Decizie dupa scandalul cu deputatii-saorma. Vela: „Toti politistii vor avea body-camera”

politica

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anuntat vineri ca toti politistii vor fi dotati cu aparatura de inregustrare audio-video. Decizia a fost luata la cateva zile dupa scandalul provocat de deputatii PSD Adrian Solomon si Irinel Stativa intr-o saormerie din Bucuresti. Acestia au sustinut ca polististii au comis „abuzuri”.

„Inca de anul trecut, odata cu problemele pe care le-au avut politisti de-ai nostri, am decis sa dotam politistii cu mijloace de inregistrare audio-video. Body-camera unui politist, in final, va responsabiliza si politistul si cetateanul, in asa fel incat sa nu mai existe infinite dezbateri televizate si in societate despre cine a fost de vina: Spartacus sau politistul. Acest proiect se va materializa in aceasta vara”, a declarat ministrul de Interne.

Secretarul de stat in MAI Bogdan Despescu a precizat ca valoarea sistemelor ce urmeaza a fi achizitionate se ridica la aproximativ 18 milioane lei.

„Politia Romana a semnat contractul pentru achizitia a 12.000 de sisteme portabile. Valoarea acestui contract este de aproximativ 18 milioane de lei. Finantarea pentru aceasta achizitie este asigurata inca de la aprobarea bugetului de catre Guvernul Romaniei, la propunerea ministrului Afacerilor Interne. Am pornit in acest demers de imbunatatire a dotarii de la o analiza pe care am realizat-o la sfarsitul anului trecut. Am evaluat fiecare incident, fiecare caz in parte, am facut o paralela cu autoritatile din alte state si am ajuns a concluzia ca e nevoie de foarte multa dotare, printre care si aceste dispozitive”, a declarat Despescu.

Acesta a mai spus ca respectivele dispozitive vor avea un regim foarte strict de respectare a normelor de protectie a datelor cu caracter personal si ca vor fi stabilite proceduri pentru stocarea datelor, astfel incat ele sa fie puse la dispozitie ulterior.

Adrian Solomon a sustinut, in urma scandalului, ca „totul este un abuz al unor politisti mult prea putin scoliti”. „Nu am fost amendati. Am fost doar legitimati. Totul e un abuz”, a sustinut deputatul PSD.

Chestionat despre conflictul cu politistii si jignirile pe care le-ar fi adus acestora, Solomon a raspuns: „Sa demonstreze in instanta. E usor in comunicate (…) N-am nimic de zis. Cand voi primi procesul verbal prin posta, probabil voi contesta. Asta e un exemplu de abuz al unor politisti mult prea putin scoliti”.

Ulterior, un alt deputat PSD, Marius Budai, a vorbit despre „politie politica” in cazul scabdalului din saormerie.

„Am discutat cu domnul deputat Solomon, dumnealui imi spune ca a avut masca in acel moment. Daca aceste este adevarul, inseamna ca avem parte de o politie politica , o reactie imediata la fel cum am vazut la acel pensionar care isi striga oful in fata doamnei ministru al Muncii. Ma intreb de ce anu am avut aceasta reactie imediata si in cazul Rares Bogdan, in cazul Virgil Guran, in cazul sedintei PNL de la Iasi. Eu sper ca politistii din aceasta tara sa-si dea seama ca sunt folositi in scop politic de catre demnitarii actuali”, a declarat Marius Budai la Parlament, intr-o conferinta de presa.

Mai mult despre:

Comentarii: