Desi bugetul tarii are un deficit de 5,4 miliarde de lei, ministrul de Finante spune detasat „lucrurile se vor regla. O sa vedeti!”

news

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a fost la Jurnalul de Seara de la Digi24 si a explicat pe larg ce s-a intamplat cu bugetul statului. In acelasi timp, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, era la un alt post de televiziune si ne dadea mesaje de calm. Romania nu are probleme cu banii, spune el. Cheltuielile mari sunt doar parte din plan, anunta Digi24.ro.

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal: „Nu e o situatie simpla. Prioritatea imediata e colectarea veniturilor bugetare, mai ales in perioada de boom economic. Daca nici acum nu reusim sa colectam veniturile bugetare, e clar ca in recesiune conformarea la plata taxelor scade. Nu zic sa mai recuperezi din evaziune, dar sa te misti in linie cu evolutia economica, cu colectarea taxelor. Pe partea de cheltuieli bugetare, prioritatea e un mesaj mult mai responsabil legat de factura sociala. Nu putem creste peste noapte atat de rapid salariile. Ca sa le poti plati salarii mai mari, trebuie sa acoperi cu productivitate. Daca nu se intampla, corectia vine si vedem crestere de inflatie, depreciere de curs, lucru care se intampla”.

Eugen Teodorovici: „Pe primele 2 luni ale anului – am depasit planul de incasari cu 21,5 – parte de venituri, fata de anul trecut. Partea de deficit, cheltuielile au crescut cu 38%, dar acestea vin din mai multe zone – partea de investitii – cu 4 miliarde mai mult ca inceputul anului trecut, bunurile si serviciile, partea de salarii si pensii – au fost prevazute in 2018.

Deficitul de 5,4 miliarde de lei pe primele 2 luni se incadreaza in ce estimasem in deficit pe primul trimestru. Sunt primele 2 luni, lucrurile se vor regla. O sa vedeti!”

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: