externe

Decizie a Pentagonului: SUA isi prelungeste desfasurarea de trupe in Romania, in apropierea frontului din Ucraina

Pentagonul va mentine cateva mii de soldati americani in sud-estul Romaniei pentru cel putin inca noua luni, mai aproape de razboiul din Ucraina vecina decat orice alta unitate a armatei americane, au declarat sambata oficiali americani citati de The New York Times.

In ultimul an, vasta baza aeriana Mihail Kogalniceanu, aflata la doar sapte minute de zbor al unei rachete peste Marea Neagra de locul unde fortele rusesti s-au instalat in Crimeea, a devenit un centru de antrenament pentru fortele NATO din sud-estul Europei. Fortele ar reprezenta o prima linie de aparare in cazul in care Rusia ar incerca sa invadeze mai la vest.

Aproximativ 4.000 de soldati americani din cadrul Diviziei 101 Aeropurtate sunt stationati la baza aeriana din vara anului trecut, inclusiv grupuri mici de trupe care se antreneaza frecvent chiar la granita Romaniei cu Ucraina. Inainte de aceasta, a existat un contingent mai mic din cadrul Diviziei 82 Aeropurtate care a fost trimis ca parte a unei forte de raspuns rapid dupa invazia Rusiei in Ucraina in februarie 2022.

Trupele Diviziei 101 Aeropurtate vor pleca in urmatoarele doua luni, iar oficialii au declarat ca vor fi inlocuite de o alta brigada din Divizia 101, care are baza la Fort Campbell, Kentucky.

In plus, au spus oficialii, misiunea va fi condusa de personal superior, inclusiv de un generalul cu doua stele si de cei mai buni planificatori militari, de la Divizia a 10-a de Munte, cu baza la Fort Drum, New York. Misiunea va dura noua luni.

Pana sambata, nu fusese clar daca Pentagonul va pastra acelasi contingent la baza aeriana din Romania sau isi va muta fortele in alta parte.

Trimiterea unui general cu doua stele atat de aproape de zona de lupta, au spus analistii militari, ar permite luarea unor decizii rapide cu privire la locul de pozitionare a trupelor si armelor in cazul in care Rusia ar impinge razboiul pe teritoriul NATO.

Mutarea „ar asigura faptul ca Statele Unite continua sa fie bine pozitionate pentru a oferi un raspuns robust si o pozitie defensiva alaturi de aliatii nostri de pe continentul european”, a declarat armata sambata intr-un comunicat. „Statele Unite vor continua sa isi ajusteze postura, dupa cum este necesar, ca raspuns la mediul de securitate dinamic”.

Consolidarea a facut parte din angajamentul presedintelui Biden din iunie de a creste prezenta fortelor americane in Europa ca raspuns la invazia Rusiei. Aceasta a inclus, de asemenea, aproximativ 12.000 de soldati americani, in prezent stationati in vestul Poloniei, pentru a conlucra cu fortele NATO in Polonia si in tarile baltice.

Sustinatorii mentinerii unei prezente puternice in Europa de Est au aratat ca atacul Rusiei asupra Ucrainei este o dovada ca Statele Unite si aliatii sai din NATO nu au facut suficient pentru a descuraja Moscova iarna trecuta.

Fortele americane din Romania antreneaza soldati ai aliatilor NATO din Bulgaria, Germania, Ungaria si Slovacia. Desi se numara printre unitatile cele mai apropiate de campul de lupta, acestea nu antreneaza fortele ucrainene in sisteme avansate de armament care sunt livrate ucrainenilor.

Oficialii militari romani considera ca trupele americane sunt o forta suficient de mare pentru a asigura ceea ce generalul-locotenent Iulian Berdila, seful fortelor terestre ale tarii, a descris luna trecuta drept „descurajare si aparare predictibila”.

Baza aeriana Mihail Kogalniceanu, situata in apropierea orasului romanesc de coasta Constanta, a servit anterior ca un avanpost pentru antrenarea trupelor NATO, inclusiv ca baza a catorva sute de soldati americani, si era cunoscuta mai mult ca o statie de tranzit pentru fortele americane care se indreptau spre si dinspre Afganistan.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Si Zelenski respinge propunerea de „armistitiu olimpic”: „Sa fim sinceri… Emmanuel, nu cred”

„Moscova s-ar folosi de orice suspendare a ostilitatilor” pentru a-si apara avantajul militar, a declarat…

7 minute ago

Rares Bogdan explica de ce apare pe afis langa Lia Olguta Vasilescu: „Sunt perceput ca fiind patriot”

Rares Bogdan a fost intrebat, sambata, in emisiunea Insider Electoral de la Prima Tv, despre…

7 minute ago

Orasul bulgar de la Marea Neagra care l-a impresionat pe Macron: „Este printre destinatiile europene de top”

Orasul bulgar Varna (de la Marea Neagra) se numara printre destinatiile europene de top pe…

15 minute ago

Rares Bogdan: „Cand o sa am eu parul lung, atunci o sa castige PSD-istii la Iasi”

Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan exclude posibilitatea ca PSD sa castige Consiliul Judetean Iasi, detinut in…

28 de minute ago

Beizadeaua Victor Micula a scapat de puscarie, desi a tras cu mitraliera pe un pod din Oradea. Curtea de Apel l-a condamnat cu suspendare

Curtea de Apel Oradea decis sa il condamne la inchisoare cu suspendare pe Victor Micula…

2 ore ago