Descoperirea unui crucifix ar putea schimba radical ISTORIA crestinatatii

life

Descoperirea unui cautator de metale din Danemarca ar putea schimba radical ceea ce stiam despre perioada in care crestinismul a fost implementat in anumite zone ale lumii.

Multumita descoperirii lui Dennis Fabricius Holm, s-ar putea schimba data istorica in care Danemarca a devenit, cu adevarat, crestina. Acesta a descoperit un crucifix cu ajutorul unui detector de metale, i-a facut o poza pe care, ulterior, a postat-o pe Facebook. Poza a fost vazuta si de muzeograful si arheologul Malene Refshauge Beck care a considerat ca este o descoperire de mare importanta.

„Descoperirea este senzationala. Crucifixul este din prima jumatate a secolului al 10-lea. Un obiect aproape identic cu acesta a fost gasit in Suedia, datand din aceeasi perioada”, a spus arheologul citat de Independent.

Crucifixul este intr-o stare foarte buna, fiind unul dintre cel mai bine conservate artefacte crestine descoperite vreodata in Danemarca. Obiectul cantareste doar 13.2 grame, avand o lungime de 4.1 centimetri. Este confectionat din aur fin cu filigran. Cel mai probabil, a fost purtat de o regina a vikingilor.

Obiectul dateaza din anii 900-950, ceea ce ar insemna ca danezii au aderat la crestinism mult mai devreme decat se credea pana acum. Pana acum, cel mai vechi simbol al crestinismului pe aceste meleaguri erau pietrele rune, datand din anul 965.

Una dintre pietrele rune simbolizeaza trecerea danezilor la crestinism. Pe ea se gaseste si cea mai veche reprezentare a crucificarii lui Iisus pe un obiect descoperit pana in acest moment.

Misionarii crestini venisera in tara cu 200 de ani in urma, dar nu au reusit sa ii intoarca pe vikingi catre Hristos. La asta s-a ajuns datorita presiunii venite din partea comerciantilor veniti din Germania. Drept rezultat, spre sfarsitul erei vikingilor, in 1050, majoritatea danezilor erau crestini.

Crucifixul i-ar putea ajuta pe cercetatori sa stabileasca cu exactitate data cand danezii au devenit crestini. Nu exista nicio indoiala ca omul care a purtat acest crucifix era deja convertit la crestinism, spune muzeograful Beck.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: