externe

Detinutul american condamnat la moarte prin hipoxie cu azot a murit in chinuri groaznice, dupa 22 de minute de agonie – VIDEO

Kenneth Eugene Smith, un american in varsta de 58 de ani, a fost executat joi, in urma unui calvar „oribil” de 22 de minute, cand i s-a pus o masca de gaz pe fata, inainte ca un jet de azot gazos sa il sufoce in camera de executie din inchisoarea Atmore, Alabama.

Preotul inchisorii, Jeff Hood, a descris executia ca fiind ‘cel mai rau lucru’ pe care l-a vazut vreodata, sustinand ca oficialii inchisorii suspinau, socati, in timp ce condamnatul murea mult mai lent decat se anticipa.

‘Cand au pornit azotul, el a inceput sa aiba convulsii, a sarit pe targa iar si iar, a zguduit toata targa’, a spus Hood, citat de cotidianul britanic Daily Mail.

Smith a fost declarat oficial mort la ora locala 20:25, la 22 de minute dupa ce i-a fost administrat azotul gazos. La ora 20:07, un ofiter de penitenciare s-a aplecat asupra lui Smith si l-a examinat, inainte de a se retrage pentru a lasa executia sa continue.

In timp ce isi rostea ultimele cuvinte, transmise prin masca de gaz de pe fata, Smith a facut un semn cu inima cu mana stanga catre familia sa, inainte de a declara: „In aceasta seara, Alabama determina omenirea sa faca un pas inapoi… Plec cu dragoste, pace si lumina”.

Barbatul a fost condamnat la moarte in 1996 pentru uciderea, in 1988, a sotiei unui predicator, fapta pentru care a primit doar 1.000 de dolari. Joi seara, el a devenit prima persoana din istoria Statelor Unite care a fost executata cu azot gazos

Pastorul Hood a spus ca a mai asistat la cinci executii si, dupa ce a vazut agonia lui Smith, a considerat ca ‘injectia letala este preferabila in fiecare zi’.

Afirmatiile lui Hood potrivit carora executia lui Smith a fost un ‘spectacol de groaza’ se opun direct relatarii facute de oficialii din Alabama, care au laudat-o ca fiind un pas inainte pentru o justitie sigura in randul condamnatilor la moarte, fiind o ‘metoda de executie eficienta si umana’.

Executia istorica a divizat opiniile, inclusiv in randul judecatorilor de la Curtea Suprema, care au votat cu 6-3 pentru a permite desfasurarea procedurii, metoda netestata fiind catalogata anterior drept ‘tortura’ de catre ONU.

Executia lui Smith a marcat prima data cand o noua metoda a fost folosita in randul condamnatilor la moarte din America, de cand au fost introduse injectiile letale, in urma cu 42 de ani.

Insa unul dintre principalele motive pentru care Alabama a apelat la gazul de azot pentru executia lui Smith a fost faptul ca inchisorile americane au avut mari dificultati in ultimii ani in obtinerea medicamentelor pentru injectiile letale.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

9 ore ago

Constanta: Un copil de 9 ani a cazut intr-o fantana fara apa. Doi adulti au incercat sa-l scoata si nu au mai putut iesi nici ei. Pompierii i-au salvat pe toti trei

Pompierii din cadrul ISU Dobrogea au intervenit, luni, in localitatea Mireasa din judetul Constanta, unde…

9 ore ago

Donald Tusk: Noua persoane arestate sub suspiciunea de sabotaj in numele serviciilor de informatii ruse

Premierul polonez Donald Tusk a declarat ca noua persoane au fost arestate sub suspiciunea de…

9 ore ago

706 de persoane cu numele Kyle s-au reunit in Texas. Nu a fost suficient pentru un record mondial

O incercare a orasului Kyle, Texas, de a dobori recordul mondial pentru cea mai mare…

9 ore ago

SUA spun ca Iranul a cerut ajutor dupa accidentul de elicopter in care a murit presedintele tarii, Ebrahim Raisi. Alegeri pe 28 iunie

Autoritatile iraniene au convenit sa organizeze alegerile prezidentiale pe 28 iunie, dupa moartea presedintelui Ebrahim…

10 ore ago

Campionatul european de surf pentru blanosi si tovarasii lor umani

Zeci de surferi cu blana si tovarasii lor umani au venit pe o plaja din…

10 ore ago