news

Romania exerseaza primele trageri cu PATRIOT. Cele sapte sisteme de aparare ne costa 4 miliarde de dolari

Incepand de ieri, 3 noiembrie, „Regimentul 74 PATRIOT Mihai Bravu” a deplasat personal si tehnica in Poligonul de trageri sol-aer Capu Midia (Constanta), pentru participarea la primul exercitiu tactic cu trupe si trageri reale „F.A. PATRIOT SPARK 23.11”, potrivit MApN.

Exercitiul se desfasoara intre 2 si 17 noiembrie, cu scopul validarii si verificarii  functionalitatii (trageri cu munitie reala) a primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT precum si pregatirii FAR in vederea cresterii capacitatii operationale.

Primul sistem PATRIOT a fost receptionat in 2020, urmatoarele trei au fost livrate, conform graficului agreat pana anul acesta si au finalizat in 2023 testarea de acceptanta si receptia, urmand etapele operationalizarii lor.

Romania a achizitionat printr-un contract „guvern-guvern” sapte astfel de sisteme PATRIOT, de ultima generatie. Patru dintre ele vor fi utilizate de Fortele Aeriene si trei vor fi destinate Fortelor Terestre. Cele sapte sisteme au costat aproximativ 4 miliarde de dolari, achizitia fiind cea mai scumpa, pana acum, din istoria Romaniei. La pachet s-au cumparat si peste 200 de interceptori, adica 60 de rachete PAC-2 GEM-T si 168 de rachete PAC-3 MSE. Contractorii principali ai echipamentelor si serviciilor aferente sistemelor PATRIOT sunt companiile americane Raytheon si Lockheed-Martin.

Singurul interceptor al rachetelor hipersonice rusesti

Cumpararea sistemelor PATRIOT a fost decisa prin Legea 222 din 2017 pentru realizarea „Capabilitatii de aparare aeriana cu baza la sol”, aferenta programului de inzestrare esential „Sistem de rachete sol-aer cu bataie mare (HSAM)”. Documentul prevede atribuirea contractelor Guvernului Statelor Unite ale Americii pentru achizitionarea a sapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT configuratia 3+, din productia curenta (noi), respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanta, munitiei necesare, pachetului de suport logistic initial si a serviciului de instruire, a echipamentelor criptografice si cu regim special.

Promulgarea legii a fost precedata de aprobarea prealabila a Parlamentului Romaniei privind initierea achizitiei, data fiind valoarea estimata mai mare de 100 milioane de euro si obtinerea aprobarii Departamentului de Stat al SUA privind posibila vanzare catre Romania a unor sisteme Patriot.

Un sistem de rachete PATRIOT cuprinde mai multe lansatoare, un sistem radar, o statie de control al focului, elemente de logistica si comanda si acopera o raza de 150 de km, functie de interceptoarele folosite, putand dobori rachete balistice, aeronave, etc. In Ucraina, sistemul PATRIOT a fost singurul care a reusit interceptarea rachetelor rusesti hipersonice Kinzhal, despre care Putin spunea ca sunt invincibile.

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Recent Posts

Clip electoral naucitor, cu manele si bonete sovietice: „Vine Sosoaca sa distruga cloaca!” – VIDEO INCENDIAR

Cand credeam ca, dupa candidatul care a dus vaca la pascut in Sectorul 5 n-o…

5 minute ago

Peste 170 de activisti de mediu arestati in urma pichetarii unui gigant energetic din Franta

Sute de activisti pentru clima s-au adunat in fata sediului din Paris al Amundi, unul…

24 de minute ago

Vladimir Putin vorbeste despre „negocieri de pace”, dar „fara Volodimir Zelenski.” Discutiile ar putea porni de la liniile actuale ale frontului

Presedintele rus, Vladimir Putin, a cerut vineri reluarea negocierilor de pace cu Ucraina, desi a…

34 de minute ago

Doi barbati s-au luat la bataie la Timisoara dupa ce unul dintre ei a aruncat o punga cu gunoi la scara celuilalt

Doi barbati s-au luat la bataie, vineri, pe o strada din Timisoara, dupa ce unul…

51 de minute ago