Detalii despre discutiile purtate la Cotroceni de cele 21 de ONG-uri pro-justitie. „Vulnerabilitatile de la CCR”, in prim plan

news

O delegatie a celor 21 de grupuri de initiativa civica si organizatii nonguvernamentale, care au solicitat o audienta presedintelui Klaus Iohannis, a fost primita miercuri, la Palatul Cotroceni, de consilierii prezidentiali Simina Tanasescu, Andrei Muraru si Laurentiu Stefan.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, discutiile au vizat recentele demersuri legislative „cu impact asupra independentei Justitiei si a luptei anticoruptie”, tendintele actuale din jurisprudenta Curtii Constitutionale a Romaniei si continuarea reformei electorale in sensul liberalizarii competitiei politice si transparentizarii finantarii partidelor politice.

„In cadrul intalnirii, au fost abordate demersurile recente privind schimbarea cadrului legislativ al sistemului de Justitie, reprezentantii societatii civile subliniind ca schimbarile anuntate pot pune in pericol independenta Justitiei si eficienta mecanismelor din domeniul luptei anticoruptie”, arata Administratia Prezidentiala.

De asemenea, reprezentantii societatii civile au subliniat ca impartialitatea si credibilitatea unei institutii fundamentale precum Curtea Constitutionala a Romaniei sunt afectate „serios” de o serie de decizii luate in ultima perioada de catre aceasta institutie.

„Delegatia grupurilor de initiativa civica si organizatiilor nonguvernamentale a insistat asupra necesitatii continuarii reformei electorale, incepute in anul 2015, in sensul imbunatatirii conditiilor de acces la competitia politica a formatiunilor politice si a candidatilor independenti, dar si al modernizarii si transparentizarii finantarii partidelor politice”, se precizeaza in comunicat.

Potrivit sursei citate, consilierii prezidentiali au subliniat interesul deosebit al sefului statului pentru chestiunile semnalate si faptul ca doreste sa ramana angajat in dialogul cu societatea civila.

„Presedintele Romaniei considera bine-venite initiativele civice care au in vedere consolidarea statului de drept, continuarea luptei anticoruptie, asigurarea independentei Justitiei, dar si crearea unor conditii optime pentru competitia politica si pentru asigurarea integritatii clasei politice”, mai arata Administratia Prezidentiala.

Delegatia din partea societatii civile a fost formata din Alexandru Surcel — Initiativa Romania, Catalin Tenita — Geeks for Democracy, Elenina Nicut — Initiativa Romania, Mihai Politeanu — Initiativa Romania, Mihai Tudorica — #Rezistenta, Violeta Alexandru — Institutul pentru Politici Publice.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: