Digi24: ALDE va iesi saptamana viitoare de la guvernare. Tariceanu, incercare disperata de a scapa de tomberon

politica

Surse politice citate de Digi24 anunta ca ALDE a luat deja decizia de a iesi de la guvernare saptamana viitoare. Motivul oficial al rupturii de PSD este cel invocat deja de liderii partidului in spatiul public: rectificarea bugetara. Viorica Dancila va mai avea insa o discutie, vineri, cu Calin Popescu Tariceanu si cu Victor Ponta, in urma careia va incerca sa salveze guvernarea.

Conform unor surse din ALDE, joi, in partidul lui Calin Popescu Tariceanu s-a discutat concret despre iesirea de la guvernare care ar urma sa aiba loc saptamana viitoare, dupa ce presedintele PSD, Viorica Dancila a refuzat pretentiile partenerilor de coalitie. In discutiile purtate intre Calin Popescu Tariceanu si Viorica Dancila i s-au pus acesteia mai multe conditii pentru continuarea guvernarii.

Printre ele se numara intrarea Pro Romania in guvern, restructurarea cabinetului si reducerea numarului de ministere la 19, alocarea a 4 ministere pentru ALDE si alte 4 ministere pentru Pro Romania, plus posturi de vicepremier pentru fiecare partid si, de asemenea, retragarea candidaturii Vioricai Dancila la prezidentiale si sustinerea lui Calin Popescu Tariceanu.

Viorica Dancila a refuzat conditiile impuse de oamenii lui Tariceanu, pe motiv ca nu ar avea cum sa explice partidului asumarea unor astfel de decizii. Intr-o sedinta restransa, joi, ALDE a discutat concret despre pasii pe care ii vor face. Iesirea de la guvernare ar urma sa se produca saptamana viitoare, ALDE semneaza o alianta politica cu Victor Ponta, miza fiind alegerile locale si parlamentare din 2020. De asemenea, conform unor surse, in partid se fac calcule pentru intrarea in turul al doilea a lui Calin Popescu Tariceanu.

Viorica Dancila va ramane fara ministrii ALDE, urmand sa puna in locul lor ministri interimari pana se reuneste Parlamentul. Este nevoie de un nou vot in Parlament pentru schimbarea compozitiei politice a guvernului odata cu iesirea ALDE de la guvernare.

In acest moment, PSD are 207 parlamentari, insa nu sunt excluse si alte plecari spre partidului lui Victor Ponta odata cu iesirea ALDE de la guvernare si infiintarea unei noi aliante politice cu Pro Romania.

In Parlament, majoritatea necesara pentru a trece noua structura a guvernului este de 233 de voturi.

Viorica Dancila ar putea sa incerce sa coopteze UDMR in executiv, asa cum a facut si Victor Ponta in 2014, dupa iesirea PNL de la guvernare. Cu cele 30 de voturi ale UDMR, la care s-ar mai adauga cel putin 8 voturi ale minoritatilor, Dancila si-ar putea trece noul guvern. Problema sta insa in eventualele pretentii ale maghiarilor, precum si in nemultumirile pe care acestia le-au avut la adresa executivului in ultima perioada.

Daca nu trece la vot, cabinetul condus de Viorica Dancila ramane interimar pana la formarea unui nou guvern, moment in care decizia va fi la presedintele Klaus Iohannis.

Mai mult despre: ,


Comentarii: