externe

Vladimir Putin vorbeste despre „negocieri de pace”, dar „fara Volodimir Zelenski.” Discutiile ar putea porni de la liniile actuale ale frontului

Presedintele rus, Vladimir Putin, a cerut vineri reluarea negocierilor de pace cu Ucraina, desi a contestat legitimitatea omologului sau ucrainean Volodimir Zelenski, al carui mandat a expirat. „Negocierile de pace trebuie reluate, si nu printr-un ultimatum, ci cu ratiune”, a spus Putin la o conferinta de presa in capitala Belarusului, Minsk, unde s-a intalnit cu aliatul sau Aleksandr Lukasenko, conform Reuters.

Reluarea acestor negocieri, a adaugat presedintele rus, trebuie sa aiba ca obiectiv final „semnarea unor documente juridic obligatorii”. El a amintit ca Ucraina acceptase initial semnarea unui astfel de document la ultimele negocieri de pace cu Rusia, desfasurate in martie-aprilie 2022 la Istanbul, dar in final Kievul nu l-a mai semnat in urma presiunilor din partea Occidentului.

„Se vorbeste din nou ca trebuie sa revenim la negocieri. Sa se reia! Dar sa se reia plecand nu de la ceea ce doreste o parte (…), ci de la situatia actuala de pe teren! Noi suntem dispusi”, a indicat Putin.

Vinerea trecuta, in timpul unei vizite in China, el s-a declarat de asemenea dispus sa negocieze cu Kievul pe baza acordului de pace nefinalizat in tratativele desfasurate la Istanbul, sustinand ca a fost atunci „pacalit” de Occident sa-si retraga trupele din nordul Ucrainei si de la periferia Kievului in schimbul unei promisiuni ca urma sa fie semnat acordul de pace.

Insa, la conferinta de presa desfasurata la Minsk, Vladimir Putin a contestat legitimitatea omologului sau ucrainean Volodimir Zelenski, al carui mandat a expirat pe 20 mai si care in toamna anului 2022 a emis un decret ce interzice orice negocieri cu actualul lider de la Kremlin.

„Cu cine sa negociem? Aceasta nu este o intrebare banala (…) Rusia este constienta ca legitimitatea actualului sef de stat (al Ucrainei) a expirat”, iar Rusia trebuie sa fie „sigura pe deplin” ca negociaza cu o „putere legitima”, a spus Putin, facand aluzie la Zelenski.

„Cred ca unul din obiectivul conferintei care a fost anuntata in Elvetia este acela ca membrii comunitatii occidentale, sponsorii actualului regim de la Kiev, sa confirme legitimitatea” presedintelui ucrainean, a afirmat presedintele rus, referindu-se la conferinta internationala ce exclude Rusia si pe care Elvetia o va gazdui la jumatatea lunii iunie.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a sustinut vineri ca presupusa disponibilitate pe care liderul de la Kremlin a transmis-o prin surse apropiate lui de a accepta o incetare a focului de-a lungul actualei linii de front ar fi menita sa provoace un esec al conferintei din Elvetia.

„De ce exista surse rusesti care spun dintr-odata presei ca Putin este dispus sa opreasca razboiul de-a lungul actualelor linii pe campul de lupta? Este simplu: Putin incearca cu disperare sa faca sa esueze Summitul de Pace din 15 si 16 iunie din Elvetia”, a sustinut ministrul ucrainean intr-un mesaj postat pe platforma X.

Conditiile Rusiei

Respectiva conferinta gazduita de Elvetia este organizata la cererea Ucrainei, al carei obiectiv in acest demers este de a obtine un larg sprijin international pentru „formula de pace” a Kievului.

Aceasta formula, enuntata de Zelenski la sfarsitul anului 2022, prevede retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute international si crearea unui tribunal international pentru judecarea crimelor de razboi rusesti, cereri respinse integral de Rusia, care insista ca Ucraina trebuie sa accepte „noile realitati de pe teren”, adica faptul ca in urma invaziei lansate in februarie 2022 circa 18% din teritoriul Ucrainei se afla sub controlul Rusiei.

Patru surse rusesti familiarizate cu discutiile din anturajul lui Putin au declarat vineri agentiei Reuters, sub conditia anonimatului, ca liderul de la Kremlin este pregatit sa opreasca razboiul din Ucraina printr-o incetare negociata a focului care recunoaste liniile actuale ale frontului, spunand in acelasi timp ca este pregatit sa lupte in continuare daca Kievul si Occidentul nu raspund.

 

 

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

DNA l-a prins pe seful IPJ Cluj ca si-a folosit nevasta pentru a scapa de o amenda de circulatie. Politistii de la rutiera sunt si ei anchetati

Surse judiciare au prezentat detalii pentru aktual24.ro in legatura cu cazul chestorului Mihai Rus, seful…

3 ore ago

Razbunarea Chinei. Beijingul lanseaza o ancheta antidumping privind importurile de carne de porc din UE

China a anuntat luni ca a lansat o investigatie antidumping privind importurile de carne de…

10 minute ago

Noua strategie militara a Rusiei, panicata ca vin avioanele F-16 in Ucraina. Seful armatei Ucrainei: „Timpul va juca in favoarea noastra dupa ce vor sosi noile arme”

Ucraina a declarat ca fortele rusesti isi intensifica atacurile si incearca sa castige mai mult…

26 de minute ago

UE a prelungit cu inca un an sanctiunile pentru anexarea Crimeei de catre Rusia

La 17 iunie, Consiliul UE a decis sa prelungeasca sanctiunile introduse de Uniunea Europeana ca…

25 de minute ago

„Premiera mondiala”. Parisul va testa taxiurile zburatoare in timpul Jocurilor Olimpice – Video

Taxiurile zburatoare vor fi testate deasupra Parisului in timpul Jocurilor Olimpice din 2024, a anuntat…

O oră ago