci pe intregul lant de produs, asa cum de altfel au aratat si reprezentantii Guvernului. AMRCR considera de maxima importanta implicarea si a Consiliului Concurentei – garantul respectarii legislatiei in acest domeniu in Romania, cu care Asociatia este in comunicare permanenta – in aplicarea mecanismului de reducere a preturilor pe o perioada limitata la unele sortimente deproduse alimentare de baza.

Membrii AMRCR apreciaza ca aceasta masura este aplicabila intr-o situatie exceptionala, pentru o perioada limitata de timp, in contracararea unui fenomen extrem de negativ – inflatia – precum si pentru pastrarea unui nivel de putere de cumparare care sa asigure accesul tuturor consumatorilor la produsele alimentare de baza.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: