Demonizat si injurat in Romania la televiziunile de stiri, Augustin Lazar este in schimb apreciat in strainatate. El a vorbit despre „independenta procurorului si statul de drept” intr-o conferinta internationala

news

Procurorul general Augustin Lazar a participat, in perioada 2-4 aprilie, la o conferinta internationala in Marrakech, Maroc, care a avut ca tema „Independenta puterii judiciare, intre garantarea drepturilor justitiabililor si respectarea regulilor de functionare a justitiei”.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, principalele teme abordate in cadrul conferintei au fost: evolutia independentei justitiei intr-o lume in schimbare; asteptarile societatii de la o justitie independenta; eticizarea sistemului judiciar intre abordarea legala si abordarea deontologica; „guvernarea” administratiei judiciare si promovarea eficientizarii; facilitarea accesului la lege si justitie si dreptul de acces la informatii.

In cadrul panelului cu tema „Independenta procurorului”, Augustin Lazar a sustinut o alocutiune intitulata „Independenta procurorului si statul de drept”, in cuprinsul careia a prezentat un scurt istoric al Ministerului Public din Romania, precum si principalele aspecte care tin de independenta procurorului din tara noastra, componenta statuata pentru prima data in Legea de organizare judiciara din anul 1938, prin care procurorii Inaltei Curti de Casatie au devenit inamovibili in conditii similare judecatorilor.

Pe aceasta traditie, Constitutia Romaniei din anul 2003, republicata, in Capitolul 6, Titlul al III – lea, reglementeaza statutul procurorilor, consacrand faptul ca acestia fac parte din autoritatea judecatoreasca, iar nu din cea executiva.

Pornind de la aceste considerente, Augustin Lazar a aratat ca independenta specifica autoritatii judecatoresti – in care sunt inclusi si magistratii procurori – se apara cu profesionalism, demnitate, fermitate, utilizand instrumentele juridice puse la dispozitie de lege.

Totodata, Lazar a avut o intalnire de lucru cu M’Hammed Abdenabaoui, presedinte al Ministerului Public si procuror general al Marocului, in cadrul careia s-a discutat despre independenta justitiei, au fost abordate aspecte privind cooperarea judiciara internationala si au fost analizate oportunitatile de dezvoltare a cooperarii dintre procurorii din cele doua tari.

De asemenea, Augustin Lazar a mai avut intrevederi de lucru cu Xeni Dimitriou, procurorul general al Greciei, Joana Marques Vidal, procurorul general al Portugaliei, Gianluca Esposito, secretarul executiv al GRECO, Victoria Palau, team leader Euromed Justice, Stephen L. Dreyfuss, fost presedinte al Asociatiei Internationale a Avocatilor, Patrick Vandenbruwaene, presedintele Colegiului procurorilor generali din Belgia, precum si cu alte personalitati marcante din mediul juridic international.

In contextul conferintei, Augustin Lazar a participat, la invitatia procurorului general al Marocului, la o cina de lucru la care au fost prezenti procurori generali francofoni.

Conferinta isi propune crearea unei platforme de studiu al unui ansamblu de probleme juridice de actualitate, realizarea unei compilatii de idei, a unui schimb de puncte de vedere, precum si impartasirea expertizei profesionale a participantilor, arata sursa citata.

La eveniment au prezentat expuneri si au incheiat acorduri de cooperare judiciara internationala peste 20 de ministri ai justitiei si procurori generali din Uniunea Europeana, America, Asia, Africa. Au mai luat cuvantul experti UE, GRECO si Euromed, presedinti ai unor inalte curti de casatie si justitie, profesori de la prestigioase universitati de drept.

Din delegatia Ministerului Public a mai facut parte Nicoleta Stefanov, procuror de la Serviciul de cooperare judiciara internationala, relatii internationale si programe din cadrul PICCJ.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: