Digi24 l-a prins. Cum imprastie Ciolacu fake news despre costul testelor Covid: „Spune lumea”

politica

Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a promovat o informatie falsa la Antena 3 sustinand ca un test pentru coronavirus costa in Romania „70-80 de euro, iar in Germania costa 17-18 euro”. Intrebat de Digi24 de unde stie, Ciolacu a raspuns: „Din ceea ce spune lumea care si-a facut test acolo”.

Ciolacu s-a bazat pe un fake news realizat dintr-o fotografie modificata cu un astfel de test, in germana, care se raspandeste pe Facebook in Romania si Republica Moldova, dar si in mai multe tari din Balcani.

„Manipularea de la inceput a dus si la aceasta lipsa de credibilitate a Guvernului in gestionarea acestei pandemii. Nu ei fac toate testele. Romanii se duc si se testeaza in sistemul privat cu alte preturi decat toata Europa. La noi costa 70-80 de euro un test, iar in Germania costa 17-18 euro. Cam asta e diferenta. Ei vin acum si spun ca sunt 20.000 de teste facute astazi, pentru ca romanii merg si se testeaza singuri”, a spus Marcel Ciolacu, luni seara, la Antena 3.

Presedintele interimar al PSD nu a spus de unde are aceasta informatie. Intrebat de Digi24.ro care este sursa pe care s-a bazat cand a facut aceasta declaratie si a raspuns ca „din informatii publice si din ceea ce spune lumea care si-a facut test acolo. Ieri au fost stiri in toata presa cu cat costa un test in Germania si in alte tari europene. Am facut o comparatie pe baza acestor informatii”.

Unul dintre cei care a raspandit acest fake news este Alin Marina, unul fostii oameni de comunicare pe online de la PSD, care anul trecut s-a inscris in Pro Romania.

„Oare de ce stirea asta nu apare in mass-media romaneasca?”, se intreba coordonatorul online al Pro Romania. Informatia a fost totusi preluata de cateva site-uri de partid.

Chitanta respectiva este, intr-adevar, pentru un test de coronavirus din Germania, care a iesit negativ, si pentru alte servicii medicale insa poza a fost modificata. Costul total al chitantei este de 78,74 euro si nu 18,74.

 

Testele pentru coronavirus au preturi asemanatoare si in Spania, intre 100 si 160 de euro, sau Italia, unde, de la o regiune la alta si in functie de laborator, costa intre 30 si 120 de euro.

Mai mult despre:

Comentarii: