Dezastru pe toata linia. Avertisment de la Bruxelles: „Un executiv ignorant si populist va prezida o masinarie complexa”

politica

Europarlamentarul Cristian Preda avertizeaza ca exercitarea presedintiei Consiliului UE de catre Cabinetul Dancila va produce efecte proaste la scara europeana. „Un executiv ignorant si populist va prezida o masinarie complexa care are nevoie mai mult decat oricand de competenta, iar nu de retorici sforaitoare”, afirma Preda.

Pornind de la avertismentul lui Juncker, inainte de Anul Nou, potrivit caruia Guvernul Dancila nu a inteles ce inseamna sa prezidezi UE, Preda scoate in evidenta gravele carente ale Bucurestiului.

„Juncker distingea, de fapt, intre pregatirile administrative ale presedintiei si un aspect pur politic al ei. Intr-adevar, prezidarea Consiliului UE inseamna, intre altele, capacitatea de a sintetiza pozitiile celor 28 de state-membre in politicile asumate de Uniune. In aceasta privinta, Dancila & co. nu stau prost, ci dezastruos: ati auzit vreun ministru din majoritatea PSD-ALDE care sa fi asumat – fie si o singura data – dorinta de a conlucra cu omologii sai? Eu nu am auzit. Stiti vreo pozitie publica a Vioricai Dancila referitoare la Brexit si care sa nu se refere exclusiv la romani, ci la europeni in general? Eu nu stiu. In aceste conditii, e firesc sa te intrebi cum vor putea Daea sau Tudorel Toader, Carmen Dan sau Teodorovici sa gandeasca o pozitie comuna a omologilor lor.

Mai e un aspect al presedintiei Consiliului UE extrem de problematic pentru guvernul de la Bucuresti. E vorba despre cooperarea cu Parlamentul European, cealalta institutie implicata in asa-numita ‘procedura legislativa ordinara’. Pana la data publicarii acestui text, ministrii din guvernul Romaniei nu au stabilit niciun contact cu membrii PE implicati in dosarele legislative care urmeaza sa fie negociate in timpul presedintiei. Timpul la dispozitie e foarte scurt, intrucat in aprilie incepe campania electorala pentru un nou Parlament European. Ministrii romani ar putea trudi, de fapt, doar trei luni impreuna cu eurodeputatii, pentru a croi noi politici”, a scris Preda in Adevarul.

Preda adauga apoi ca „Dancila nu mai e doar numele unei maladii politice nationale – vorbesc despre o guvernare corupta, exercitata prin interpusi docili –, ci si indiciul unei derive care va produce efecte la scara europeana”.

„Ma tem ca vor folosi aceasta perioada exclusiv in chip propagandistic, manuind – asa cum ne-au obisnuit – limba de lemn, ca sa se bata in piept ca sunt europeni, fara a detalia vreodata de ce si in ce fel. Ministrii romani nu isi cunosc omologii din UE si nu stiu ce vor negocia cu deputatii europeni. Inainte de a fi lovita de uraganul Brexit, UE sufera de simptomul Dancila. Intr-adevar, Dancila nu mai e doar numele unei maladii politice nationale – vorbesc despre o guvernare corupta, exercitata prin interpusi docili –, ci si indiciul unei derive care va produce efecte la scara europeana: un executiv ignorant si populist va prezida o masinarie complexa care are nevoie mai mult decat oricand de competenta, iar nu de retorici sforaitoare”, concluzioneaza Cristian Preda.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: