Deputat USRPLUS: „Nu-l voi vota pe Fabian Gyula la Avocatul Poporului. Numirea unui recipient de pensie speciala in aceasta functie ar fi un semnal total inadecvat pentru un partid ca USRPLUS”

politica

Deputatul USRPLUS Tudor Benga a anuntat joi ca nu il va vota pe Fabian Gyula pentru functia de Avocat al Poporului. „Consider ca numirea unui recipient de pensie speciala in aceasta functie ar fi un semnal total inadecvat pentru un partid ca USRPLUS”, subliniaza Benga.

„Am anuntat de saptamana trecuta ca eu unul nu voi vota un nou Avocat al Poporului in absenta unor criterii clare de selectie si depolitizare a functiei precum si a unui amplu proces de consultare si validare publica a acestei numiri. Astazi pot sa va spun cu certitudine ca eu unul nu-l voi vota pe Fabian Gyula pentru aceasta functie. Consider ca numirea unui recipient de pensie speciala in aceasta functie ar fi un semnal total inadecvat pentru un partid ca USRPLUS care a pus eliminarea pensiilor speciale in centrul agendei sale de reforma a statului.

De asemenea, pot sa va mai spun ca, in calitatea mea atat de parlamentar cat si de membru al biroului national al USRPLUS, nu am cunostinta ca sustinerea acestui candidat sa se fi formalizat in vreun for de decizie al partidului pana azi. Nici nu stiu cand si daca se va face de azi si pana luni cand ar urma sa aiba loc votul de numire in plenul reunit al Parlamentului”, a anuntat Benga pe Facebook.

Dan Barna, copresedinte USR PLUS, a declarat miercuri ca in toamna ar urma sa fie avansata o propunere privind desfiintarea sau plafonarea pensiilor speciale si ca in contextul unei decizii clare a coalitiei, punctul de vedere individual al persoanei propuse ca Avocat al Poporului este unul secundar.

Precizarile au fost facute pentru Digi 24, dupa ce vicepremierul a fost intrebat daca exista riscul ca persoana propusa ca Avocat al Poporului sa „puna bete in roate” proiectului de desfiintare sau plafonare a pensiilor speciale.

„Pozitia USR PLUS in aceasta coalitie – si a coalitiei in ansamblu – conform programului de guvernare este ca acest subiect al pensiilor speciale trebuie abordat si solutionat. Principiul contributivitatii este principiul corect si sanatos, fara doar si poate. O parte dintre pensiile speciale pot fi si vor fi desfiintate. Altele, din cauza unor decizii anterioare ale Curtii Constitutionale, nu vor putea fi desfiintate, ci plafonate sau stabilite niste criterii. Lucrurile acestea sunt asumate de coalitie si la ele lucram. La Ministerul Muncii este o comisie de specialisti din cadrul coalitiei care vor veni cu o propunere in toamna pe pensiile speciale. Pozitia individuala a propunerii pentru Avocatul Poporului (…) in contextul pozitiei clare a coalitiei, pozitia individuala a persoanei respective e secundara, totusi. Adica, dincolo de pozitia domniei sale, subiectul e foarte clar si pozitia coalitiei si pozitia USR PLUS este ca subiectul pensiilor speciale trebuie tratat si solutionat – e de altfel si in PNRR discutia – in aceasta toamna, cel mai tarziu inceputul anului viitor”, a spus Barna.

El a adaugat ca subiectul pensiilor speciale „nu mai poate fi tinut sub pres la nesfarsit”, dar a mentionat ca reforma trebuie sa fie corecta si constitutionala.

„Oricum ar fi, e clar ca aceasta modificare a legislatiei privind pensiile speciale si reforma pensiilor in ansamblu trebuie sa fie una corecta si constitutionala, pentru ca – chiar daca vorbim de ordonanta, sa spunem, oricum va ajunge in Parlament, deci oricum va trebui sa fie supusa la un moment dat controlului de constitutionalitate. Deci pozitia aceasta individuala a domnului respectiv… am inteles punctul de vedere, e pozitia domniei sale, care nu coincide cu pozitia coalitiei”, a precizat Barna.

Candidatul pentru functia de Avocat al Poporului, Fabian Gyula, a declarat miercuri ca s-a pensionat anul trecut, la varsta de 49 de ani, iar pensia sa de magistrat este de peste 10.000 de lei. Intrebat daca 49 de ani este o varsta potrivita pentru a iesi la pensie, acesta a spus: „Raportat la presiunea la care esti supus in magistratura, da”. El a adaugat ca magistratii au si o serie de incompatibilitati si restrictii.

Candidatul pentru conducerea Avocatului Poporului a afirmat ca jurisprudenta Curtii Constitutionale este „clara in favoarea magistratilor” in privinta pensiilor acestora.

Mai mult despre:

Comentarii: