politica

Deputat PNL, trimis in judecata la peste 10 ani de la comiterea faptelor: „In calitate de lider local al unui partid politic si deputat a ajutat mai multe persoane sa obtina ilegal fonduri europene”

Deputatul Gabriel Plaiasu (PNL) a fost trimis in judecata, in stare de libertate, intr-un dosar privind obtinerea pe nedrept de fonduri europene, a informat, joi, Directia Nationala Anticoruptie.

Potrivit unui comunicat al DNA, Plaiasu este acuzat de savarsirea infractiunii de instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept sau retinerea pe nedrept de fonduri europene in forma continuata.

In acelasi dosar, instrumentat de Serviciul Teritorial Ploiesti al DNA, au mai fost deferiti justitiei Constantin-Mihai Matei, la data faptei sef al Centrului Local Targoviste din cadrul APIA, si Stefan Stelea, la data faptei viceprimar al comunei Motaieni din judetul Dambovita.

„Inculpatul Matei Constantin-Mihai, in calitate de sef al Centrului Local Targoviste din cadrul APIA, la instigarea inculpatului Plaiasu Gabriel, in calitate de lider local al unui partid politic si deputat in Parlamentul Romaniei, l-ar fi ajutat pe inculpatul Stelea Stefan, precum si pe alte persoane sa obtina fonduri europene, desi cunostea ca acestia nu indeplineau conditiile legale. Prin aceste demersuri, inculpatii ar fi obtinut pe nedrept fonduri europene nerambursabile in cuantum de 41.646 lei, aceasta suma fiindu-i remisa ulterior inculpatului Plaiasu Gabriel”, se arata in comunicatul DNA.

Conform procurorilor, Gabriel Plaiasu, in calitate de deputat si membru al Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice, profitand de pozitia sa politica si de relatiile personale ar fi creat, in perioada 2010 – 2011, prin intermediul lui Constantin-Mihai Matei, un mecanism de fraudare a fondurilor europene acordate de APIA Dambovita in cadrul schemelor unice de plata pe suprafata. In acest mecanism ar fi fost cooptati in special sustinatori ai partidului, sumele astfel obtinute fiindu-i remise in totalitate parlamentarului.

„Astfel, inculpatul Plaiasu Gabriel in cadrul unor intalniri restranse, desfasurate in perioada 20.04.2010 – 23.12.2011 in diferite locatii din municipiul Targoviste, la care participau oameni de incredere, membri din teritoriu ai partidului respectiv, in baza datelor pe care le detinea cu privire la acordarea fondurilor europene in cadrul schemelor de sprijin pe suprafata, i-ar fi determinat pe acestia fie sa foloseasca inscrisuri false in baza carora sa solicite la APIA acordarea de subventii in cadrul schemelor unice de plata pe suprafata (…), fie sa proceseze cererile de plata (…), astfel incat respectivele cereri depuse de persoanele mentionate sa fie aprobate, desi acestea nu indeplineau cerintele legale si contineau date nereale”, explica DNA, citata de Agerpres.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura s-a constituit parte civila in procesul penal impotriva celor trei inculpati.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Un ucrainean care incerca sa fuga in Romania a fost impuscat in cap la granita. Ce pedeapsa risca granicerul

In Transcarpatia, un politist de frontiera a impuscat mortal un civil care incerca sa treaca…

59 de minute ago

Bancile europene care au ramas in Rusia si-au triplat profiturile. Banca Centrala Europeana intervine si le cere sa plece pentru a evita sanctiunile SUA

Banca Centrala Europeana (BCE) indeamna bancile sa paraseasca piata rusa cat mai repede posibil, avand…

5 ore ago

„Rusia nu are planuri de a cuceri Harkovul”, sustine Putin: „Vrem sa cream o zona tampon pentru a proteja Belgorodul”

Rusia nu intentioneaza, acum, sa cucereasca Harkovul din nord-estul Ucrainei, a declarat vineri presedintele rus…

3 ore ago

„Cel mai mare ochi de pe cer”: Marea Britanie a inceput lucrarile la cel mai mare telescop din lume, acesta va putea cauta planete locuibile – Video

Marea Britanie este pregatita sa construiasca cel mai mare telescop optic terestru din lume: Extremely…

3 ore ago

AUR se lauda cu faptul ca procurorii DNA i-ar fi deschis dosar penal lui Nicusor Dan: „S-a inceput urmarirea penala in urma plangerii noastre”

Mihai Enache, candidatul AUR la Primaria Capitalei, a afirmat vineri ca procurorii DNA au inceput…

2 ore ago

Un val de „caldura imposibila” a lovit Filipine in aprilie. Oamenii de stiinta avertizeaza ca urmeaza si mai rau

Valul de caldura record care a parjolit Filipinele in aprilie ar fi fost imposibil fara…

3 ore ago