Dictatura PSD. Jurnalisti disperati la Radio Romania Actualitati: „Refuzam sa acceptam cenzura editoriala”

politica

Jurnalisti de la Radio Romania Actualitati, satui de abuzurile lui Georgica Severin (PSD, presedinte al Societatii Romane de Radiodifuziune), au infiintat Grupul pentru Libertate de Expresie in SRR. Eu au transmis un comunicat redactiei aktual24.ro in care vorbesc despre manipularile si cenzura de la Radio Romania Actualitati.

„Va rugam sa semnalati cenzura editoriala aplicata de conducerea aservita PSD a SRR, pe mandatul lui Georgica Severin! Am initiat acest demers din disperarea de a nu vedea distrusa o institutie strategica de interes national”, afirma jurnalistii in debutul comunicatului.

Ei explica apoi cum reuseste Georgica Severin sa controleze politica editoriala a postilui.

„Cei mai multi redactori-sefi ocupa posturile fara concurs, prin delegatie, pe perioada nedeterminata, primind salarii peste limita bunului simt (peste 8000-9000 de RON/luna). Astfel, a decis sindicatul sau aservit, care nu mai are reprezentativitate si care numara cateva sute de membri, cu care Georgica Severin a initiat negocieri, pe ascuns, fara sa anunte angajatii.

Georgica Severin a obtinut, astfel, fidelizarea conducerii editoriale, cum ar fi redactorul-sef de la RRA, Nicu Popescu si managerul de la RRA, Dan Preda, acuzati in trecut de cenzura. Radio Romania Actualitati a ajuns pe locul 11 in audiente, din cauza cenzurii aplicate de acesti doi sefi, de promovarea pe post a unor voci, prin inlaturarea altora, printr-o agenda editoriala, in afara realitatii, prin cenzura prin omisiune. Rezultatele s-au vazut, imediat dupa sosirea lui Georgica Severin. Radioul public nu a avut niciodata o audienta atat de proasta si nu a fost nicicand lipsit de credibilitate, cum este azi, pe mandatul acestui Georgica Severin. El a ordonat politizarea excesiva a programelor, in interes personal si ingradirea libertatii de expresie, prin tehnici bolsevice, aplicate jurnalistilor.

Georgica Severin participa la sedintele de redactie de dimineata, impune anumite subiecte editoriale si refuza altele, aplicand astfel cenzura editoriala bolsevica. El a recunoscut si intr-un interviu comandat la DCNews ca a chemat la el conducerea editoriala de la Romania Actualitati si Romania International : Dan Preda, Nicu Popescu, Eugen Cojocariu si le-a propus doua nume ca potentiali colaboratori : Corina Dragotescu in SUA ( in conditiile in care acolo exista deja un corespondent : Doina Saiciuc) si sotul doamnei Sevil Shaiddeh, la sectia araba, de la Romania International. Presa a scris pe larg si despre acest subiect.

Nu exista invitati in studio, personalitati, ci numai no-name, nu sunt investigatii jurnalistice, reportaje, online-ul este in urma cu 10 ani, iar stirile sunt fara impact, o batatie de joc, la adresa cetateanului care plateste salariul lui Georgica Severin si al conducerii editoriale.

Premierul, membri ai guvernului nu sunt invitati in studio, pentru ca Georgica Severin, prin manipularea prin omisiune, face propriile sale jocuri si nu respecta ceea ce legea de functionare il obliga : respectarea echidistantei politice, informarea corecta a cetateanului.

Presedintele Romaniei e considerat partid de opozitie desi institutia prezidentiala nu e reprezentata ca formatiune politica in Parlament”, se afirma in comunicat.

Jurnalistii prezinta apoi mai multe exemple privind modul in care sunt manipulati ascultatorii Radio Romania Actualitati.

„De cele mai multe ori se practica cenzura prin omisiune pe motiv ca nu ar exista reactia opozitiei.

Se practica, de asemenea, manipularea prin modul de lecturare la microfon. Declaratiile opozitiei sunt citite interogativ, tendentios, sugerand subtil ascultatorului indoiala (ex Radiojurnalul de la ora 7 in lectura lui Laurentiu Vaduva). In prezentarea opozitiei uneori se abuzeaza de timpul conditional sugerand ca s-ar putea sa nu fie adevarata afirmatia.

In prime time, predomina declaratiile acuzatoare iar ‘echilibrul’ este simulat  in nocturna, o singura data in 24 de ore (ex. fostul procuror sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, cu declaratii dupa iua in care a fost chemata la Parchhet au fost difuzate la buletinul de stiri de la miezul noptii) dar se contabilizeaza pentru 2 zile si cenzorii editoriali raporteaza echilibru politic.

In ziua respingerii de catre presedintele Klaus Iohannis a bugetului, nu a fost nicio transmisiune in direct, a declaratiei presedintelui, pe un subiect de interes general.

Congresul Partidului Socialist European de la Madrid, atentie,a fost acoperit de la Bucuresti, doar printr-o relatare a unui angajat de la sectia partide, coordonata de obedienta fara concurs, Dana Ciobanu, apropiata PSD. Materialul continea doar un insert audio cu Liviu Dragnea, preluat de pe site-ul PSD. Este fara precedent !

Un alt exemplu ar fi acela ca RRA (Romania Actualitati) preia stiri de la agentii straine de stiri pe site, pentru evenimente interne, cum ar fi protestul magistratilor. Fara sa fi existat o relatare a unui reporter. Scopul este: cenzura !”, mai afirma jurnalistii de la RRA.

Ei aduc aminte ca Georgica Severin are un salariu de 7.000 de euro pe luna.

„Asa cum presa a relatat pe larg, inca de la numirea sa in functie, Georgica Severin, a inceput sa cheltuiasca abuziv banii publici, printr-un salariu de 7000 de euro pe care si l-a fixat singur, invocand majorarea salariului, de trei ori decat fostii presedinti ai radioului, datorita trecerii contibutiilor sociale la angajat, de la angajator. Nu a putut sa explice membrilor Comisiei de Cultura, unde a fost chemat la audieri, de doua ori in 2018, cum a ajuns la suma de 7000 de euro si recunoaste cu nonsalanta ca are cel mai mare salariu din istoria Societatii Romane de Radiodifuziune. Si aceasta, in conditiile in care veniturile sunt aproape in intregime provenite de la bugetul statului, iar el si-a stabilit salariul (ca unic angajator ce este), printr-un artificiu administrativ – aproximativ 30.000 de lei, la care se adauga cheltuielile de protocol si deplasarile internationale fara rezultate cuantificabile. Si, totodata, salariatii, angajatii au in medie 2500 de RON pe luna”, mai afirma Grupul pentru Libertate de Expresie in SRR.

Mai mult despre:


Comentarii: