Decizii dure in urma cazului din Harghita. Prefectul judetului a fost dat afara de ministrul de Interne

news

Ministrul de Interne il va demite pe prefectul judetului Harghita dupa ce un urs a fost lovit sambata seara de o masina la iesirea din localitatea Praid si a stat mai bine de zece ore pe marginea drumului agonizand.

„Avand in vedere modul in care autoritatile judetene au gestionat situatia ursului lovit seara trecuta de o masina, intre localitatile Praid si Sovata, astazi a fost luata prima masura administrativa dispusa de catre ministrul Ion Marcel Vela”, arata un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Astfel, precizeaza sursa citata, a fost inceputa procedura de demitere din functie a prefectului judetului Harghita „pentru ca, in calitatea sa de Presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, nu a luat masurile corespunzatoare pentru a gestiona eficient si operativ aceasta problema, desi a fost instiintat in timp util de catre ISU Harghita despre eveniment si suferintele animalului ranit”.

De asemenea, potrivit MAI, „vor fi efectuate verificari pentru a se stabili daca sunt si alte persoane, manageri din structurile MAI de la nivel central, care nu au stabilit procedurile si responsabilitatile clare de interventie, conform prevederilor legale”.

Un urs lovit de o masina, sambata seara, pe un drum de la marginea localitatii harghitene Praid spre Sovata, a fost lasat sa agonizeze fara ca autoritatile sa intervina prompt pentru salvarea sa.

Animalul salbatic avea 3 membre fracturate, fiind tranchilizat si eutanasiat in cele din urma.

Cat timp a zacut langa carosabil, ursul a fost pazit de politisti si jandarmi, dupa cum arata un clip video filmat de un martor.

Traficul a fost restrictionat in zona.

Noul ministru al Mediului a convocat, pentru luni dimineata, o intalnire pe tema celor intamplate.

„Am programat pentru luni dimineata, la ora 10.00, o intalnire, cu toti cei implicati, de la reprezentatii fondurilor de vanatoare, pana la responsabilii din Ministerul Mediului, sa vedem exact, o data pentru totdeauna, care este efectivul de ursi pe care il are Romania si apoi ce masuri trebuie sa luam astfel incat sa ii asiguram conditii prielnice de viata ursului in interiorul padurii, sa nu mai fie nevoit sa mai iasa la marginea drumului sau sa intre in curtile oamenilor. Impreuna cu colegii din Ministerul de Interne, sa dam o hotarare de guvern, astfel incat asemenea cazuri sa nu se mai intample”, a declarat Costel Alexe la Europa FM.

Ministrul este nemultumit de felul in care autoritatile locale au gestionat situatia.

„Cred ca este inuman sa lasi un animal sa agonizeze atat timp cat nimic din lege nu te impiedica sa intervii. Atributia de interventie ar fi trebuit sa fie a Jandarmeriei si a medicilor veterinari arondati DSV-ului. Prefectul judetului [Harghita – n.r] ar fi trebuit, impreuna cu toate autoritatile publice locale sa ia masurile necesare astfel incat acel urs sa fie tranchilizat si recoltat de acolo. Nu avea nevoie de vreun ordin de ministru de la Bucuresti”, a adaugat Costel Alexe.

Mai mult despre:

Comentarii: