Delir la Moscova. Zaharova sustine ca primarul Fritz a mituit-o pe presedinta Moldovei, Maia Sandu, cu 30.000 de euro

politica

maia sandu, republica moldova

Purtatoarea de cuvant a MAE rus, Maria Zaharova, a comentat pe larg despre premiul primit de Maia Sandu din partea Timisoarei. Ea a acuzat-o pe Maia Sandu ca premiul de 30.000 de euro din partea Timisoarei reprezinta o mita pentru ca promoveaza „valorile europene”.

Maia Sandu a figurat pe locul 5 intre cele 16 subiecte pe care diplomatia rusa le-a abordat in briefingul de presa de saptamana trecuta. „Urmarim evolutia situatiei din Moldova, a carei conducere nu reduce gradul de retorica antiruseasca”, a anuntat Maria Zaharova.

„Am fost atenti la ceremonia in cadrul careia presedintele moldovean M.G. Sandu a fost distins cu premiul Timisoara pentru Valori Europene in Romania, la 13 ianuarie anul curent. In discursul sau, nu a facut abstractie de traditionalele acuzatii nefondate aduse Rusiei privind incercarile de destabilizare a situatiei politice interne, subminarea democratiei, razboiul hibrid si dezinformarea. Ea a declarat ca extinderea spre est a Uniunii Europene a reprezentat o ‘restaurare a justitiei istorice’ dupa ce popoarele din Europa de Est au fost ‘condamnate la o existenta de opresiune si privatiuni’ in 1945”, a mentionat Zaharova.

„Daca ne amintim ca Sandu este cetatean roman, este clar de ce uraste atat de mult” Uniunea Sovietica, a comentat purtatoarea de cuvant, inainte de a enumera „binefacerile”de care, in opinia Moscovei, a beneficiat Moldova ca republica sovietica.

„Ca parte a Uniunii Sovietice, Moldova s-a transformat dintr-o tara agrara cu o economie ruinata intr-o republica agrara-industriala prospera. In aceasta perioada, pe teritoriul sau au fost puse in functiune peste 550 de intreprinderi industriale. Productia de energie electrica a crescut de aproape sase ori – de la 3 la 17 miliarde de kWh. A fost formata aproape intreaga infrastructura de transport de astazi. Numai in perioada 1946-1950, 3 miliarde de ruble din bugetul general al URSS au fost cheltuite pentru restaurarea si modernizarea caii ferate moldovenesti. Comparativ cu 1940, productia agricola a crescut de 3,7 ori pana in 1990. Rezultatul tuturor acestor transformari a fost cresterea populatiei cu 77% – de la 2,46 la 4,36 milioane de oameni”, a aratat Zaharova.

Revenind la prezent, Zaharova a spus ca una dintre principalele promisiuni electorale ale Maiei Sandu in 2020 a fost formarea unui stat bazat pe statul de drept, imbunatatirea bunastarii cetatenilor si dezvoltare economica, dar „realitatea cu cifre si fapte” arata ca ea a esuat.

„In realitate, astazi, o treime din populatie traieste sub pragul saraciei. Inflatia cumulata in cei trei ani si ceva de la alegerea lui Sandu a fost de 54,6 la suta. Din 1991, populatia Republicii Moldova a scazut cu 41,1 la suta, ajungand la 2,5 milioane de persoane. Iar acest proces continua. Tinerii fug din tara din cauza saraciei si a lipsei de drepturi. Potrivit Biroului National de Statistica, in anul de studii 2023-2024, in sistemul de invatamant superior vor fi 56,5 mii de studenti, in timp ce in 2007 erau 132 mii de studenti. Poate ca am citat gresit ceva? Actualele autoritati de la Chisinau stiu sa acuze, sa injure si sa ameninte, dar pot contracara cu cifre si fapte?” – a lansat, ironic, provocarea Maria Zaharova, citata de news.ro.

Purtatoarea de cuvant a trecut apoi la critici si acuzatii la adresa autoritatilor de la Chisinau reprosand inclusiv redenumirea unei strazi cu numele Reginei Maria a Romaniei, gest interpretat drept un „scuipat” la adresa democratiei.

„Autoritatile moldovene inabusa orice disidenta, blocheaza difuzarea presei independente, persecuta opozitia si isi santajeaza in mod deschis propriul popor. Se urmareste o linie consecventa de respingere a identitatii nationale, a limbii moldovenesti materne, iar rescrierea istoriei a devenit „trendul” Maiei Sandu. Un exemplu proaspat este initiativa romano-unionistilor de a redenumi una dintre strazile centrale ale Chisinaului, care poarta numele lui Aleksandr Puskin, intr-o strada care poarta numele Reginei Maria a Romaniei. Aceasta este un scuipat in fata nu doar a poporului moldovean, ci si a democratiei, despre care Sandu vorbeste atat de mult. Cate strazi vor mai fi dedicate monarhiilor din trecut? Cate piete, institutii si locuri publice vor avea o tenta regalista?”, a comentat Zaharova sirul intrebarilor retorice.

„Daca actuala conducere de la Chisinau ar fi mers in alegeri de pe aceste pozitii, atunci nu ar exista intrebari. Daca ar fi anuntat ca vor reinterpreta istoria tarii, ca vor renunta la limba moldoveneasca in favoarea limbii romane, ca vor lauda si glorifica reprezentantii caselor monarhice din alte tari in locul oamenilor care au luptat si lupta pentru libertatea, independenta si democratia Republicii Moldova, iar cetatenii au sustinut-o, atunci nu ar fi existat intrebari, atunci nu ar fi existat intrebari. Dar echipa lui Sandu a intrat cu teze exact opuse. Ce fel de democratie este aceasta, care le ia oamenilor limba proprie si numeste strazile centrale cu numele reprezentantilor caselor monarhice din alte tari? Aceasta nu este democratie, ci colonialism”, a acuzat reprezentanta ministerului condus de Serghei Lavrov.

In acest context, ea a acuzat ca in institutiile statului moldovenesc sunt numiti oameni de la Bucuresti. ”Din decembrie 2023, noul sef al Bancii Nationale este fostul ministru roman de finante Dragu, seful Serviciului de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor este Staicu, iar la Procuratura Generala, la Ministerul Justitiei si la alte ministere si agentii din tara au fost numiti mai multi consilieri romani”, a exemplificat Zaharova.

„Se pare ca, pentru promovarea tuturor acestor ‘valori europene’, M.G. Sandu a primit la Timisoara un premiu de 30 de mii de euro. In Moldova, o astfel de politica a autoritatilor se numeste ‘colonizare hibrida’ sub masca integrarii europene”, a conchis ea.

In final, purtatoarea de cuvant a diplomatiei lui Vladimir Putin a dat asigurari ca locuitorii din Republica Moldova tanjesc, de fapt, dupa legaturile cu Rusia, iar Moscova se declara „gata” sa le dezvolte.

„Locuitorii tarii protesteaza din ce in ce mai mult impotriva cursului antipopular si antirusesc al conducerii. Moldovenii isi amintesc istoria si cultura lor. Subliniez – istoria nationala, pentru care stramosii lor au varsat sange, au muncit in fabrici, uzine, campuri si gradini. Oamenii apreciaza legaturile cu Rusia prietenoasa. Noi impartasim pe deplin aceasta atitudine si suntem gata sa dezvoltam cooperarea cu prietenii nostri moldoveni”, si-a incheiat Zaharova comentariul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: