externe

Demonstratii anti-NATO in Suedia. Seful serviciilor de informatii militare: „Federatia Rusa incearca sa ne opreasca aderarea la NATO”

Rusia actioneaza si investeste resurse pentru a opri aderarea Suediei la NATO a declarat Thomas Nilsson in primul sau interviu acordat companiei de televiziune SVT in calitate de nou sef al Serviciului de Informatii Militare si Securitate Must.

„Vedem ca Rusia desfasoara campanii de influenta in diferite moduri”, a spus el.

„Ei doresc sa influenteze opinia publica si procesul de luare a deciziilor in Suedia, ceea ce noi numim de obicei nucleul interior important: democratia noastra si modul nostru de viata pe care ni l-am ales. Ei incearca sa influenteze acest lucru si au incercat, de asemenea, sa influenteze cererea de aderare”, a explicat Nilsson.

Potrivit generalului-locotenent, in spatele operatiunilor rusesti se afla atat actorul statal Rusia, cat si intermediarii, asa-numitii actori proxy.

„Am vazut diverse exemple pe care le interpretam ca fiind actiuni venite din partea Rusiei ca entitate statala. Unele lucruri le faci tu insuti, altele prin reprezentantii tai”, a spus el.

Thomas Nilsson nu vrea sa aprofundeze daca recentele demonstratii anti-NATO sunt exemple de ceea ce autoritatile suspecteaza ca ar fi o putere straina, dar spune ca exista mai multe exemple de incercari de influentare atat deschise, cat si ascunse. Declaratiile Rusiei privind „masuri tehnico-militare” in cazul aderarii Suediei la NATO sunt unul dintre ele.

Pe langa procesul de aderare a Suediei la NATO, exista mai multe tinte evidente pentru operatiunile de spionaj strain si sabotaj in Suedia la care lucreaza Must. Acestea se refera, printre altele, la reinarmarea fortelor armate, la noi regimente si la furnizarea de vehicule de lupta si munitie suedeza catre Ucraina.

„Rusia a declarat ce parere are despre acest sprijin, deci este clar ca exista o amenintare la adresa ei. Am inclus acest lucru in planificarea noastra si am luat masurile corespunzatoare”, a declarat Nilsson.

Turcia si Ungaria, care mentin legaturi cu Rusia, sunt singurele membre NATO care nu au ratificat inca cererea Suediei, care necesita o ratificare unanima.

Secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a reiterat duminica trecuta ca Suedia a indeplinit toate cerintele pentru aderarea la NATO, si si-a exprimat speranta ca acest lucru se va intampla inainte de summitul de la Vilnius din iulie.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Regele Charles al III-lea va participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la „Ziua Z”, in Franta

Regele Charles al III-lea intentioneaza sa calatoreasca, luna viitoare, in Franta pentru ceremoniile care vor…

16 minute ago

Rusii folosesc prizonierii din Vovchansk, Harkov, ca „scuturi umane”, spun oficialii ucraineni. „Au existat si executii de civili”

Fortele rusesti au capturat zeci de civili in orasul de frontiera Vovchansk, a declarat un…

O oră ago

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

2 ore ago

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

20 de ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

20 de ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

20 de ore ago