Decizie definitiva, Badalau ramane dupa gratii. Judecatorii i-au respins contestatia

news

Judecatorii au decis marti ca fostul vicepresedinte PSD Niculae Badalau sa ramana dupa gratii.

”In baza art.205 Cod procedura penala respinge ca nefondata contestatia formulata de inculpatul Badalau Niculae impotriva incheierii din data de 06.02.2023, pronuntata de judecatorul de camera preliminara de la Tribunalul Giurgiu – Sectia Penala.

In baza art. 275 alin. 2 Cod procedura penala obliga pe contestatorul inculpat la plata sumei de 300 lei cu titlul de cheltuieli judiciare catre stat”, se arata in decizia magistratilor.

Decizia este definitiva.

Citeste si: Interceptari DNA, cum vorbea Badalau cu inalti functionari ai statului: „Fa, manca-mi-ai… (cuvant obscen)… daca nu te calc in picioare, daca nu imi dai sala de sport”

Fostul baron PSD Niculae Badalau a sustinut in fata judecatorilor, pe 27 decembrie, ca „niciodata” nu a profitat de functiile sale pentru a obtine avantaje personale.

„Regret faptul ca am acceptat sa merg la acea intalnire cu acel domn. El m-a invitat, el a condus discutiile…

Domnul procuror a depus toate documentele pentru a incheia urmarirea penala. Vreau sa va spun ca in 30 de ani de prefect, de deputat, de ministru al Economiei, niciodata nu am gresit. Si eu nu cred in tinte.

De doi ani nu mai fac parte din niciun partid politic. Niciodata nu mi-am folosit calitatile pentru a obtine ceva pentru mine sau pentru familia mea”, le-a spus Badalau judecatorilor.

Niculae Badalau a fost trimis in judecata de DNA, in stare de arest preventiv, pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita si trafic de influenta, intr-un dosar in care este acuzat ca i-a oferit mita 170.000 de euro unui primar din judetul Giurgiu in schimbul acordarii unor contracte de lucrari publice.

Potrivit unui comunicat, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei, au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a lui Niculae Badalau, la data faptelor consilier de conturi in cadrul Curtii de Conturi a Romaniei si vicepresedinte al Autoritatii de Audit din cadrul aceleiasi institutii, pentru trafic de influenta si dare de mita, in forma continuata, si a unui reprezentant al unei societati comerciale, pentru complicitate la dare de mita.

Surse judiciare au precizat ca persoana trimisa in judecata alaturi de Nicolae Badalau este Elena Matache, reprezentanta firmei implicata in acest caz.

Procurorii anticoruptie noteaza in rechizitoriu ca, in zilele de 9 august si 19 noiembrie, Niculae Badalau, in calitatea mentionata, i-ar fi pretins unui primar de comuna sa atribuie un anumit contract unei societati administrate de o ruda a inculpatului. Contractul viza „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apa potabila”, fiind estimat la valoarea de 7.071.925 lei fara TVA.

„In schimbul acestui ‘serviciu’, inculpatul ar fi promis ca va determina o persoana din conducerea Companiei Nationale de Investitii (CNI), asupra careia a lasat sa se inteleaga ca are influenta, sa asigure finantarea a doua proiecte depuse la aceasta institutie de primaria respectiva”, arata anchetatorii.

In perioada 2021-2022, spune DNA, in contextul derularii unui contract pe care aceeasi primarie il avea incheiat cu aceeasi societate comerciala, privind „Infiintare retea de alimentare cu apa…”, Niculae Badalau, prin intermediul celeilalte persoane cercetate in prezenta cauza, i-ar fi oferit primarului mai multe sume de bani pentru ca, in schimb, acesta sa efectueze in continuare platile catre firma respectiva, chiar si pentru lucrari neconforme.

„In acelasi context, la data de 19 noiembrie, Niculae Badalau i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% (170.000 euro) din valoarea contractului mentionat mai sus, dar si dintr-un viitor contract a carui atribuire urmarea sa o obtina pentru aceeasi firma, de la primaria respectiva. Ulterior, in data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiasi om de afaceri, inculpatul Niculae Badalau i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentand o parte din suma de bani promisa in legatura cu contractul in derulare”, mentioneaza procurorii anticoruptie.

Potrivit acelorasi surse judiciare, primarul caruia Niculae Badalau i-ar fi oferit mita este Dan Pasat, fost deputat PNL, care a fost condamnat in 2013 la trei ani de inchisoare pentru santaj.

Dan Pasat are calitatea de martor-denuntator in dosar. El este cel care l-a denuntat pe Badalau la DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Giurgiu cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: