Dictatorul Kim Jong Un a cerut armatei sa-si consolideze pregatirea de lupta, in perspectiva unei confruntari cu „Statele Unite si vasalii lor”

externe

Kim Jong un, pregatiri, razboi, armata, SUA, vasali

In cursul unei reuniuni politice insarcinate cu stabilirea obiectivelor statului pentru 2024, liderul nord-coreean Kim Jong Un a facut apel la consolidarea pregatirii de razboi pentru a respinge ceea ce el a denumit „miscari ostile fara precedent conduse de SUA”, a raportat joi presa de stat, citata de Associated Press.

Comentariile lui Kim au indicat inca o data ca, pentru moment, Coreea de Nord va continua probabil testarile de rachete pentru a-si moderniza arsenalul nuclear.Dar observatorii spun ca Kim spera probabil sa foloseasca in cele din urma arsenalul sau sporit ca parghie in diplomatia cu Washingtonul, posibil dupa alegerile prezidentiale americane din noiembrie anul viitor.

In timpul sesiunii de miercuri, a doua zi a sedintei plenare a partidului de guvernamant, Kim a stabilit sarcini nespecificate pentru armata si industria de munitii pentru a „accelera in continuare pregatirile de razboi” in fata „miscarilor ostile fara precedent in istorie, venite din partea SUA si a vasalilor lor”, a precizat agentia oficiala Korean Central News Agency.

Aceasta a precizat ca Kim a clarificat, de asemenea, pozitia partidului cu privire la extinderea cooperarii strategice a Coreei de Nord cu tarile anti-imperialiste in contextul in care situatia geopolitica mondiala se schimba rapid. KCNA a precizat ca Kim a vorbit si despre directia relatiilor Nordului cu Coreea de Sud.

Se asteapta ca reuniunea Partidului Muncitorilor sa dureze mai multe zile, iar mass-media de stat ar trebui sa faca publice detaliile discutiilor sale dupa ce se va incheia, probabil pe 31 decembrie. Expertii spun ca se asteapta ca Coreea de Nord sa vina cu promisiuni si masuri pentru a-si consolida capacitatea de atac nuclear si pentru a-si extinde cooperarea cu Rusia si China, care sunt, de asemenea, blocate in confruntari separate cu SUA.

Subiectele care vor fi abordate in cadrul reuniunii ar putea include decizia Coreei de Nord de a opera mai multi sateliti de spionaj, dupa lansarea primului sau satelit de recunoastere militara la 21 noiembrie. Dupa lansarea din noiembrie, Coreea de Nord a declarat ca va prezenta in cadrul reuniunii plenare un plan de lansare a mai multor sateliti pentru a-si imbunatati capacitatile de supraveghere la distanta a rivalilor sai.

Incepand de anul trecut, Coreea de Nord a efectuat o serie de teste cu rachete, incalcand interdictiile ONU, inclusiv lansarea de saptamana trecuta a rachetei balistice intercontinentale Hwasong-18 cu combustibil solid – cea mai avansata arma a sa, conceputa pentru a ataca partea continentala a SUA. Nordul a sustinut ca are drepturi suverane si legitime de a efectua astfel de teste pentru a face fata extinderii exercitiilor militare americano-sud-coreene, pe care le considera drept repetitii de invazie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: