Dictatura infractorilor. Procurorii anunta ca nu mai au bani de anchete, fondurile au fost taiate de Guvernul Dancila

news

Claudiu Sandu, prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov, anunta ca parchetele din tara se confrunta cu grave dificultati financiare dupa ce guvernul a decis sa taie sumne consistente la rectificarea bugetara. 

Sandu a exemplificat cu situatia de la Brasov, unde mai multe anchete sunt puse in pericol pentru ca procurorii nu mai au bani de expertize si traduceri.

„La Brasov exista o taiere de 78.000 de lei, realizata fara sa stim, in septembrie. Intampinam probleme destul de mari in plata unor cheltuieli operative, in dosare care privesc infractiuni foarte grave, gen infractiuni contra vietii, impotriva minorilor, inclusiv agresiuni sexuale, toate aceste chestiuni trebuind sa fie supuse atentiei unor experti, pana la infractiuni economice, unde se efectueaza expertize si numeroase comisii rogatorii internationale, ale caror traduceri trebui platite.

Asta inseamna ca la momentul de fata sunt fortat sa realizez mutari de bani dintr-un cont in altul pentru a plati acele constatari si expertize care sunt urgente, iar in dosarele care nu exista infractiuni cu violenta sau persoane arestate, amanam o perioada traducerile comisiilor rogatorii si expertizele. Asta conduce la amanarea finalizarii solutionarii dosarelor, multe fiind oricum destul de vechi.

Avand in vedere ca in acest moment s-a revenit asupra modului de calcul a termenului prescriptiei plangerii penale, iar pe noile coduri termenele scad drastic, ne-am putea afla in situatia in care cauze cu prejudicii foarte mari sa se prescrie si sa nu le putem finaliza la timp.

Sunt afectate cheltuielile operative, intrucat vizeaza dosare penale. Orice persoana, fie victima, fie suspect, are dreptul intr-un termen rezonabil sa primeasca un raspuns din partea justitiei.

Cel care ar trebui sa reactioneze la astfel de situatii este ministrul Justitiei, pentru ca este membru in Guvern. Ar trebui sa cunoasca situatia destul de proasta in care se afla instantele si parchetele din punct de vedere financiar si ca o justitie moderna necesita totusi niste bani, investitii, si in acest context sa faca demersuri astfel incat o rectificare bugetara anuntata a fi pozitiva sa nu duca la taieri de fonduri, mai ales in domeniul justitiei.

In ziua in care am luat cunostinta de aceasta taiere, am expediat o adresa oficiala, in care am explicat care sunt capitolele bugetare afectate de aceasta taiere si care sunt rezultatele in termen scurt pe care trebuie sa-l suportam. Astept ca aceasta solicitare sa parcurga caile ierarhice si sa primeasca un raspuns. Pana acum nu am primit un raspuns”, a declarat procurorul Claudiu Sandu pentru Digi24.

Mai mult despre: , ,


Comentarii: