Deutsche Welle: Parlamentul din Romania a aprobat legi pentru a bloca eforturile anticoruptie

news

Presa internationala comenteaza foarte critic votul pe care Coalitia PSD-ALDE l-a dat, luni noapte, pentru modificarea Codului de procedura penala. Deutsche Welle scrie pe sleau ca Parlamentul Romaniei blocheaza eforturile anticoruptie.

„Romania este considerata a fi printre cele mai corupte tari din Uniunea Europeana. Criticii acuza partidul de guvernamant ca a adoptat masuri care vor inrautati situatia. Parlamentul Romaniei a adoptat, luni, mai multe legi despre care criticii spun ca vor inrautati situatia intr-una dintre cele mai courpte tari din UE.

Modificarile impun limitarea investigatiilor la un an, fortandu-i pe procurori sa inchida dosarele in care ei nu vin cu acuzatii timp de un an. Masura este menita sa afecteze anchetele de coruptie, care de obicei dureaza cativa ani.

De asemenea, tribunalele sunt obligate sa ignore dovezile care nu au legatura directa cu suspectii investigati, iar curtile superioare nu ii pot condamna pe cei care au fost gasiti ca nevinovati de tribunalele inferioare, daca nu sunt noi dovezi”, relateaza Deutsche Welle.

 

Publicatia germana adauga ca „PSD este vizat justitie in urma unei serii de investigatii pentru coruptie deschise impotriva unor lideri de varf ai partidului”.

Camera Deputatilor a adoptat luni, proiectul de lege privind Codul de procedura penala, prin care procurorii vor avea interdictie de a da informatii in timpul urmaririi penale a unor persoane, dupa ce Comisia pentru legile justitiei a dat in aceeasi zi raport favorabil acestei initiative.

Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala a fost adoptat de Camera Deputatilor cu 175 de voturi „pentru”, 78 voturi „impotriva” si o abtinere.

Presedintele USR, Dan Barna, a declarat luni ca USR va ataca la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) proiectul de lege privind modificarile aduse Codului de procedura penala, sustinand ca Romania devine de astazi oficial un stat al infractorilor.

„Am discutat cu colegii de la PNL , USR va ataca la CCR aceasta lege. (…) De astazi Romania devine oficial un stat al infractorilor, un stat in care furtul si evaziunea fiscala sunt incurajate. De asemenea, infractorii, violatori, criminali, hoti, chiar daca sunt surpsinsi de cetateni prin telefoane pot sa scape linistiti daca nu exista alte probe. (…) In Romania de astazi avem penali in functii publice si avand penali in functii publice am ajuns in situatia in care acesti penali sa isi creeze un cod de procedura penala pentru ei insusi. Liviu Dragnea tocmai si-a asigurat premisele pentru a-si anula primul proces, Tariceanu tocmai si-a asigurat premisele pentru a scapa de orice stres fata de marturia mincinoasa care este evidenta pentru toata lumea. Infractorii isi fac legile pentru ei insusi. De astazi procurorii vor avea o viata grea pentru a putea sa mai aduca in fata justitiei infractori”, a declarat liderul USR, Dan Barna, la finalul sedintei plenului Camerei Deputatilor care a adoptat initiativa legislativa care aduce modificari Codului de procedura penala.

Mai mult despre: , ,


Comentarii: