Deputat Rusia: „Polonia este pe primul loc la coada pentru denazificare, dupa Ucraina”

externe

Un deputat rus a avertizat, vineri, Polonia ca recentele comentarii ale liderilor polonezi incurajeaza Moscova sa o „puna pe primul loc in coada pentru denazificare, dupa Ucraina”.

Deputatul Dumei de Stat a Rusiei, Oleg Morozov, a facut aceasta remarca pe pagina sa de Telegram, potrivit presei de stat ruse. „Prin declaratiile sale despre Rusia ca fiind o ‘tumoare canceroasa’ si despre ‘despagubirea’ pe care trebuie sa o platim Ucrainei, Polonia ne incurajeaza sa o punem pe primul loc in coada pentru denazificare dupa Ucraina”, ar fi scris Morozov, citat de Yahoo News.

Marti, premierul polonez Mateusz Morawiecki a scris un articol pentru Telegraph in care l-a criticat pe presedintele rus Vladimir Putin si propaganda pe care acesta o raspandeste in legatura cu razboiul din Ucraina.

„Ideologia ‘Russkiy Mir’ a lui Putin este echivalentul comunismului si nazismului din secolul XX. Este o ideologie prin care Rusia justifica drepturi si privilegii inventate pentru tara sa”, a declarat Morawiecki. „In numele acestei ideologii, Mariupol si zeci de orase ucrainene au fost rase de pe fata pamantului in timp ce trimitea soldatii rusi la razboi, ii convingea de superioritatea lor si ii incuraja sa comita crime de razboi inumane – uciderea, violarea si torturarea civililor nevinovati”.

„Nu ne putem face iluzii. Aceasta nu este o nebunie, ci o strategie deliberata care a deschis deja portile genocidului. ‘Russkiy Mir’ este un cancer care mistuie nu numai majoritatea societatii rusesti, ci reprezinta o amenintare mortala pentru intreaga Europa”, a adaugat el. „Prin urmare, nu este suficient sa sprijinim Ucraina in lupta sa militara cu Rusia. Trebuie sa extirpam cu totul aceasta noua ideologie monstruoasa”.

De asemenea, presedintele polonez Andrzej Duda a declarat ca „credem profund ca comunitatea internationala… va forta Rusia sa plateasca o despagubire doar pentru a restabili ceea ce a fost distrus in Ucraina”.

Invazia Rusiei in Ucraina a inceput acum 79 de zile.

Comentarii: