Dezvaluiri ale RUSIEI, acuza SUA ca protejeaza ISIS: „Este un joc periculos”

news

SUA si aliatii sai joaca un joc periculos in Siria, contand pe Statul Islamic sa destabilizeze fortele guvernamentale ale regimului Assad, dar in acelasi timp se tem ca teroristii ar putea prelua puterea, a dezvaluit ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

In ciuda planurilor ambitioase pe care Coalitia le-a anuntat impotriva organizatiei teroriste ISIS, „analiza atacurilor aeriene ale SUA pe parcursul unui an arata ca americanii lovesc selectiv, as putea spune, cu moderatie si in mare parte din cazuri nici nu se ating de unitatile ISIS”, a declarat Lavrov pentru postul Rossiya 1.

Lavrov a numit actiunile Washingtonului in Siria drept un „joc periculos”, care face greu de stabilit care sunt cu adevarat obiectivele americanilor in Siria.

„In principiu, e ceva de genul ‘mierea-i dulce, dar albinele inteapa’. Ceea ce doresc este sa slabeasca fortele regimului Assad cat mai rapid cu putinta, intr-un fel ca sa-l determine sa plece, dar in acelasi timp nici nu vor sa consolideze prea tare ISIS, care isi poate apoi spori puterea”, a explicat el.

Pozitia SUA „slabeste grav perspectivele Siriei de a ramane un stat laic, in care drepturile tuturor grupurilor etnice si religioase sa fie garantate”, a adaugat Lavrov.

Potrivit ministrului, concluziile Rusiei cu privire la operatiunile anti-teroriste in Siria efectuate de Coalitia condusa de SUA „se bazeaza pe observarea rezultatelor specifice si iar rezultatele sunt putine, ca sa nu spunem nu exista – cu exceptia faptului ca in aceasta perioada (din august 2014) Statul Islamic si-a intarit fortele pe teritoriile pe care le controleaza.”

El a mai spus ca afirmatiile Occidentului potrivit carora fortele aeriene ale Rusiei au lovit civili pasnici din Siria sunt „nefondate”.

Ministrul de Externe rus a vizitat marti Ambasada Frantei la Moscova pentru a-si exprima condoleantele, dupa ce vinerea trecuta 129 de persoane si-au pierdut viata la Paris in urma a sase atentate teroriste revendicate de extremistii ISIS.

„Aceste atentate teroriste ale ISIS trebuie prevenite. Durerea noastra, mania noastra ar trebui sa ne determine sa lasam deoparte toate problemele secundare si sa ne unim eforturile – Rusia, Franta si toate celelalte tari – in lupta necrutatoare impotriva terorismului, prin formarea unei coalitii militare globale”, a scris Lavrov in Cartea de condoleante, potrivit rt.com.

Lavrov a precizat ca, deocamdata, nu s-a ajuns la niciun acord cu Occidentul privind soarta Administratiei Bashar al-Assad, remarcand insa o schimbare de pozitie a tarilor vestice dupa atentatele de la Paris si dupa doborarea avionului de pasageri rus in Egipt.

„Sper ca schimbarea de atitudine a colegilor nostri occidentali, care din nefericire s-a produs doar dupa aceste atacuri teroriste, sa se extinda la toti partenerii. Adevarata lupta cu reteaua terorista Stat Islamic poate incepe abia dupa ce soarta lui Bashar al-Assad este clara. Din punctul meu de vedere, nu pot exista dubii ca ar fi inacceptabil sa fie puse preconditii pentru unificarea operatiunilor impotriva teroristilor Stat Islamic”, a subliniat Lavrov.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: