externe

Din cauza amenintarilor lansate de Donald Trump, un judecator a decis ca acesta sa fie judecat de un juriu anonim in procesul de abuz sexual in care este implicat

Un judecator federal din New York a citat „declaratiile publice repetate” ale fostului presedinte Donald Trump printre motivele pentru care un juriu va fi anonim atunci cand va examina daunele rezultate in urma unui proces de defaimare intentat de o scriitoare care sustine ca Trump a abuzat-o sexual in anii 1990.

Potrivit agentiei Associated Press, judecatorul Lewis A. Kaplan a emis un ordin prin care a stabilit ca juriul care va fi ales pentru procesul din ianuarie din Manhattan va fi transportat de Serviciul de Politie Judiciara al Statelor Unite.

„Avand in vedere declaratiile publice repetate ale domnului Trump cu privire la reclamanta si la instanta in acest caz, precum si in alte cazuri impotriva sa, precum si acoperirea mediatica extinsa de care acest caz a beneficiat deja si care este posibil sa creasca odata ce procesul este iminent sau in curs de desfasurare, Curtea considera ca exista motive puternice pentru a crede ca juriul are nevoie de protectia pe care o ofera anonimatul”, a scris Kaplan intr-un ordin.

Un alt juriu, de asemenea anonim, a acordat in luna mai daune de 5 milioane de dolari editorialistei E. Jean Carroll, in varsta de 79 de ani, dupa ce a constatat ca Trump a abuzat-o sexual in 1996 in vestiarul unui magazin de lux si a defaimat-o cu comentarii facute in toamna anului 2022 care denigrau afirmatiile ei. Juriul a respins insa afirmatia lui Carroll potrivit careia Trump a violat-o. Kaplan a prezidat si acel proces.

Procesul din 15 ianuarie a fost disjuns dintr-un proces intentat pentru prima data in 2019 ca raspuns la comentariile facute de Trump dupa ce Carroll a scris intr-un memoriu ca Trump a atacat-o dupa intalnirea lor intamplatoare de la sfarsitul zilei intr-un magazin din centrul Manhattanului, in apropiere de Trump Tower, unde Trump locuia. Inaintarea procesului a fost incetinita de apeluri. O curte de apel federala nu s-a pronuntat inca asupra afirmatiei lui Trump potrivit careia imunitatea prezidentiala absoluta il protejeaza de proces.

Dupa verdictul din mai, Kaplan a decis ca avocatii lui Carroll nu vor trebui sa stabileasca din nou in fata unui nou juriu ca Trump a atacat-o sexual pe Carroll. In schimb, ei vor fi lasati sa decida ce daune, daca este cazul, ar trebui Trump sa suporte pentru remarcile sale. Carroll solicita cel putin 10 milioane de dolari in daune compensatorii si mult mai mult in daune punitive.

In urma cu o saptamana, Trump, principalul candidat la nominalizarea republicana pentru alegerile prezidentiale din 2024, a fost amendat cu 10.000 de dolari de un judecator din statul New York pentru ca a incalcat un ordin de interdictie care ii interzicea sa atace personalul instantei intr-un caz de frauda civila.

Judecatorul de stat, Arthur Engoron, i-a cerut lui Trump sa stea in boxa martorilor si sa raspunda la intrebari. Trump a negat ca se referea la un functionar juridic superior atunci cand a declarat reporterilor in afara instantei ca cineva „care sta alaturi” de Engoron este „poate chiar mult mai partizan decat el”.

Engoron, care il amendase anterior pe Trump cu 5.000 de dolari pentru incalcarea aceluiasi ordin de interdictie, dupa ce judecatorul a constatat ca acesta l-a vizat pe principalul sau asistent juridic pe retelele de socializare, a sugerat chiar posibilitatea de a-l retine pe Trump „pentru sfidarea instantei si, eventual, de a-l incarcera” pentru noi incalcari.

Trump se confrunta, de asemenea, cu alte patru acuzatii penale. El a pledat nevinovat in doua cazuri in care este acuzat ca a incercat sa anuleze rezultatele alegerilor prezidentiale din 2020, alaturi de un caz de documente clasificate si de acuzatiile ca a ajutat la organizarea unei plati catre actrita porno Stormy Daniels pentru a o reduce la tacere inainte de alegerile prezidentiale din 2016.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

DNA l-a prins pe seful IPJ Cluj ca si-a folosit nevasta pentru a scapa de o amenda de circulatie. Politistii de la rutiera sunt si ei anchetati

Surse judiciare au prezentat detalii pentru aktual24.ro in legatura cu cazul chestorului Mihai Rus, seful…

3 ore ago

UE a prelungit cu inca un an sanctiunile pentru anexarea Crimeei de catre Rusia

La 17 iunie, Consiliul UE a decis sa prelungeasca sanctiunile introduse de Uniunea Europeana ca…

14 minute ago

„Premiera mondiala”. Parisul va testa taxiurile zburatoare in timpul Jocurilor Olimpice – Video

Taxiurile zburatoare vor fi testate deasupra Parisului in timpul Jocurilor Olimpice din 2024, a anuntat…

54 de minute ago

Prietena Chinei si a lui Adrian Nastase nu mai lucreaza la Directoratul National de Securitate Cibernetica – Presshub

Prietena Chinei si a lui Adrian Nastase nu mai lucreaza la Directoratul National de Securitate…

8 minute ago