externe

Der Spiegel: CIA si armata SUA anunta ca invadarea Ucrainei se va declansa miercuri, saptamana viitoare. Germania: „Situatie foarte, foarte grava”

Publicatia germana Der Spiegel a anuntat sambata ca CIA se asteapta la un atac rusesc saptamana viitoare.

Serviciile secrete americane au avertizat mai urgent ca niciodata aliatii din NATO in legatura cu un atac iminent al Rusiei asupra Ucrainei. Potrivit informatiilor Spiegel, atat serviciul de informatii american CIA, cat si armata americana au informat guvernul german si alte state NATO in cursul zilei de vineri ca se tem, pe baza unor noi informatii, ca atacul ar putea avea loc chiar miercurea viitoare.

Potrivit mai multor diplomati si oficiali militari, SUA au oferit mai multe detalii in timpul sedintelor secrete. Au fost descrise rutele specifice pentru invazia rusa, precum si unitatile rusesti individuale si sarcinile pe care urmau sa le indeplineasca. Data de 16 februarie a fost mentionata ca posibil inceput al invaziei.

Relatarile SUA sunt foarte detaliate si sustinute de numeroase surse, precizeaza publicatia germana.

Oficiali militari si diplomati occidentali au declarat ca serviciile de informatii americane ar fi interceptat informatii potrivit carora conducerea rusa ar fi pregatit armata pentru miercurea viitoare. Daca aceasta reprezinta deja o decizie nu se poate spune in mod sigur in acest moment.

In cadrul briefingului de presa de la Casa Alba, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate nationala al lui Joe Biden, nu a dorit sa comenteze aceste informatii. Cu toate acestea, el a subliniat: „Nu spunem ca presedintele Putin a luat o decizie finala”.

Ministrul de externe Antony Blinken, care se afla in prezent in Australia, a avertizat in legatura cu un posibil atac inainte de incheierea Jocurilor Olimpice din China, la 20 februarie. Cu o seara inainte, presedintele american Joe Biden a cerut deja tuturor cetatenilor americani sa paraseasca imediat Ucraina. Potrivit presei americane, el s-a intalnit cu cei mai importanti consilieri de securitate ai sai in „Situation Room” de la Casa Alba, joi seara tarziu, pentru o reuniune de urgenta.

Vineri, firele au fost si mai fierbinti. Se pare ca SUA si-a informat aliatii in mod individual cu privire la noile descoperiri inca de la primele ore ale diminetii. La sfarsitul dupa-amiezii, presedintele SUA, Joe Biden, i-a convocat pe toti sefii de stat si de guvern din UE la o conferinta secreta. Au fost invitati, de asemenea, presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, si secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Pe langa noile constatari, Biden a subliniat si importanta mentinerii dialogului cu Rusia. S-a vorbit, de asemenea, despre o posibila conversatie telefonica intre el si Putin.

Guvernul german a comentat doar in termeni foarte generali continutul videoconferintei. Purtatorul de cuvant al guvernului a anuntat pe Twitter ca a fost un „schimb de opinii important privind situatia foarte, foarte grava de securitate din Ucraina”, in care a fost exprimata unitatea aliatilor. Aliatii sunt pregatiti sa raspunda dur cu sanctiuni in cazul in care ar fi avut loc o invazie. Acum este vorba de „prevenirea unui razboi in Europa”.

Cancelarul Olaf Scholz se va deplasa luni in Ucraina, iar marti se va intalni cu presedintele rus la Moscova.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Traficanti de droguri de mare risc, retinuti in Bistrita. Unul dintre ei este acuzat si de viol asupra unei persoane minore

Politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Bistrita-Nasaud, impreuna cu procurorii Directiei de Investigare a…

19 minute ago

Regele Charles al III-lea va participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la „Ziua Z”, in Franta

Regele Charles al III-lea intentioneaza sa calatoreasca, luna viitoare, in Franta pentru ceremoniile care vor…

44 de minute ago

Rusii folosesc prizonierii din Vovchansk, Harkov, ca „scuturi umane”, spun oficialii ucraineni. „Au existat si executii de civili”

Fortele rusesti au capturat zeci de civili in orasul de frontiera Vovchansk, a declarat un…

2 ore ago

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

3 ore ago

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

20 de ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

20 de ore ago