De la locurile de joaca la parade militare: Scolile rusesti devin din ce in ce mai militarizate

externe

Elevi Rusia

Terenurile de joaca ale Rusiei se transforma in locuri de parada militara. La scolile din Pacific pana la Marea Neagra, copiii din gradinita imbraca uniforme si participa la antrenamente de defilare. Copiii mai mari sunt invatati cum sa sape transee, sa arunce grenade si sa traga cu munitie adevarata, potrivit CNN.

In scolile din intreaga tara, serviciul in cadrul fortelor armate este glorificat, se formeaza „companii voluntare” de adolescenti, iar programa nationala este modificata pentru a pune accentul pe apararea patriei.

Pe scurt, copiii din Rusia sunt pregatiti pentru razboi.

Militarizarea scolilor publice din Rusia s-a intensificat de la invazia din Ucraina, determinata nu de un val spontan de sentimente patriotice, ci de guvernul de la Moscova.

Investitia este uriasa. Ministrul educatiei, Serghei Kravtsov, a declarat recent ca in prezent exista aproximativ 10.000 de asa-numite cluburi „militar-patriotice” in scolile si colegiile rusesti, iar un sfert de milion de persoane participa la activitatea lor.

Aceste cluburi fac parte dintr-un efort pe mai multe planuri care include o revizuire radicala a programei scolare. Exista cursuri obligatorii despre valorile militar-patriotice; cartile de istorie actualizate accentueaza triumfurile militare rusesti.

Schimbarea manualelor scolare

In august, presedintele Vladimir Putin a semnat o lege care introduce un nou curs obligatoriu in scoli: „Fundamentele securitatii si apararii patriei”.

Ulterior, Ministerul Educatiei a promovat cursuri in cadrul acestei initiative, care sa includa excursii la unitati militare, „jocuri militar-sportive, intalniri cu personalul militar si veteranii” si cursuri despre drone.

De asemenea, elevii de liceu ar urma sa fie invatati sa foloseasca munitie reala „sub indrumarea unor ofiteri sau instructori experimentati ai unitatilor militare, exclusiv la linia de tragere”, potrivit ministerului.

Programul, care este testat in acest an si va fi introdus in 2024, este conceput pentru a le insufla elevilor „o intelegere si o acceptare a esteticii uniformelor militare, a ritualurilor militare si a traditiilor de lupta”, potrivit unui document al Ministerului Educatiei dezvaluit de publicatia media independenta rusa Important Stories.

Istoria moderna este si ea rescrisa. Manualul standard, „Istoria Rusiei”, are acum pe coperta Podul Crimeei si un nou capitol dedicat istoriei recente a Ucrainei. Exista sectiuni intitulate „Falsificarea istoriei”, „Renasterea nazismului”, „Neonazismul ucrainean” si „Rusia este o tara de eroi”.

Putin a incadrat in mod repetat invazia rusa in Ucraina ca fiind o „misiune speciala” pentru a proteja vorbitorii de limba rusa de „genocidul” „neonazistilor”.

Un nou capitol sustine in mod fals ca Ucraina „si-a declarat deschis dorinta de a dobandi arme nucleare” si ca „au fost introduse sanctiuni fara precedent impotriva Rusiei, deoarece Occidentul incearca pe toate caile sa doboare economia rusa”.

Cartea pare conceputa pentru a alimenta un sentiment de nemultumire istorica in randul copiilor rusi si pentru a expune o batalie existentiala pentru supravietuirea natiunii, o tema comuna in mass-media de stat.

Presedintele Putin a condus personal campania de predare a „patriotismului” in scolile din Rusia. In cadrul unui eveniment desfasurat luna aceasta la Kremlin, el a povestit unui grup de copii despre o scrisoare pe care bunicul sau i-a trimis-o tatalui sau, care lupta impotriva nazistilor in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

„Invinge-i pe nemernici!”, ii spusese, potrivit relatarii lui Putin.

Putin a continuat: „Mi-am dat seama de ce am castigat Marele Razboi Patriotic. Oamenii cu o astfel de atitudine pur si simplu nu pot fi invinsi. Eram absolut invincibili, asa cum suntem si acum”.

Copii invatati sa asambleze arme

Un studiu amplu realizat de CNN in mass-media locala si sociala din Rusia a constatat ca copii de doar sapte sau opt ani primesc pregatire militara de baza.

In iulie, de exemplu, copiii din Belgorod si-au dat indicative – unul dintre ei a adoptat numele „Sledgehammer” – si au luat parte la exercitii care includeau utilizarea armelor automate, asamblarea unei mitraliere si trecerea printr-un traseu cu obstacole.

Guvernatorul din Belgorod, Viaceslav Gladkov, a sugerat efectuarea de exercitii cu elevii si prescolarii in mod regulat.

In Krasnodar, in luna mai, zeci de copii care nu pareau sa aiba mai mult de sapte sau opt ani au marsaluit in uniforme de armata si de marina, unii tinand in mana imitatii de arme automate, in timp ce treceau pe langa demnitarii aflati pe un podium.

La o parada organizata in orasul Vologda, o fetita a salutat si i-a spus unui oficial: „Tovarase comandant de parada! Parada este pregatita. Eu sunt comandantul Uliana Shumelova”.

Scene similare au avut loc de la Sahalin, in Orientul Indepartat al Rusiei, pana la Yeysk, la Marea Azov. Unii dintre copii par entuziasmati, altii nedumeriti. In Yeysk, un prescolar a condus marsul politistilor de frontiera, in timp ce colegii sai scandau: „Unu, doi, trei. Stangul, stangul, stangul!”

Majoritatea copiilor din aceste parade sunt imbracati in diferite uniforme militare, incercand sa marsaluiasca la pas, fara prea mult succes. In mod frecvent, ei poarta fotografii ale eroilor militari rusi.

Urmatoarea generatie este pregatita pentru serviciul militar

Copiii din Rusia sunt asteptati, de asemenea, sa contribuie la efortul de razboi in moduri practice. Partidul Rusia Unita, aflat la guvernare, a lansat un program in Vladivostok in cadrul caruia elevii cos pantaloni si sepci pentru soldati (dupa modelul partidului).

In Vladimir, copiii au cusut cagule pentru militari in cadrul lectiilor de munca, ca parte a unei campanii numite „Coasem pentru barbatii nostri”.

Elevii de la o scoala tehnica din Voronej au primit sarcina de a confectiona sobe mobile si lumanari de transee pentru militarii rusi. Adolescentele cu dizabilitati din Ussuriysk au fost recrutate pentru a coase bentite si bandaje „Prieten sau dusman” pentru Districtul Militar de Nord. Iar in Buriatia, in Orientul Indepartat al Rusiei, orfanii au cusut amulete „norocoase” pentru soldatii care luptau in Ucraina.

Exista, de asemenea, campanii de scriere de scrisori. „Baieti de cinci ani de la gradinita raspund cu incredere”, a trambitat un organ de presa local din Chita. „Inainte de a sigila plicul, ei au colorat cu grija imaginea luptatorului”.

Toate aceste activitati sunt mediatizate in presa regionala ca parte a unui efort mai amplu de a mobiliza spiritul patriotic in sprijinul campaniei din Ucraina.

Adolescentii sunt, de asemenea, incurajati sa concureze in ceea ce se numeste Jocurile sportive militare pentru tineret.

Finala districtuala din regiunea Orenburg tocmai s-a incheiat. 180 de sportivi din 14 echipe – inclusiv din regiunile anexate ilegal Ucrainei – au participat la o varietate de competitii: aruncarea grenadelor, exercitii de antrenament, depasirea unui traseu cu obstacole si asamblarea unei pusti de asalt Kalasnikov si un test de istorie militara.

Scopul, potrivit Ministerului Apararii, este de a „cultiva un sentiment de asistenta reciproca si de sprijin camaraderesc, calitati morale si psihologice inalte, precum si de a pregati tanara generatie pentru serviciul in cadrul Fortelor Armate ale Federatiei Ruse”.

Si militarii viziteaza scolile. Copiii din Buriatia au povestit despre vizita unui soldat ranit care a afirmat ca a luptat cu mercenari polonezi in Ucraina si a spus ca ucrainenii insisi „nu vor sa lupte si sunt fortati”.

Cel putin unii profesori care nu au fost deloc entuziasti in legatura cu schimbarile au fost indepartati, desi este dificil de stiut cati. Directorea unei scoli din Perm a demisionat dupa ce a fost criticat de activistii pro-razboi. Ea a fost reticenta in a tine cursuri despre „operatiunea militara speciala”.

De asemenea, este dificil de evaluat ce parere au parintii despre introducerea unui program de invatamant mai militarist. Unii parinti si-au exprimat opozitia, dar majoritatea pare sa sustina aceasta campanie militaro-patriotica, daca e sa dam crezare sondajelor de opinie publica.

Agentia de stiri de stat RIA Novosti a relatat ca, potrivit unui sondaj, 79% dintre parinti sustin difuzarea de videoclipuri despre razboi copiilor lor.

Comentariile de pe retelele de socializare sugereaza intr-adevar ca multi rusi simt ca tara lor este inconjurata si ostracizata de puteri ostile. Singura sa optiune este sa se apere. Acest mesaj – repetat de presedinte si de mass-media de stat – este transmis acum in scolile din Rusia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: