Deputatii germani au adoptat o lege a incalzirii cu energie din surse regenerabile care a divizat guvernul

externe

Taurus, Bundestag, respingere, Ucraina

Deputatii germani din Bundestag, camera inferioara a parlamentului, au votat vineri in favoarea unei legi controversate care vizeaza eliminarea treptata a sistemelor de incalzire cu petrol si gaz, scrie Detsche Welle.

Proiectul de lege a fost un punct nevralgic in cadrul coalitiei de guvernare germana, formata din social-democratii de centru-stanga (SPD) ai cancelarului Olaf Scholz, Partidul Liber-Democrat (FDP), axat pe afaceri, si Verzii, axat pe schimbarile climatice.

In ultimele luni, cele trei partide au fost implicate in lupte interne – uneori publice – pe marginea proiectului de lege, iar Robert Habeck de la Verzi, care este ministru al economiei si al actiunii climatice, precum si vicecancelar, a sustinut cu fermitate propunerea.

Intre timp, oficialii FDP au declarat ca au fost nevoiti sa faca presiuni pentru modificari fundamentale ale planurilor initiale, dupa care se asteapta ca proiectul de lege sa treaca de Bundestag cu voturile partidelor din coalitia de guvernare.

Care sunt planurile Germaniei de a face incalzirea mai ecologica?

Denumita Legea privind energia pentru cladiri (GEG), legea are ca scop cresterea treptata a ponderii energiei din surse regenerabile pentru a genera caldura in locuinte si alte cladiri. Se estimeaza ca jumatate din cladirile germane folosesc in prezent sisteme de incalzire pe gaz.

Desi legea este programata sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2024, tranzitia efectiva va dura ani de zile.

In principiu, sistemele de incalzire nou instalate in cladirile vechi si noi ar trebui sa fie alimentate cu cel putin 65% de energie regenerabila.

Cu toate acestea, sistemele de incalzire existente pot continua sa functioneze si de asemenea, sa fie reparate, daca este necesar. De asemenea, dupa 2024 este permisa instalarea de incalzitoare pe gaz daca acestea sunt compatibile cu hidrogenul, ceea ce inseamna ca ar putea fi convertite la o data ulterioara.

Ce blocheaza tranzitia ecologica?

Chestiunea referitoare la cat de mult din costul pompelor de caldura ecologice va fi subventionat de catre guvern a fost un ghimpe important in aceasta propunere. Conform planurilor actuale, guvernul va acoperi pana la 70% din acesta.

Dar guvernul de coalitie suporta si costul politic, in conditiile in care securitatea energetica si inflatia cantaresc in mintea alegatorilor.

Potrivit unui sondaj comandat de ziarul liberal Die Zeit, pana la 70% dintre germani resping reglementarile obligatorii privind interzicerea incalzirii cu petrol sau gaz sau plata pentru inlocuirea obligatorie a sistemelor de incalzire.

In acelasi timp, cotele de aprobare ale guvernului sunt in continua scadere, in timp ce popularitatea Uniunii Crestin-Democrate (CDU), conservatoare, si a Alternativei pentru Germania (AfD), de extrema dreapta, creste si mai mult.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: