„Democratie” PSD. Baluta cere unui judecator sa interzica unui ziar sa mai scrie ceva despre el

politica

Vicepresedintele PSD Daniel Baluta, primar al Sectorului 4, a cerut unui judecator sa emita o ordonanta presedintiala de urgenta prin care „sa dispuneti ca Ringier Romania si Catalin Tolontan” sa stearga un articol de opinie si, totodata, „interzicerea de a mai publica noi articole de presa despre Reclamant sau in legatura cu Reclamantul”.

Miercuri, 21 iulie 2021, Judecatoria Sectorului 2 va analiza cererea primarului Daniel Baluta impotriva companiei de presa Ringier Romania si a lui Catalin Tolontan. Interdictiile ar urma sa se aplice intregii companii de presa Ringier Romania, din care fac parte cotidianul Libertatea, precum si alte ziare si reviste.

Primarul Daniel Baluta ii solicita judecatorului ca interdictiile generale impotriva Ringier sa fie valabile „pana la solutionarea definitiva a fondului cauzei care formeaza obiectul dosarului nr. 14631/300/2021”, informeaza Libertatea.

Articolul pe care primarul il vrea eliminat de catre judecator poarta titlul: „DIICOT recunoaste ca primarul Baluta «nu a indicat in concret vreo minima conexiune» impotriva ziaristilor si a clasat dosarul”. Primarul argumenteaza ca publicarea in Libertatea a articolului „ii produce un prejudiciu moral”: „Va inveteram ca drepturile nepatrimoniale, respectiv respectarea dreptului la onoare si la reputatie, au fost lezate”.

In plus, Baluta reclama „interzicerea de a mai publica noi articole de presa despre Reclamant sau in legatura cu Reclamantul, pana la solutionarea” celuilalt proces pe care primarul l-a intentat lui Tolontan.

„Primarul Daniel Baluta este unul dintre cei alesi sa conduca intr-o democratie reprezentativa. In esenta, el cere acum unui judecator ca dreptul la libera informare a oamenilor sa fie limitat, pana cand judecatorii vor solutiona o alta plangere a sa, intr-un dosar complet diferit. In societatile totalitare, acest proces se numeste ‘controlul adevarului’, iar acolo justitia nu face decat sa aplice deciziile conducatorilor politici.

Intr-o democratie, nici macar instanta de pe fond nu poate face ceea ce politicianul solicita acestui al doilea magistrat, la care el a apelat: sa interzica de urgenta, prin ordonanta presedintiala, opiniile, judecatile de valoare sau informatiile viitoare. Daca o astfel de logica sociala ar fi acceptata in democratie, atunci nu libertatea ar fi norma, ci pretentiile conducatorilor. Iar guvernantii ar putea stopa parerile despre activitatea lor ori de cate ori ei ar aprecia ca ideile altor oameni le contrazic convingerile sau interesele. Drepturile nu vin de la guvern, prin urmare, nu ni le poate retrage.

Conform ‘doctrinei Baluta’, un presedinte de tara, un ministru sau un primar ar putea da in judecata pe orice cetatean cu un scop precis. Tinta ar fi aceea de a-i bloca si cetateanului accesul la date sau de a-i ingradi aprioric libertatea de a avea opinii in spatiul public. Si, pana la o decizie judecatoreasca, autoritatile i-ar putea refuza accesul la informatiile de interes public, institutiile refuzand sa mai raspunda cererilor pe lege ale cetateanului”, a scris Tolontan.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: