Categories: externe

Demonstratiile studentesti pro-palestiniene se extind. Manifestatii in Franta, Germania, Canada, Mexic, Elvetia si Australia

Miscarea studenteasca impotriva ofensivei israeliene in Fasia Gaza continua in intreaga lume: pornind de la campusurile americane si fiind uneori tinta a represiunii politienesti, a ajuns la Paris, Lausanne, Berlin, Montreal, Mexic si chiar Sydney, conform AP, AFP, preluate de Agerpres.

Din 17 aprilie, un val de mobilizare pentru Fasia Gaza a cuprins campusurile americane in aproximativ 40 de universitati, de la est la vest, amintind de demonstratiile impotriva razboiului din Vietnam. In total, aproape 2.000 de persoane au fost arestate, potrivit unui bilant stabilit de mai multe mass-media americane.

In ultimele zile, politia a desfiintat prin recurgere la violenta tabere pro-palestiniene, asa cum s-a intamplat vineri la Universitatea din New York (NYU), la cererea institutiei. Demonstrantii baricadati in prestigioasa Universitatea Columbia, epicentrul din New York al mobilizarii studentesti, au fost astfel alungati.

La Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), zeci de studenti au fost arestati. Spre deosebire de alte institutii, Universitatea Brown (Rhode Island) a fost de acord cu demonstrantii cu privire la desfiintarea taberei lor in schimbul unui vot privind o posibila „dezinvestire” de la companii care fac posibil si profita de genocidul din Gaza.

Dupa o lunga perioada de tacere, presedintele Joe Biden a insistat joi asupra faptului ca „ordinea trebuie sa prevaleze”.

Politia i-a evacuat vineri pe activistii pro-palestinieni care ocupasera prestigioasa scoala Sciences Po din Paris, care gazduieste intre 5.000 si 6.000 de elevi, inca din ziua precedenta.

La o saptamana dupa o mobilizare deja punctata de tensiuni la Sciences Po Paris si o evacuare anterioara , „91 de persoane au fost evacuate, fara incidente”, a declarat sediul politiei din Paris. Administratorul provizoriu al scolii, Jean Basseres, a afirmat ca nu se pune problema, asa cum cereau unii studenti, de a „investiga” relatiile Sciences Po cu universitatile israeliene.

Mobilizarea studentilor in favoarea Fasiei Gaza si a palestinienilor ramane limitata la Sciences Po Paris, campusurile sale regionale (Lille, Le Havre, Dijon, Reims sau Poitiers) si Institutele de Studii Politice (IEP), dar are dificultati in a se extinde la universitati.

Ministrul Invatamantului Superior Sylvie Retaileau le-a cerut joi presedintilor universitatilor sa asigure „mentinerea ordinii publice”, folosind „in cea mai mare masura prerogativele ” de care dispun.

In Place de la Sorbonne, la cateva sute de metri de Sciences Po Paris, Uniunea Studentilor Evrei din Franta (UEJF) a organizat vineri o „masa de dialog” cu invitati, printre care Joann Sfar, autor al benzii desenate de succes „Pisica rabinului”.

In Germania, politia a intervenit vineri pentru a evacua demonstrantii pro-palestinieni adunati in fata Universitatii Humboldt din Berlin, in centrul capitalei. Unii demonstranti au fost expulzati „cu forta”, dupa ce au refuzat o alta locatie propusa, a declarat politia din Berlin pe X. Primarul Berlinului, Kai Wegner, a criticat protestul, scriind pe X ca orasul nu vrea „situatii ca in Statele Unite sau in Franta”.

Miscarea studenteasca pro-palestiniana s-a impus in mai multe orase, inclusiv la Vancouver, Ottawa, Toronto si Montreal.

Prima si cea mai mare tabara ridicata, cea a prestigioasei Universitati McGill din Montreal, a inceput pe 27 aprilie si a crescut. Sute de manifestanti si-au intarit tabara in ultimele zile din cauza amenintarii cu desfiintarea de catre politie. Ei spun ca sunt hotarati sa ocupe sediul atat timp cat va fi necesar, pana cand McGill va intrerupe toate legaturile financiare sau academice cu Israelul.

Conducerea universitatii a declarat miercuri ca doreste ca tabara sa fie demontata „fara intarziere”, afirmand ca este o cerere „nenegociabila”. Potrivit acesteia, „un anumit numar de manifestanti nu face parte din comunitatea studenteasca”. Politia de la Montreal, care sustine ca pledeaza pentru o solutionare „pasnica” a situatiei, nu a intervenit inca pentru a desfiinta tabara.

La Universitatea din Sydney, sute de demonstranti pro-palestinieni si pro-israelieni s-au intalnit vineri fata in fata. In pofida unor schimburi tensionate, cele doua adunari au ramas pasnice si politia nu a intervenit. Activistii pro-palestinieni stau de zece zile pe o peluza vizavi de cladirea intinsa, in stil gotic, a Universitatii din Sydney, un bastion al cunoasterii academice australiene.

La fel ca omologii lor americani, protestatarii doresc ca Universitatea din Sydney sa intrerupa legaturile cu institutiile israeliene si sa refuze donatii de la companii care produc armament.

In Ciudad de Mexico zeci de studenti pro-palestinieni de la Universitatea Nationala Autonoma din Mexic (UNAM), cea mai mare din tara, au stabilit joi o tabara in capitala, scandand „Traiasca Palestina libera!” si „De la rau la mare, Palestina va invinge!”. Ei au cerut, in special, guvernului mexican sa rupa relatiile diplomatice si comerciale cu Israelul.

Aproximativ o suta de studenti pro-palestinieni au ocupat de joi seara holul de la intrarea cladirii Geopolis de la Universitatea din Lausanne (UNIL), cerand un boicot academic al institutiilor israeliene si o incetare imediata a focului. Ocupatia a continuat pasnic vineri si este de asteptat sa dureze pana luni.

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Recent Posts

Viktor Orban vine in Transilvania chiar inainte de alegerile din 9 iunie. Ministru ungar: „Oricine este dusmanul maghiarilor din Transilvania este dusmanul Ungariei”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, va sosi in Transilvania la inceputul lunii iunie, subliniind parteneriatul strategic…

O oră ago

Rascoala in Noua Caledonie a celor care doresc independenta. Franta a trimis trupe pentru a readuce „ordinea si linistea” – Video

Franta a impus miercuri stare de urgenta in teritoriul francez Noua Caledonie din Pacific pentru…

O oră ago

Pretul saormelor s-a dublat in Germania, problema a fost dezbatuta chiar si de cancelarul Scholz. Un nou termen isi face loc in politica germana: donerflatia

In Germania, doner kebab (similar cu faimoasa saorma din Romania), odinioara accesibil, a devenit emblema…

4 ore ago

A 17-a editie a Conferintei Internationale „Perspectives in Banking and Financial Law”, organizata de Facultatea de Drept din cadrul ASE Bucuresti

A 17-a editie a Conferintei Internationale „Perspectives in Banking and Financial Law”, organizata de Facultatea…

O oră ago

Accident comis de o soferita in Capitala, o bunica si nepotul ei au fost loviti in timp ce traversau strada

O soferita in varsta de 44 de ani din Bucuresti a lovit joi cu masina…

2 ore ago