Din nou blocaj pe Sectia Speciala. Dan Barna si Stelian Ion arata catre PNL si UDMR: „Colegii de la PNL ne-au spus ca ar avea o solutie, dar nu ne-o spun”

politica

Vicepremierul Dan Barna a afirmat, luni, ca discutiile din coalitia de guvernare pe tema desfiintarii Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ) au reprezentat „un moment hazliu”, pentru ca reprezentantii PNL au spus ca au o solutie, fara sa o precizeze.

Barna a mentionat ca discutiile vor continua si saptamana viitoare.

„La subiectul SIIJ a fost un moment hazliu, cu adevarat hazliu astazi, pentru ca colegii de la PNL ne-au spus ca ar avea o solutie, dar nu ne-o spun si a fost asa: 20 de minute – jumatate de ora de discutat cu izuri de tabara. Vor continua discutiile saptamana viitoare, speram sa vedem daca identificam si o solutie care sa functioneze si sa depasim aceasta buturuga mica care se face din ce in ce mai mare”, a afirmat Barna dupa sedinta coalitiei.

El a adaugat ca vor mai avea loc discutii in aceasta saptamana si spera sa se gaseasca o formula pana saptamana viitoare.

„Va spuneam ca a fost un moment distractiv pentru ca ziceam: da, trebuie sa respectam deciziile, recomandarea Comisiei de la Venetia, da, toata lumea e de acord. Cam care ar fi varianta? Pai, sa respectam legile, recomandarea Comisiei de la Venetia. Deci, cum? Pai, sa respectam recomandarea Comisiei de la Venetia. Chiar a fost autentic un moment distractiv, comic, daca nu ar fi fost si cumva neproductiv la acest moment. Vor mai avea loc discutii saptamana aceasta, am convenit lucrul acesta, o sa vedem daca pana saptamana viitoare chiar gasim o formula care sa reflecte si mai mult ceea ce a fost, ceea ce proiectul Guvernului face deja, pentru ca recomandarea Comisiei de la Venetia exact asta spune: ca desfiintarea SIIJ cu revenirea competentelor pe materie la cele trei parchete – DNA, DIICOT si Parchetul General – este varianta fireasca si normala”, a mai spus Barna.

Stelian Ion s-a plans si el ca nu s-a ajuns la nicio concluzie.

„Am vorbit astazi din nou despre SIIJ, a nu stiu cata oara, vom vorbi si saptamana viitoare, pana cand vom debloca aceasta situatie neplacuta. Ideea este ca astazi colegii din PNL nu au venit cu o anumita solutie. Dupa doi ani de zile de la emiterea avizului Comisiei de la Venetia, dumnealor, juristii, au tras concluzia ca proiectul Guvernului nu respecta intocmai avizul Comisiei de la Venetia si ca ar trebui alte reglementari. Nu au spus ce anume reglementari si trebuie sa descoperim impreuna care reglementari ar trebui propuse, ce alte garantii ar trebui introduse in acest proiect. Concluzionand, dupa doua luni de zile de la citirea prima oara a avizului Comisiei de la Venetia, inteleg de la colegii din PNL ca exista in viziunea lor anumite probleme cu proiectul Guvernului si ca ar trebui venit cu alte amendamente”, a precizat Stelian Ion.

Premierul Florin Citu a anuntat, luni, inainte de sedinta cu liderii coalitiei de guvernare, ca Sectia Speciala va fi desfiintata si ca nu vor exista compromisuri de tipul celor solicitate de UDMR.

Kendrick Lamar Hints at ‘Final TDE Album’
„Astazi o sa pun pe ordinea de zi desfiintarea SIIJ, pentru ca este foarte important pentru mine si pentru functionarea eficienta a serviciului public de justitie pentru cetateni. Venim cu o propunere, ministrul Justitiei a cerut opinia Comisiei de la Venetia, in primavara, o opinie care este foarte buna, dar foarte multe aspecte din acea opinie nu au fost discutate in spatiul pubic. Noi credem ca, daca se ia in considerare in totalitate opinia Comisiei de la Ventia, avem solutia pentru a iesi din acest impas temporar in care ne aflam. Vom veni astazi, impreuna cu doamna Scantei, cu solutie pe masa coalitiei”, a declarat Citu.

Alaturi de Citu s-a aflat senatoarea PNL Iulia Scantei, sefa comisiei juridice a Senatului, care a confirmat ca Sectia Speciala va fi desfiintata in aceasta sesiune parlamentara si ca atributiile specifice vor reveni la DNA. Prin urmare, amendamentul solicitat de UDMR va fi respins.

„Nu este doar o institutie creata de PSD pentru a fi folosita ca instrument de presiune impotriva judecatorilor si a procurorilor care isi fac treaba, dar si ca mecanism pentru a extrage anumite dosare din competenta DNA-ului, dosare de coruptie ale politicienilor.

Ramanem consecventi proiectului adoptat de Guvern, desfiintarea in aceasta sesiune a Sectiei Speciale si respectarea competentei materiale a parchetelor in Romania”, a declarat Scantei.

Intrebat despre amendamentul UDMR, care cerea ca dosarele sa nu ajunga la DNA, Citu a raspuns: „Vom avea o solutie care sa rezolve aceasta”. „Am citit opinia ministrului Justitiei cu privire la SIIJ Pot fi transformate in solutii legislative. Dupa coalitie, vom reveni cu o solutie”, a mentionat Citu.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: