externe

„Democratie” ca-n Rusia. A fost arestat fostul primar al Ekaterinburgului pentru ca s-a opus razboiului din Ucraina: „A discreditat armata rusa”

Opozantul rus Evgheni Roizman, fost primar al Ekaterinburgului, in Ural, si una din ultimele personalitati de marca ale opozitiei ruse care se mai aflau inca in libertate, a fost arestat miercuri pentru ‘discreditarea’ armatei, au relatat agentiile de presa ruse, citate de AFP si DPA, informeaza Agerpres.

Roizman (59 de ani) ‘a fost arestat in cursul diminetii’ la domiciliul sau din Ekaterinburg, a indicat agentia oficiala de presa TASS, citand un responsabil al fortelor de ordine locale.

‘O ancheta a fost deschisa impotriva sa pentru discreditarea armatei ruse’, delict pasibil cu pedepse mergand pana la zece ani de inchisoare, conform aceleiasi surse.

In jur de zece politisti inarmati in uniforme au descins la primele ore ale diminetii la domiciliul opozantului rus, potrivit unei inregistrari video difuzate de canalul Mash pe Telegram.

Avocatului lui Roizman, Vladislav Idamjapov, i-a fost refuzata de catre politie accesul in apartamentul clientului sau, unde era in plina desfasurare o perchezitie, a transmis TASS.

‘Este o incalcare a dreptului la aparare’, a denuntat Idamjapov, citat de aceeasi agentie de presa rusa.

Deschizand fereastra apartamentului sau, Roizman le-a strigat jurnalistilor care se adunasera langa domiciliul sau ca este intr-adevar urmarit pentru ‘discreditarea’ armatei, indicand ca ancheta a fost deschisa la Moscova.

Primar al Ekaterinburgului intre 2013 si 2018, Evgheni Roizman ar putea sa fie transferat in capitala rusa.

Potrivit unei surse politienesti, citate de TASS, ancheta a fost deschisa din cauza unei inregistrari video in care era denuntata ofensiva rusa in Ucraina, postata de opozant pe canalul Youtube.

Roizman a fost deja condamnat recent la trei amenzi pentru denuntarea ofensivei din Ucraina.

‘Inteleg ca ma pot aresta’, afirmase Evgheni Roizman la sfarsitul lunii iulie pentru AFP. ‘Nu imi fac iluzii, nu imi este frica’.

Afectata de precedentele valuri de represalii, opozitia rusa a fost decimata de la asaltul in Ucraina. Ultimii mari detractori ai lui Vladimir Putin au emigrat sau au fost aruncati in inchisoare.

Printre acestia, Ilia Iasin si Vladimir Kara-Murza, doi opozanti ramasi in Rusia, care au fost incarcerati pentru ca au denuntat conflictul. Ei risca pana la zece ani de inchisoare. Inaintea lor, principalul opozant rus Aleksei Navalnii fusese inchis in ianuarie 2021, dupa revenirea sa la Moscova din Germania, unde se tratase dupa ce fusese otravit cu un agent neurotoxic de tip militar Noviciok in timpul unei deplasari in Siberia.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Presedintele ucrainean solicita participarea Chinei la negocierile de pace, fiindca este singura tara care ar putea influenta Rusia

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca doreste sa colaboreze cu tari precum China, care…

1 minut ago

Trei romani sunt blocati in Noua Caledonie. Parisul a declarat stare de urgenta in acest teritoriu francez de peste mari

MAE anunta ca in Noua Caledonie se afla blocati trei romani, in contextul in care…

13 minute ago

Controversatul sociolog Mirel Palada, condamnat cu suspendare pentru a refuzat sa i se masoare alcoolul din sange. El va face si munca in folosul comunitatii, in cimitire

Sociologul Mirel Palada, cunoscut pentru opiniile si atitudinile sale scandaloase, a fost condamnat definitiv de…

O oră ago

Bataie ca-n filme in parlamentul din Taiwan. Un deputat din opozitie a furat un proiect de lege care urma sa fie votat si a fugit cu el – VIDEO

Legislatorii puterii si ai opozitiei din Taiwan s-au implicat vineri in incaierari fizice si atacuri…

3 ore ago

Pelerinajul de Rusaliile catolice de la Sumuleu Ciuc. Unii pelerini au facut peste 1000 de kilometri

Numeroase grupuri de pelerini se indreapta, sambata dimineata, spre Sumuleu Ciuc, pentru a participa la…

34 de minute ago