externe

„Delir nebunesc” al Rusiei la ONU: „Ucraina vrea sa foloseasca lilieci, pasari si insecte ca arme biologice”

Vladimir Putin a fost acuzat vineri  de „delir nebunesc” in legatura cu afirmatiile potrivit carora Ucraina incearca sa raspandeasca arme biologice prin intermediul pasarilor si insectelor migratoare, anunta Yahoo News.

Vorbind la o reuniune a Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite la New York, reprezentantul rus Vasili Nebenzia a declarat ca Moscova are dovezi ca in Ucraina exista cel putin 30 de laboratoare in care se lucreaza la arme biologice.

El a spus ca presupusele programe urmareau raspandirea de boli prin utilizarea pasarilor, a gripei aviare, a liliecilor si chiar a insectelor.

„Va invitam sa va ganditi la un pericol biologic foarte real pentru populatia din tarile europene, care poate rezulta dintr-o raspandire necontrolata a agentilor biologici din Ucraina”, a declarat Nebenzia.

„Si daca exista un astfel de scenariu, atunci toata Europa va fi infectata”, a sustinut rusul.

El a adaugat: „Riscul acestui lucru este foarte real, avand in vedere interesele pe care grupurile nationaliste radicale din Ucraina le manifesta fata de activitatea cu agenti patogeni periculosi, activitate desfasurata impreuna cu ministerul apararii din Statele Unite”.

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgenta vineri, la orele 16.00 GMT, cu privire la presupusa producere de arme biologice in Ucraina, la solicitarea Moscovei a carei credibilitate in domeniul armelor chimice a fost pusa sub semnul intrebarii de Washington si Londra in cadrul unei sesiuni asupra Siriei.

Rusia acuza Washingtonul si Kievul ca gestioneaza laboratoare destinate producerii de arme biologice in Ucraina, lucru negat de cele doua capitale. Moscova acuzase deja in 2018 Statele Unite ca efectueaza in secret experimente biologice intr-un laborator din Georgia, o alta fosta republica sovietica care, la fel ca Ucraina, urmareste aderarea la NATO si Uniunea Europeana.

In cursul unei reuniuni lunare a Consiliului de Securitate privind folosirea armelor chimice in Siria – dosar inca deschis si care continua sa sufere de o lipsa de informatii din partea Damascului denuntata de ONU -, Washingtonul si Londra au mentionat ambele Ucraina.

Statele Unite si Marea Britanie sustin, de miercuri, ca Rusia s-ar putea sa fi folosit arme chimice in Ucraina.

„Rusia a difuzat in repetate randuri dezinformari cu privire la utilizarea repetata de catre Siria a armelor chimice”, a spus ambasadorul adjunct al SUA Richard Mills. „Recentul val de minciuni al Rusiei in incercarea de a justifica razboiul premeditat si nejustificat impotriva Ucrainei ar trebui sa clarifice, o data pentru totdeauna, ca nu se poate avea incredere in Rusia atunci cand vorbeste despre utilizarea armelor chimice in Siria”, a spus el.

De zece zile, „Rusia si-a continuat razboiul de agresiune impotriva Ucrainei, asediind orase, ucigand civili fara discernamant, fortand milioane de oameni sa fuga in cautarea sigurantei”, a spus omologul sau britanic, James Kariuki. „Paralelele cu actiunea Rusiei in Siria sunt clare” si „comparatia se extinde si la armele chimice, deoarece vedem cum se profileaza in Ucraina spectrul familiar al dezinformarii rusesti” pe acest subiect, a adaugat el.

Chestionat, purtatorul de cuvant al ONU, Stephane Dujarric, a afirmat joi ca „nu detine nicio informatie (…) privind utilizarea lor” in Ucraina. „A recurge la acestea ar fi ilegal si o incalcare grava a dreptului international”, a subliniat el.

Daca Franta nu a mentionat Ucraina in interventia sa, ambasadorul albanez, Ferit Hoxha, a carei tara este membru nepermanent al Consiliului de Securitate, a tinut sa faca o lunga introducere despre bombardamentul rus cu o zi inainte de la un spital de copii din Ucraina. „Aceasta este o crima care nu trebuie sa ramana nepedepsita”, a insistat el.

Ambasadorul adjunct al Rusiei, Dmitri Polianski, a respins acuzatia sa, afirmand, asa cum facuse Moscova pana atunci, ca acel loc, ocupat de „combatanti”, „nu mai adaposteste de mult timp femei aproape sa nasca”. Potrivit acestuia, fotografiile care arata o femeie insarcinata in fa?a acestui spital distrus sunt un montaj.

Intr-un mesaj adresat natiunii vineri, presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a negat orice dezvoltare a armelor chimice de catre tara sa.

„Sunt presedintele unei tari decente, un popor decent si sunt tatal a doi copii. Nimeni nu dezvolta arme chimice sau de distrugere in masa pe teritoriul meu”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

5 ore ago

Basescu: „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o figura de prostalaul Europei”

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat ca „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o…

4 ore ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

6 ore ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

5 ore ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

7 ore ago