Dezvaluiri, fosta consiliera la Statul Major General, SPP si STS: „Am vazut prea multa lasitate. In institutiile militare romanesti nu exista avansari pe criterii de experienta sau competenta, ci strict pe criterii de pupincurism, turnatorie si cirlige politice”

news

Daniela Iuliana Toba, fosta consiliera in trei institutii militare majore din statul roman, prezinta o imagine deplorabila a sistemului militarizat in contextul in care generalul in rezerva Nicolae Ciuca a fost desemnat pentru functia de prim-ministru. „In institutiile militare romanesti nu exista avansari pina la esaloanele superioare pe criterii de experienta sau competenta, ci strict pe criterii de pupincurism, turnatorie si cirlige politice”, subliniaza Toba.

„Am lucrat in trei institutii militare: in MApN, la cabinetul sefului Statului Major General, in SPP, la cabinetul directorului si in STS la biroul de relatii publice. Am interactionat in variate forme cu celelalte structuri militare ale statului. Cu acesta experienta in poala scriu acum. Si cu multa amaraciune.

Nu, oameni buni, civili si naivi, institutiile militare din tara asta sint departe de a fi ceea ce credeti voi ca sint sau ceea ce ar trebui sa fie. Institutiile militare din tara asta nu sint nici disciplinate, nici eficiente, nici patriote, nici inteligente, nici demne… Sint niste organizatii anchilozate, imbicsite, birocratizate la maximum, saturate de nepotisme si sinecuri, burdusite cu incompetenti si complet aservite politic.

Am vazut prea multe spinari de colonei si generali inclinindu-se la pamint in fata unor derbedei politici, am vazut prea multa lasitate de jos in sus si de sus in jos, am vazut prea multi sefi si sefuti mintindu-si superiorii in chestiuni de serviciu importante sau tratindu-si subalternii ca pe sclavi, am vazut prea multa lene si prea multa lehamite pitite sub munti de birocratie inutila, am vazut prea multe intentii bune facute praf de incompetenti cu pozitie de decizie, am vazut prea multi profesionisti iesind din sistem cu sila-n git, am vazut prea multe achizitii dubioase, am vazut prea multa fuga de responsabilitate si prea multa brambureala.

Iar faptul ca institutiile militare au stat mereu ascunse sub lacat in tarcul activitatii clasificate, acest lucru a contribuit din plin la transformarea lor in ceea sint azi: niste entitati bugetofage, nevertebrate, decerebrate, cu citeva exceptii punctuale cu misiuni clare in teren, gen pompierii, jandarmii, ofiterii de protectie persoana, brigada 2 infanterie, unele structuri de prin serviciile de informatii si alte citeva.

In loc de concluzie, ca nu poate fi vreuna la o astfel de postare, in institutiile militare romanesti nu exista avansari pina la esaloanele superioare pe criterii de experienta sau competenta, ci strict pe criterii de pupincurism, turnatorie si cirlige politice. Au existat si militari competenti care au reusit sa razbata cit de cit in ierarhie, dar drumul lor n-a ajuns prea departe.

E suficient sa vedeti ciurda de tovarasi si tovarase carora li s-au instelat epoletii la 40 de ani sau chiar mai devreme, pusi in functii inalte in sistem dupa ce au fost plimbati prin fabricile de diplome tot ale sistemului ca sa para ca stiu limba romana, dar care n-au intrat un minut intr-un poligon de pregatire.

Si da, exista si citiva generali, putini, care si-au meritat stelele, insa simplul fapt ca au tacut, in timp ce in jurul lor institutiile militare se naruiau, se deprofesionalizau, se cangrenau de la an la an, nu ii face cu nimic mai breji ca ceilalti de carton. Cit priveste patriotismul, demnitatea, curajul, onoarea, cinstea, toate acestea in sistem sint doar vorbe. Vorbe goale.

Si doar civilii necunoscatori ai sistemului pot crede azi ca Ciuca este vreo solutie la dezastrul care abia incepe in Romania. Ciuca e doar o scula obedienta, cu o cariera fardata si cu un caracter pus la indoiala chiar de catre cei cu care a lucrat, o scula culeasa din sistem pentru a executa ordine fara a pune intrebari. Atit”, a scris Toba.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind desemnarea lui Nicolae Ciuca in calitate de candidat la functia de prim-ministru, pentru a cere votul de incredere al Parlamentului asupra programului si listei noului Guvern, a informat Administratia Prezidentiala.

Nicolae Ciuca a fost propunerea PNL pentru aceasta functie, la consultarile cu seful statului.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca aceasta criza politica a durat prea mult si este nevoie „acum” de un guvern cu puteri depline.

„Discutiile de astazi au fost considerabil mai bune decat ultimele discutii. Am reiterat ca acum este nevoie de o solutie reala. Acum criza politica trebuie sa se incheie. Acum este nevoie de un guvern care se apuca sa rezolve problemele care ii preocupa si pe romani. Trebuie sa terminam cu aceasta criza de preocupari care tin doar de politicieni. Aceasta criza a durat deja prea mult. Este inadmisibil sa continuam in acest stil. Avem criza pandemica, avem o situatie dramatica in spitalele din Romania, iarna bate la usa, preturile la energie cresc. E nevoie de un guvern cu puteri depline pentru a pune in practica solutiile pe care le-am gandit”, a afirmat seful statului.

Mai mult despre: ,

Comentarii: