externe

„Dezastru istoric” in statul Rio Grande do Sul din sudul Braziliei: Cel putin 10 persoane au murit si 21 sunt date disparute in urma ploilor abundente

Zece persoane au murit si 21 sunt date disparute in urma ploilor abundente din aceasta saptamana in statul Rio Grande do Sul din sudul Braziliei, guvernul local avertizand ca situatia este critica si s-ar putea deteriora si mai mult, transmite Reuters.

In timpul unei conferinte de presa de miercuri, guvernatorul statului, Eduardo Leite, a declarat ca a solicitat presedintelui Luiz Inacio Lula da Silva asistenta federala.

„Traim in Rio Grande do Sul cel mai rau moment, cel mai mare dezastru din istoria noastra. Este absolut, absurd, extraordinar de grav ceea ce se intampla in Rio Grande do Sul in acest moment. Si, din pacate, se va inrautati”, a spus Leite.

Potrivit guvernatorului, furtunile au provocat cele mai mari distrugeri din ultimii ani, izoland mai multe orase dupa ce podurile s-au prabusit si drumurile au fost distruse de inundatii si alunecari de teren.

Leite a anuntat suspendarea cursurilor in intregul stat pentru restul saptamanii si a subliniat ca a cerut sprijinul deplin al fortelor armate „pentru a participa efectiv la coordonarea acestui moment, care este asemanator cu un razboi”.

Peste 3.400 de persoane au fost stramutate in urma furtunilor care au dus la cresterea nivelului raurilor si la inundatii in diferite parti ale statului, afectand 114 municipalitati.

Autoritatile locale au prezis un risc de inundatii „practic in intreg statul”, avand in vedere perspectiva „precipitatiilor abundente” din zilele urmatoare.

Inundatiile vor fi severe in bazinele multor rauri, cu posibile unor inundatii rapide si alunecari de teren in regiunile cu pante abrupte.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Loviturile asupra aerodromului Belbek din Crimeea au distrus 3 avioane rusesti, arata imaginile din satelit. Au fost folosite rachete ATACMS

Imaginile din satelit din 16 mai ale urmarilor presupuselor lovituri cu rachete ucrainene asupra aerodromului…

26 de minute ago

Lovitura pentru Antena 1, Ovidiu Oanta s-a razgandit si ramane la Pro TV: „Chibzuinta e cea care primeaza”

Ovidiu Oanta sugereaza intr-o postare pe Facebook, vineri, ca s-a razgandit si ramane la Pro…

14 minute ago

Un general NATO de rang inalt anunta ca trupele rusesti nu au numarul si nici abilitatile necesare pentru a ocupa Harkovul

Este putin probabil ca fortele rusesti sa realizeze un "avans strategic" in regiunea ucraineana Harkov,…

9 minute ago

Noul guvern olandez refuza sa mai accepte normele UE in materie de azil si va limita drastic numarul de studenti straini primiti la facultatile olandeze

Noul guvern olandez condus de partidul nationalist PVV al lui Geert Wilders urmareste reducerea masiva…

10 minute ago

Statele membre NATO iau in considerare trimiterea de instructori militari in Ucraina

Unele state membre NATO discuta posibilitatea de a trimite instructori sau contractori militari in Ucraina…

3 ore ago

Un individ inarmat, suspectat ca planuia sa dea foc unei sinagogi din Rouen, impuscat mortal de politistii francezi

Politia franceza a impuscat si ucis un suspect inarmat care parea ca planuia sa dea…

O oră ago