Delirul Moscovei, reproseaza Israelului ca ii sprijina pe „nazistii” de la Kiev. Insa presedintele Zelensky este evreu

externe

Rusia l-a convocat vineri pe ambasadorul Israelului la Moscova, Alexander Ben Zvi, pentru a clarifica pozitia Israelului cu privire la invazia din Ucraina. Potrivit informatiilor Canal 12 si Ynet, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Mihail Bogdanov, l-a intrebat pe Ben Zvi de ce Israelul isi exprima sprijinul pentru „nazistii” din Ucraina.

Rusia a facut in repetate randuri afirmatia discutabila ca invazia sa in tara vecina urmareste sa „denazifice” tara, al carei presedinte Volodimir Zelensky este evreu, precizeaza Times of Israel. Istoricii au considerat ca utilizarea Holocaustului in campania de PR a Moscovei este o dezinformare si o manevra cinica pentru a promova obiectivele rusesti.

Intr-o declaratie, Ministerul rus de Externe a declarat ca Bogdanov si Ben Zvi au discutat despre legaturile bilaterale si ca diplomatul rus „si-a exprimat speranta” ca Israelul va da dovada de intelegere fata de motivele Moscovei pentru campania militara. El a caracterizat invazia ca fiind o operatiune de aparare a separatistilor ucraineni din estul tarii si de „demilitarizare” a Ucrainei.

Bogdanov a vorbit, de asemenea, despre „importanta pastrarii adevarului istoric despre cel de-al Doilea Razboi Mondial”.

In timp ce Rusia ataca Ucraina, Israelul a evitat sa adopte o pozitie aliniata cu oricare dintre parti. Se crede ca acest lucru se datoreaza, cel putin partial, nevoii sale de a colabora cu prezenta militara rusa in Siria vecina.

Israelul si-a exprimat ingrijorarea cu privire la invazie si a oferit ajutor umanitar poporului ucrainean, dar premierul Naftali Bennett a evitat sa condamne Rusia sau chiar sa mentioneze numele tarii in declaratiile sale de la lansarea operatiunii militare de amploare peste granita Rusiei, joi dimineata devreme.

Cu toate acestea, ministrul de externe Yair Lapid a emis joi o condamnare mult mai clara, calificand invazia drept „o incalcare grava a ordinii internationale”.

Ambasadorul Rusiei in Israel a avut un ton diferit, declarand vineri dimineata pentru The Times of Israel ca Moscova „spera ca Israelul va continua sa [adopte] o abordare diplomatica inteleapta”.

Potrivit Channel 12, Bogdanov si-a exprimat surprinderea fata de condamnarea israeliana, la care Ben Zvi a raspuns ca comentariile Ierusalimului au fost masurate si mult mai blande decat cele ale altor natiuni.

Ministerul de Externe al Israelului a precizat ca discutia nu a fost o mustrare sau o imbracare, recunoscand totodata ca exista dezacorduri intre parti.

Comentarii: