news

Demonizat si injurat in Romania la televiziunile de stiri, Augustin Lazar este in schimb apreciat in strainatate. El a vorbit despre „independenta procurorului si statul de drept” intr-o conferinta internationala

Procurorul general Augustin Lazar a participat, in perioada 2-4 aprilie, la o conferinta internationala in Marrakech, Maroc, care a avut ca tema „Independenta puterii judiciare, intre garantarea drepturilor justitiabililor si respectarea regulilor de functionare a justitiei”.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, principalele teme abordate in cadrul conferintei au fost: evolutia independentei justitiei intr-o lume in schimbare; asteptarile societatii de la o justitie independenta; eticizarea sistemului judiciar intre abordarea legala si abordarea deontologica; „guvernarea” administratiei judiciare si promovarea eficientizarii; facilitarea accesului la lege si justitie si dreptul de acces la informatii.

In cadrul panelului cu tema „Independenta procurorului”, Augustin Lazar a sustinut o alocutiune intitulata „Independenta procurorului si statul de drept”, in cuprinsul careia a prezentat un scurt istoric al Ministerului Public din Romania, precum si principalele aspecte care tin de independenta procurorului din tara noastra, componenta statuata pentru prima data in Legea de organizare judiciara din anul 1938, prin care procurorii Inaltei Curti de Casatie au devenit inamovibili in conditii similare judecatorilor.

Pe aceasta traditie, Constitutia Romaniei din anul 2003, republicata, in Capitolul 6, Titlul al III – lea, reglementeaza statutul procurorilor, consacrand faptul ca acestia fac parte din autoritatea judecatoreasca, iar nu din cea executiva.

Pornind de la aceste considerente, Augustin Lazar a aratat ca independenta specifica autoritatii judecatoresti – in care sunt inclusi si magistratii procurori – se apara cu profesionalism, demnitate, fermitate, utilizand instrumentele juridice puse la dispozitie de lege.

Totodata, Lazar a avut o intalnire de lucru cu M’Hammed Abdenabaoui, presedinte al Ministerului Public si procuror general al Marocului, in cadrul careia s-a discutat despre independenta justitiei, au fost abordate aspecte privind cooperarea judiciara internationala si au fost analizate oportunitatile de dezvoltare a cooperarii dintre procurorii din cele doua tari.

De asemenea, Augustin Lazar a mai avut intrevederi de lucru cu Xeni Dimitriou, procurorul general al Greciei, Joana Marques Vidal, procurorul general al Portugaliei, Gianluca Esposito, secretarul executiv al GRECO, Victoria Palau, team leader Euromed Justice, Stephen L. Dreyfuss, fost presedinte al Asociatiei Internationale a Avocatilor, Patrick Vandenbruwaene, presedintele Colegiului procurorilor generali din Belgia, precum si cu alte personalitati marcante din mediul juridic international.

In contextul conferintei, Augustin Lazar a participat, la invitatia procurorului general al Marocului, la o cina de lucru la care au fost prezenti procurori generali francofoni.

Conferinta isi propune crearea unei platforme de studiu al unui ansamblu de probleme juridice de actualitate, realizarea unei compilatii de idei, a unui schimb de puncte de vedere, precum si impartasirea expertizei profesionale a participantilor, arata sursa citata.

La eveniment au prezentat expuneri si au incheiat acorduri de cooperare judiciara internationala peste 20 de ministri ai justitiei si procurori generali din Uniunea Europeana, America, Asia, Africa. Au mai luat cuvantul experti UE, GRECO si Euromed, presedinti ai unor inalte curti de casatie si justitie, profesori de la prestigioase universitati de drept.

Din delegatia Ministerului Public a mai facut parte Nicoleta Stefanov, procuror de la Serviciul de cooperare judiciara internationala, relatii internationale si programe din cadrul PICCJ.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Controversatul sociolog Mirel Palada, condamnat cu suspendare pentru a refuzat sa i se masoare alcoolul din sange. El va face si munca in folosul comunitatii, in cimitire

Sociologul Mirel Palada, cunoscut pentru opiniile si atitudinile sale scandaloase, a fost condamnat definitiv de…

11 minute ago

Bagheta frantuzeasca sarbatorita in Franta cu o emisiune de timbre cu miros

Aproape 600.000 de marci postale cu miros, create pentru a celebra bagheta frantuzeasca artizanala au…

16 minute ago

ELCEN: „Falimentul RADET este rezultatul exclusiv al deciziilor gresite luate de Gabriela Firea in timpul mandatului sau de primar general”

Electrocentrale Bucuresti S.A. (ELCEN), companie aflata in sublordinea Ministerului Energiei, a transmis un comunicat de…

26 de minute ago

Intarziere la aeroportul din Munchen. Activistii Last Generation s-au lipit de o pista

Aeroportul din Munchen a fost inchis pentru scurt timp sambata devreme, dupa ce activistii pentru…

38 de minute ago

Chinezii se lauda ca ar fi inventat o baterie auto care se poate incarca in doar zece minute, asigurand o autonomie de aproape o mie de kilometri

Cercetatorii chinezi sustin ca ar fi dezvoltat o baterie auto revolutionara care se poate incarca…

41 de minute ago

Colectia de monede a unui magnat danez al untului va fi pusa in vanzare dupa ce a fost sigilata timp de 100 de ani

La o suta de ani dupa moartea posesorului, colectia de monede a unui magnat danez…

55 de minute ago