Decizia instantei: Ciolacu, amendat cu 1.000 de lei/zi pentru ca refuza sa puna in aplicare o decizie judecatoreasca. Viitorul premier refuza sa prezinte date despre cat a costat „marele miting” al PSD din Piata Victoriei

politica

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, trecuie sa plateasca o amenda de 1.000 zilnic pana cand va prezenta jurnalistului Ovidiu Vanghele informatii despre costurile „mitingului impotruva abuzurilor”, manifestatia organizata de Liviu Dragnea in Piata Victoriei in 2018.

Vanghele l-a dat in judecata pe Ciolacu, viitor prim-ministru, pentru ca PSD a refuzat sa prezinte aceste informatii de interes public. Avand in vedere ca PSD este finantat de la bugetul de stat, jurnalistul a dorit sa afle cati bani a chletuit partidul pentru a aduce sute de mii de oameni cu autocarele in Piata Victoriei. PSD a refuzat constant sa prezinte aceste informatii.

„Cati premieri din Uniunea Europeana sunt amendati pe cale judecatoreasca pentru refuzul indarjit de a comunica informatii de interes pentru societatea pe care au pretentia sa o conduca?”, a subliniat Vanghele dupa decizia instantei.

„Tribunalul Bucuresti a dispus la finalul lunii trecute amendarea viitorului premier al Romaniei, social-democratul Marcel Ciolacu, pentru neexecutarea de catre partidul pe care-l conduce a unei sentinte civile de punere la dispozitie a unor informatii de interes public.

Chemata de Ovidiu Vanghele in instanta, dupa refuzul de a-i comunica unele informatii si date despre celebrul ‘miting impotriva abuzurilor’ organizat de PSD la Bucuresti in iunie 2018, formatiunea politica – altfel galagioasa si flecara – implineste curand 5 ani de mutenie.

Cam asta-i conditia practica a respectarii libertatii presei in Romania: jurnalistii sunt liberi sa puna intrebari, iar organizatiile politice (finantate generos din bani publici) sunt desigur libere sa nu raspunda niciodata.

Dupa mai multe etape procesuale, dosarul Vanghele-PSD e astazi in faza de stabilire a sanctiunilor pentru neexecutarea de catre partid a obligatiei de a comunica informatiile solicitate.

Pe scurt, jurnalistul a obtinut o hotarare definitiva de punere la dispozitie a datelor despre mitingul mentionat – dar PSD a refuzat sa respecte sentinta judecatoreasca. In consecinta, Vanghele a chemat inca o data in judecata formatiunea (si pe presedintele acesteia), cerand aplicarea unor sanctiuni paratilor pana la executarea de catre acestia a obligatiilor legale.

Tribunalul Bucuresti consfinteste la finalul acestui proces:

‘Aplica paratului CIOLACU MARCEL o amenda de 20% din salariul minim brut pe economie incepand cu data pronuntarii prezentei hotarari si pana la data executarii obligatiei stabilite prin sentinta civila.
Obliga paratul PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT sa achite reclamantului penalitati de 1000 de lei pe zi de intarziere incepand cu data pronuntarii prezentei hotarari si pana la data executarii obligatiei stabilite prin sentinta civila’.

Hotararea citata poate fi atacata cu recurs, dar daca si la finalul contestatiei instanta abilitata va mentine decizia de sanctionare, atunci PSD si Marcel Ciolacu sunt buni de plata.

Cati premieri din Uniunea Europeana sunt amendati pe cale judecatoreasca pentru refuzul indarjit de a comunica informatii de interes pentru societatea pe care au pretentia sa o conduca?

Nu stim – dar, rabdatori din fire, asteptam ca insusi Marcel Ciolacu sa clarifice chestiunea, din moment ce tine cu dintii sa faca parte din acest grup select de actori publici democrati care tanjesc dupa putere politica, dispretuind simultan toate obligatiile care vin la pachet cu exercitarea democratica a puterii.

Chiar si amendat cu niste sute de lei in fiecare zi, Ciolacu nu va saraci totusi. Daca va ramane definitiva, sanctiunea dispusa va fi cel mai probabil achitata de conducatorul PSD tot din bani publici. Adica din buzunarele noastre.

Democratia romaneasca e negresit acel sistem in care cetatenii tin pe cheltuiala lor niste organizatii partizane care ii tin in bezna”, a anuntat Vanghele pe pagina de Facebook a podcastului „Judecata de Apoi”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: