Declinul economic al Rusiei se afla abia in primele stadii, dar situatia economiei ruse s-ar putea agrava rapid – avertizeaza finantistii britanici

externe

economie, Rusia, colaps, razboi, petrol, Vladimir Putin

In ciuda bravadei politicienilor si propagandistilor de la Kremlin, economia Rusiei are perspective din ce in ce mai ingrijoratoare, sustine Forumul oficial al institutiilor monetare si financiare (OMFIF), un grup de reflectie cu sediul la Londra.

Economistii si expertii britanici remarca faptul ca Rusia s-a dovedit a fi aparent rezistenta pana acum, Fondul Monetar International ridicand recent tinta de crestere pentru aceasta natiune la 2,6% de la 1,1 in acest an. Dar discutiile despre rezistenta economica a Rusiei sunt eronate si exista probleme adanc inradacinate care vor continua sa afecteze economia sa, a declarat think tank-ul, citat de publicatia Business Insider.

„Rusia mascheaza un proces de degradare economica semnificativa care va continua mult timp in viitor si care ii va marginaliza si mai mult amprenta globala”, a declarat Mark Sobel, presedintele OMFIF. Cheltuielile militare masive ale Rusiei au fost un factor-cheie in sustinerea cresterii sale economice de pana acum. Insa o privire mai profunda asupra finantelor Kremlinului arata o imagine mult mai sumbra: ponderea globala a Rusiei in puterea de cumparare mondiala a scazut la sub 2%, de la aproximativ 4% inainte de criza financiara din 2008, a spus Sobel.

Intre timp, exista dovezi ca veniturile din energie ale Rusiei – o sursa cheie de venit – sunt in scadere. Titeiul Urals, produsul petrolier emblematic al Rusiei, se tranzactioneaza acum cu un discount semnificativ fata de referinta globala. Marti, petrolul rusesc se tranzactiona in jurul valorii de 68 de dolari pe baril, in timp ce titeiul Brent se tranzactiona in jurul valorii de 83 de dolari pe baril, potrivit datelor Oilprice.com.

De asemenea, tarile par mai putin dispuse sa cumpere titei rusesc de cand Occidentul a decis sa aplice restrictiile comerciale impuse Rusiei. Mai mult de jumatate dintre petrolierele rusesti sanctionate stau acum in largul marii, a relatat Bloomberg saptamana aceasta.

Acest lucru este complicat de o sumedenie de alte probleme cu care se confrunta economia Rusiei, cum ar fi inflatia galopanta, o rubla slaba si un deficit record de muncitori, care, potrivit economistilor, va impiedica cresterea si productivitatea viitoare.

Tara, de exemplu, pierde o cantitate uriasa de capital uman, pe masura ce pierderile de vieti omenesti cresc pe campul de lupta, in timp ce rusii mai tineri si educati au fugit din tara, a spus Sobel.

„Inflatia este ridicata, iar banca centrala mentine ratele ridicate ale dobanzilor, avand in vedere perspectivele preturilor. Acest lucru va eroda veniturile reale si va restrange investitiile”, a adaugat el.

Peste 1.000 de companii au declarat public ca isi retrag sau isi reduc operatiunile din Rusia, potrivit unei liste intocmite de Yale School of Management. Companiile care au iesit din Moscova este putin probabil sa se intoarca prea curand, a adaugat Sobel.

Rusii par sa simta deja durerea provocata de finantele bolnave ale Moscovei. Sistemele de incalzire se strica acum in unele parti ale Rusiei, in parte din cauza bugetului militar imens al Moscovei, care nu a fost in masura sa actualizeze infrastructura din epoca sovietica. Inflatia din Rusia a crescut cu 7,2% in ianuarie, de la an la an, cu mult peste tinta de inflatie de 4% stabilita de tara.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: