Deputatii europeni voteaza impotriva unui amendament care sa interzica spionarea jurnalistilor de catre guvernele UE

actualitate

Ramona Strugariu, REPER, dezmintire, fuziune, Dacian Ciolos, PNL

O incercare de a impiedica guvernele UE sa introduca programe de spionaj pe telefoanele jurnalistilor, pe motiv de securitate nationala, este „moarta”, au declarat activistii dupa un vot in Parlamentul European privind noile legi ale presei.

Marti, la Strasbourg, eurodeputatii au votat impotriva unui amendament care prevedea eliminarea dreptului de supraveghere a jurnalistilor din Legea europeana privind libertatea presei, opunandu-se astfel militantilor pentru libertatea de exprimare, transmite The Guardian.

In schimb, au optat pentru un amendament despre care au spus ca echivaleaza cu o interzicere de facto a programelor de spionaj. Noua clauza privind programele de spionaj include masuri de protectie care obliga autoritatile nationale sa garanteze confidentialitatea surselor jurnalistice. Deputatii europeni au argumentat ca, deoarece spyware-ul este nediscriminatoriu si va accesa toate datele, personale si profesionale, de pe un telefon, nicio autoritate nu va putea folosi vreodata software-ul in conformitate cu aceste noi legi, deoarece nu va putea pastra confidentialitatea telefonului unui jurnalist. Programele de spionaj vor fi plasate pe telefoanele jurnalistilor de catre agentiile de securitate, daca un guvern national considera necesar.

„Cand vine vorba de investigatii legate de viata si activitatea profesionala a jurnalistilor, aceasta este o interdictie”, a declarat Ramona Strugariu, co-raportor al proiectului de lege in Parlament, dupa votul de marti.

„[Conform textului] astfel de masuri [cum ar fi programele de spionaj] nu ar putea fi utilizate atunci cand investigatiile conduse de fortele de ordine nu au legatura cu activitatea profesionala a jurnalistilor. Prin urmare, utilizarea programelor spyware este efectiv interzisa in investigatiile care privesc activitatea profesionala a furnizorilor de servicii media si a angajatilor acestora.”

Insa militantii au avertizat ca, chiar si cu aceste garantii, securitatea nationala si politia vor fi tentate sa abuzeze de legislatie fara a tine cont de sursele jurnalistilor.

„Oricat de puternice vor fi garantiile juridice, acestea nu vor fi niciodata suficient de puternice, deoarece, asa ne spune experienta, exista multe exemple in Europa in care drepturile sunt incalcate”, a declarat Chloe Berthelemy, consilier principal pe probleme de politici la European Digital Rights, o asociatie de organizatii pentru drepturile civile si drepturile omului.

„Va fi greu acum sa schimbam acest lucru. Obtinerea unei interdictii totale a programelor spion este practic moarta acum”, a spus ea. „Parlamentul European a ratat o ocazie unica de a proteja jurnalistii impotriva supravegherii abuzive a statului cu ajutorul unor instrumente de spionaj nefaste. Scandalurile recente din Franta, care au implicat supravegherea si urmarirea penala a mai multor jurnalisti de investigatie, sunt o avanpremiera a viitoarelor abuzuri din intreaga UE.”

Strugariu a declarat ca „critica constructiva” din partea militantilor si a comunitatii jurnalistice a facut ca legislatia sa fie mai puternica si a fost increzatoare ca deputatii europeni au acum „un text bun si solid” care va proteja jurnalistii.

Sabine Verheyen, raportoarea principala a proiectului de legislatie in Parlamentul European, a declarat ca votul rasunator asupra textului amendat – care acopera, de asemenea, independenta editoriala, proprietatea media si pluralismul – a fost o „piatra de hotar”.

„Astazi, parlamentul si-a demonstrat angajamentul ferm fata de protectia presei libere”, a declarat ea in cadrul unei conferinte de presa dupa vot.

Legislatia include, de asemenea, noi teste in legatura cu achizitiile si fuziunile, transparenta si independenta mass-media.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: