Decizia CCR baga oameni in coma. Arafat anunta ca trei infectati care au refuzat internarea sunt acum in stare grava

news

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), Raed Arafat, a declarat ca definitia clara a bolnavilor asimptomatici este o problema, aratand ca i-au fost aduse la cunostinta trei cazuri din Bucuresti ale unor pacienti usor asimptomatici care au refuzat internarea si starea lor s-a agravat.

„Problema – si deja vedem efectele ei – este definitia clara din intelesul medicului sau a pacientului a bolnavului asimptomatic sau usor simptomatic, pentru ca intr-adevar vin acum pacienti si refuza internarea, fiind usor simptomatici, neluand in considerare sfatul medicului ca ei au si alte probleme si pot sa se agraveze si au fost aduse astazi la cunostinta mea trei cazuri de la colegii de la UPU-SMURD Bucuresti.

Ultimul caz este acum cateva zeci de minute la care au intervenit. (…) COVID pozitiv, externat la cerere de la Colentina, cu simptome minore la data de 6, acum este cu oxigenare 70%, (…) cu Glasgow scor 8, adica comatos si s-a trimis in Terapie intensiva ca sa poata sa-l asiste si sa vada daca poate sa-l scoata sau nu.

Pe altul, acum o zi sau doua, tot acelasi serviciu l-a gasit acasa in scop cardiac si echipele se expun resuscitand acesti pacienti care refuza internarea cu simptome usoare si merg acasa, se agraveaza, nu sunt monitorizati adecvat, nu spun medicilor care este starea lor si ca starea lor se agraveaza, se tin pana in ultimul moment si familia lor da telefon la 112 sa spuna ca bolnavul este agravat”, a spus Arafat, la dezbaterea legii carantinei din Comisia juridica a Senatului, citat de Agerpres.

El a invocat un studiu de la Universitatea Yale, conform caruia peste 50% din infectiile cu COVID sunt cauzate de asimptomatici.

Arafat a indicat ca, in alte state, in cazul pacientilor asimptomatici s-au folosit spatii alternative, lasarea acestora la domiciliu si internarea, in prima faza.

„Il lasi acasa cu simptome usoare, dupa trei-patru zile bolnavul este in stop cardiac si asta inseamna ca noi ne-am riscat viata mult mai mult, pentru ca pana intervine serviciul de urgenta, pana il resusciteaza, pana il duce la spital… daca era in spital il depistau mult mai repede si ii salvau viata. Asta este informatia care trebuie sa ajunga la populatie. Sa nu inducem in eroare populatia ca noi ii inchidem in puscarie ca sunt cu simptome usoare fara sa-i zicem ‘atentie, ca daca mergeti acasa nimeni nu garanteaza ca dupa doua-trei zile nu veti fi in stop cardiac'”, a spus Arafat.

El a prezentat legislatia din mai multe tari in cazurile infecto-contagioase. Astfel, Arafat a aratat ca in Finlanda exista examinarea sanitara tintita si obligatorie, carantinarea persoanelor si a bunurilor, izolarea, in Austria – carantinarea graduala, Irlanda – detentia si izolarea persoanei sursa a infectiei, in Marea Britanie – detentia persoanelor posibil infectate, iar in Franta – posibilitatea izolarii persoanelor.

Mai mult despre:

Comentarii: