externe

Peste 170 de activisti de mediu arestati in urma pichetarii unui gigant energetic din Franta

Sute de activisti pentru clima s-au adunat in fata sediului din Paris al Amundi, unul dintre cei mai mari administratori de investitii din lume si un actionar major al TotalEnergies, cu cateva ore inainte de deschiderea adunarii generale a actionarilor gigantului energetic francez, potrivit The Guardian.

Activistii spun ca, prin activitatile sale, TotalEnergies contribuie la incalzirea globala si la distrugerea biodiversitatii.
Membrii Greenpeace au dezvaluit un banner urias „Wanted” in care il numea pe directorul executiv, Patrick Pouyanne, „Liderul celei mai poluante companii din Franta”. Bannerul a fost dat jos rapid de politie.

Cateva zeci de activisti apartinand Extinction Rebellion au patruns cu forta in cladirea companiei, inscriptionand peretii cu graffiti, si spargand niste ferestre, a spus politia. Amundi a spus ca opt dintre membrii personalului sau de securitate au fost raniti.

Politia a declarat ca a retinut 173 de persoane.

Directorul TotalEnergies le-a spus actionarilor ca trebuie dezvoltate noi campuri petroliere pentru a satisface cererea globala.

Pouyanne le-a spus actionarilor ca preturile mai mari ale petrolului cauzate de productia insuficienta de combustibili fosili „ar deveni rapid insuportabile pentru populatiile din tarile emergente, dar si din tarile noastre dezvoltate”. Cererea de petrol a crescut in concordanta cu populatia globala, a spus el, iar TotalEnergies isi va urma „strategia echilibrata” de dezvoltare atat a combustibililor fosili, cat si a productiei de energie cu emisii scazute de carbon.

TotalEnergies a dovedit ca este posibil „sa fii o companie profitabila, sau chiar cea mai profitabila, in timp ce urmareste o trecere catre o energie mai curata, a spus el.

La sedinta de vineri, aproape 80% dintre actionari au aprobat strategia companiei privind schimbarile climatice, peste 75% votand si pentru reinnoirea mandatului lui Pouyanne in functia de CEO pentru trei ani.

Pouyanne, care luna trecuta a lansat ideea unei cotari la New York a companiei, le-a spus actionarilor ca „nu se pune problema” ca TotalEnergies sa paraseasca Franta.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Ana Birchall va candida la Presedintia Romaniei. Ea a avut pozitii dure fata de Gabriela Firea si Florin Iordache dupa ce a fost exclusa din PSD

Ana Birchall, fost ministru PSD al Justitiei, isi va depune candidatura la Presedintia Romaniei, au…

7 minute ago

DNA l-a prins pe seful IPJ Cluj ca si-a folosit nevasta pentru a scapa de o amenda de circulatie. Politistii de la rutiera sunt si ei anchetati

Surse judiciare au prezentat detalii pentru aktual24.ro in legatura cu cazul chestorului Mihai Rus, seful…

3 ore ago

Razbunarea Chinei. Beijingul lanseaza o ancheta antidumping privind importurile de carne de porc din UE

China a anuntat luni ca a lansat o investigatie antidumping privind importurile de carne de…

26 de minute ago

Noua strategie militara a Rusiei, panicata ca vin avioanele F-16 in Ucraina. Seful armatei Ucrainei: „Timpul va juca in favoarea noastra dupa ce vor sosi noile arme”

Ucraina a declarat ca fortele rusesti isi intensifica atacurile si incearca sa castige mai mult…

42 de minute ago