„Din nefericire, Dragnea si clica sa nu sunt usor de impiedicat”. Editorial devastator in cel mai influent ziar din SUA. Apel catre guvernele occidentale

politica

Washington Post, cea mai influenta publicatie din Statele Unite, publica un editorial foarte dur despre Romania. Articolul este semnat de catre „Consiliul editorial”, reprezentand astfel opinia oficiala a ziarului.

Publicatia avertizeaza ca dupa derapajele antidemocratice din Ungaria si Polonia, acum este randul Romaniei sa isi saboteze institutiile statului de drept. „Saptamana trecuta, Parlamentul Romaniei a adoptat, cu o dezbatere subreda, trei noi legi care ar reduce puterile agentiei anticoruptie si care compromit independenta judecatorilor si a procurorilor. Este de remarcat atacul la adresa DNA, care este responsabila pentru sute de trimiteri in judecata a unor oficiali de rang inalt, inclusiv 72 de parlamentari”, scrie Washington Post.

„Subrezirea institutiilor judiciare nu este suficienta pentru membrii PSD, care se afla in centrul coruptiei endemice din Romania”, adauga publicatia, care enumera apoi amendamentele depuse de PSD la Codul Penal, printre care eliminarea unor atributii esentiale ale politistilor si procurorilor.

„Unul dintre cei mai mari beneficiari va fi cea mai puternica figura din PSD, Liviu Dragnea, care a fost condamnat pentru fraude la vot, fiind acum cercetat pentru alte infractiuni, precum utilizarea frauduloasa a 25 de milioane de euro din fondurile europene. Marele perdant este Laura Codruta Kovesi, curajoasa sefa a agentiei anticoruptie”, mai spune publicatia, amintind ca guvernul vrea sa isi continue „reformele” prin demiterea lui Kovesi.

„Din fericire, exista o puternica rezistenta din partea romanilor fata de aceasta contrarevolutie a coruptiei. Presedintele Iohannis a criticat puternic legile adoptate saptamana trecuta. El le poate incetini intrarea in vigoare si poate preveni demiterea lui Kovesi. Curtea Suprema a Romaniei a cerut deja CCR sa anuleze legile. Poate cel mai important este ca zeci de mii de romani au iesit in strada in marile orase pentru a protesta fata de ‘lovitura de stat parlamentara’.

Din nefericire, domnul Dragnea si clica sa nu sunt usor de impiedicat. Dupa demonstratiile masive de la inceputul acestui an, ei au dat inapoi in privinta rescrierii codului penal. Acum ei au revenit, gandindu-se ca reactia romanilor si a strainatatii vor fi de mai mica amploare”, subliniaza Washington Post.

„Romanii cinstiti au nevoie de ajutorul guvernelor occidentale. Ambasada SUA s-a exprimat clar, la fel si sapte ambasadori UE. Dar Parlamentul Romaniei trebuie sa o auda direct de la lideri precum Angela Merkel sau Donald Trump. Inca nu e prea tarziu pentru a opri regresul democratiei in Europa Centrala, dar pentru asta este nevoie de actiune urgenta si coordonata la cel mai inalt nivel”, concluzioneaza Washington Post.

Washington Post este in fiecare dimineata pe birourile celor mai importanti lideri de state din lume.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: