Dezvaluiri din „laboratoarele” Meta. O psiholoaga a demisionat pentru ca Instagram nu elimina continutul daunator tinerilor, fiind interesat doar de profit

life

O consiliera, psiholog, care a colaborat cu Meta pentru prevenirea sinuciderii si autovatamarii a renuntat la rolul sau, acuzand gigantul tehnologic ca „inchide ochii” la continutul daunator de pe Instagram, ignorand in mod repetat sfaturile expertilor si acordand prioritate profitului in detrimentul vietilor umane, potrivit The Guardian.

Lotte Rubaek, experta daneza, care face parte din grupul global de specialisti ai Meta de mai bine de trei ani, a declarat intr-un interviu pentru The Observer ca esecul continuu al gigantului tehnologic de a elimina imaginile autovatamatoare de pe platformele sale „le determina” pe tinerele vulnerabile sa isi faca rau si sa contribuie astfel la cresterea cifrelor de sinucidere.

Atat de mare este deziluzia ei fata de companie si aparenta acesteia lipsa de dorinta de a se schimba, incat si-a dat demisia din grup, sustinand ca acestei companii nu ii pasa de bunastarea si siguranta utilizatorilor sai.

Compania profita de vulnerabilitatea adolescentilor

In realitate, a spus ea, compania foloseste continut daunator pentru a-i mentine pe tinerii vulnerabili conectati la ecranele lor in interesul profitului companiei. In scrisoarea ei de demisie, ea a scris: „Nu mai pot face parte din grupul de experti SSI al Meta, deoarece nu mai cred ca vocea noastra are un impact pozitiv real asupra sigurantei copiilor si tinerilor de pe platformele dumneavoastra”.

In interviul acordat The Observer, Rubaek a spus: „La suprafata pare ca le pasa, au aceste grupuri de experti si asa mai departe, dar in culise exista o alta agenda care este o prioritate mai mare pentru ei”.

Aceasta agenda, a spus ea, este „cum sa mentina interactiunea utilizatorilor lor si cum sa-si castige banii tinandu-i strans de ecran, culegand date de la ei, vanzand datele si asa mai departe”.

Meta: „Vom ascunde continutul care discuta despre sinucidere si autovatamare”

Un purtator de cuvant al Meta a spus: „Sinuciderea si autovatamarea sunt probleme complexe si le luam incredibil de in serios. Ne-am consultat cu experti in siguranta, inclusiv cu cei din grupul nostru de consiliere pentru sinucidere si autovatamare, de multi ani, iar feedbackul lor ne-a ajutat sa facem in continuare progrese semnificative in acest spatiu.”

„Cel mai recent, am anuntat ca vom ascunde continutul care discuta despre sinucidere si autovatamare de adolescenti, chiar daca este distribuit de cineva pe care il urmaresc, aceasta fiind una dintre multele actualizari pe care le-am facut dupa o discutie atenta cu consilierii nostri”, a spus acesta.

Copiii sunt expusi la continut violent inca din scoala primara

Avertismentul lui Rubaek vine in momentul in care o noua cercetare a Ofcom, publicata saptamana trecuta, a constatat ca continutul online violent este „inevitabil” pentru copiii din Marea Britanie, multi dintre acestia fiind expusi la acesta inca din scoala primara.

Printre principalele aplicatii mentionate de cei intervievati a fost si Instagram. Rubaek, care conduce echipa de psihiatri pentru tratarea auto-vatamarii la copii si adolescenti din Regiunea Capitalei Danemarcei, a fost abordata pentru prima data pentru a se alatura grupului select de experti ai Meta – care are 24 de membri listati public – in decembrie 2020.

Invitatia a venit dupa ce a criticat public compania, cunoscuta pe atunci doar sub numele de Facebook, din cauza unei retele constituite pe Instagram legata de sinuciderea tinerelor femei din Norvegia si Danemarca, critica facuta intr-un documentar al radiodifuzorului danez DR.

Ea a fost de acord sa se alature in speranta de a ajuta la schimbarea platformei, pentru a o face mai sigura pentru tineri. Dupa cativa ani in care sugestiile ei au fost ignorate – grupul original pe care l-a criticat inca exista – ea a ajuns la concluzia ca echipa respectiva era doar „pentru spectacol.”

Acum ea crede ca invitatia ar fi putut fi o incercare de a o reduce la tacere. „Poate ca au vrut sa fac parte dintre ei, astfel incat sa nu fiu atat de critica cu ei in viitor.” In e-mailurile vazute de The Observer, Rubaek a semnalat dificultatile cu care se confrunta utilizatorii in incercarea de a raporta Meta imagini potential declansatoare ale autovatamarii, inca din octombrie 2021.

Meta „face o multime de trucuri”

In corespondenta cu Martin Ruby, seful de politici publice al Meta in tarile nordice, ea a spus ca a incercat sa raporteze o imagine despre o femeie slabita, dar a primit un mesaj de la Instagram in care spunea ca nu are destui moderatori pentru a se uita la imagine, imagine care a ramas astfel pe platforma.

Ca raspuns, Ruby a spus, in noiembrie 2021: „Oamenii nostri se uita la asta, dar nu este atat de simplu”. In acelasi e-mail, el a mentionat reteaua secreta de pe Instagram pe care Rubaek a criticat-o initial, spunand ca Meta o „analizeaza mai atent”. Dar, in ciuda legaturilor sale bine documentate despre sinucideri, Rubaek spune ca reteaua ramane in functiune si astazi.

Pacientii lui Rubaek ii spun ca au incercat sa raporteze imagini de autovatamare pe Instagram, dar acestea raman neatinse. Un client a spus ca, dupa ce a raportat o imagine, aceasta a disparut, dar a a vazut-o ulterior prin contul unui prieten, sugerand ca a fost mutata doar pentru a nu fi vizibila din contul lui.

Meta „face o multime de trucuri” pentru a evita eliminarea continutului, a spus Rubaek. „AI este atat de inteligenta, ca gaseste chiar si cel mai mic semn suspect dintr-o fotografie”, a spus ea, adaugand insa ca, „atunci cand vine vorba de imagini cu autovatamari, care s-au dovedit ca ii inspira si pe altii sa isi faca rau, asta pare a fi „o alta poveste”” – asupra careia nu se intervine.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: